Ο πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων
Ο εκ Ναυπλίου ορμώμενος γιατρός Θ. Γκουλιώνης έχει το "κουσούρι" ν' ασχολείται, θεωρητικά και επιστημονικά με την ουσία και την έννοια της δημοκρατίας, την οποία προσπαθεί να τοποθετήσει στις πραγματικές της διαστάσεις και στον πρέποντα ρόλο της.
Έτσι, μετά το έργο του: "Δημοκρατία, αυτή η άγνωστη" (από τις εκδ. "Αρμός"), προχωρεί στην διερεύνηση των τρωτών της και των ανακολουθιών της στο πρόσφατο έργο του: "Στριπτήζ". Αν και γιατρός ο συγγραφέας, αποπειράται να μπει στα σύνορα και τα άδυτα των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών, τους οποίους: προσεγγίζει, αναλύει, συνθέτει, αποσυνθέτει πραγματολογικά και εννοιολογικά. Βήμα το βήμααποφλοιώνει τους θεσμούς του δήθεν δημοκρατικού πολιτεύματος, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις του και την ψευδεπίγραφη ονομασία και ατελέσφορη λειτουργία τους.
Ανατρέχοντας σε στοιχεία της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας και συγκρίνοντάς τα με το σημερινό κοινοβουλευτισμό γράφει: "Ο πανούργος στην δημοκρατία (την Αθηναϊκή) κατείχε το τελευταίο σκαλί της ανθρώπινης κοινότητας.
Στον κοινοβουλευτισμό, ο πανούργος, κατάφερε να ανέβει όλα τα σκαλιά της εξουσίας… (σελ. 52), ενώ συνεχίζοντας θα πει: "Οι κοινοβουλευτικοί στις ημέρες μας ασκούνται στην τέχνη των "διπλών λόγων"… και ότι άλλοτε εξυπηρετεί τον σκοπό της μεταμφιέσεως, του ψέματος σε αλήθεια και άλλοτε της αλήθειας εις ψέμα" (σελ. 55).
Καταλήγοντας ο ερευνητής θα οδηγηθεί στη διαπίστωση ότι δημοκρατία και κοινοβουλευτισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Πρόκειται για μια απόπειρα -να θέσει προβλήματα- η οποία όμως θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία, αν ο γιατρός μελετούσε κάποια έργα του γράφοντας που αναφέρονται στον πολίτη, τις μάζες, την πλειοψηφία, τα δημοψηφίσματα, την πολιτική ηθική, τη δημοκρατία της Αρχαίας Ελλάδας κτλ.
Πάντως, παρά τις παρατηρούμενες ατέλειες του έργου, η απόπειρα-προσπάθεια παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον εξ απόψεως προβληματισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου