Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Επιτροπή ενημερώσεως επι των εθνικών θεμάτων.
Ιστορική διαδρομή.Μέρος πρώτο.

Η κίνηση για την δημιουργία της επιτροπής ενημερώσεως για τα εθνικά θέματα άρχισε μετά την έκκληση του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μ.Δ. Στασινόπουλου, έκκληση η οποία απευθύνθηκε δια του τύπου το καλοκαίρι του 1977 και αφορούσε την συσπείρωση του πνευματικού κόσμου της χώρας μας για την προάσπιση των Εθνικών μας δικαίων. Η ομόθυμη συμμετοχή του πνευματικού κόσμου στην έκκληση αυτή οδήγησε στη θεσμοποίηση της κινήσεως για τν προβολή των εθνικών μας δικαίων και κυρίως στο εξωτερικό. Ετσι στις αρχές του 1978(18/1) ιδρύθηκε το σωματείο με την επωνυμία <<Επιτροπή ενημερώσεως για τα εθνικά θέματα>> του οποίου τα μέλη αποτελούνταν απο ένα σημαντικό αριθμό των σπουδαιοτέρων εκπροσώπων της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Στο χρονικό διάστημα που διέρευσε απο της ιδρύσεώς της και για τα πρώτα χρόνια,η επιτροπή αφιέρωσε την δραστηριότητά της στη προβολή των Ελληνικών απόψεων πάνω στο πιο σοβαρό Εθνικό μας θέμα, το <<Κυπριακό>>. Η προβολή αυτή πραγματοποιήθηκε με μια εντατική εκδοτική δραστηριότητα της οποίας καρπός υπήρξαν 11 τεύχη σε τέσσερις γλώσσες(Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά) για να είναι προσιτά και στο διεθνές αναγνωστικό κοινό.Η αποστολή στο εξωτερικό γινόταν σε συγκεκριμένους αποδέκτες που ξεπερνούσαν τις 20.000. Στους αποδέκτες συμπεριλαμβάνονται προσωπικότητες του Διεθνούς πνευματικού, επιστημονικού και πολιτικού κόσμου, καθώς και Ελληνες καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στην επιλογή των αποδεκτών των δημοσιευμάτων έχει καταβληθεί ιδιαίτερη σημασία έτσι ώστε να γίνουν πλέον, οι ίδιοι φορείς μεταδόσεως των Ελληνικών δικαίων.
Η Επιτοπή είχε ιδρύσει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης είχε ιδρύσει Υποεπιτροπή ενημερώσεως για τα Εθνικά θέματα με έδρα το Παρίσι και άμεσος στόχος ήταν η ίδρυση τέτοιων Υποεπιτροπών σε πρώτη φάση σε όλες της Ευρωπαικές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις.
Στόχος επίσης της επιτροπής ήταν η διοργάνωση Εβδομάδος Ελληνικών Δικαίων σε διάφορες Ευρωπαικές πρωτεύουσες με εκθέσεις αντιτύπων, φωτογραφιών και ομιλιών, αφιερωμένων στην προβολή των Ελληνικών Δικαίων....


                                                                       Τέλος πρώτου μέρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: