Ποιος δεν θυμάται τον μεγάλο «έρωτα» του Τούρκου, πρωθυπουργού τότε, Ερντογάν, με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Για καιρό η Ιταλία του Καβαλιέρε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας και της τουρκικής ευρωπαϊκής προοπτικής, ωσάν τίποτα να μην είχε αλλάξει από την αλήστου μνήμης περίοδο του 1919-22, όταν και πάλι οι Ιταλοί φίλοι μας βοηθούσαν, με κάθε δυνατό τρόπο, τον Κεμάλ.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ
Τώρα όμως φαίνεται πως ο νέος… έρωτας του Ερντογάν ακούει στο όνομα Φρανσουά Ολάντ. Ο «τσαχπίνης» και σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος, ακολουθώντας την πάγια, αποικιοκρατικού τύπου,πολιτική της δημοκρατικής του πατρίδας στη Συρία, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ως στενό σύμμαχο τον ημιπαράφρονα Ερντογάν. Τα κοινά συμφέροντα Παρισίων και Άγκυρας στη Συρία, είναι η γενεσιουργός αιτία του νέου «ερωτικού πάθους», επίσης αναλόγου του αντίστοιχου που η Γαλλία επέδειξε έναντι της κεμαλικής Τουρκίας, στο διάστημα 1920-23.
Το 2010 η Ιταλία μιλούσε για μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία και ειδικά με την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Ιταλία, μέσω της Finmeccanica, ήταν τότε ο μεγαλύτερος, μετά τις ΗΠΑ, προμηθευτής αμυντικού υλικού της Τουρκίας. Η ημι-κρατική Finmeccenica S.p.A. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία της Ιταλίας και το πεδίο δραστηριοτήτων της
αγγίζει τους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής, της ασφάλειας, των μεταφορών και της ενέργειας.
Τα συμβόλαια που είχαν τότε υπογραφεί, αξίας πολλών δισ. δολαρίων, αφορούσαν την παραγωγή επιθετικών ελικοπτέρων, αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης, σκαφών έρευνας και διάσωσης,αλλά και την κατασκευή του πρώτου τουρκικού, κατασκοπευτικού δορυφόρου.
Οι γαλλικές εταιρίες, αντίθετα, βρέθηκαν στη μαύρη – τουρκική – λίστα, ως αντίποινα για την πολιτική Σαρκοζί, σχετικά με την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Τώρα όμως, ο «έρωτας» Ερντογάν – Ολάντ, αλλάζει τα δεδομένα. Κοινός στόχος των δύο «εραστών» είναι η πτώση του Άσαντ. «Οι θέσεις μας για την Συρία βρίσκονται πολύ κοντά με αυτές της Γαλλίας, περισσότερο από όλων των άλλων δυτικών συμμάχων μας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαιτέρωςαπό την τουρκική ηγεσία», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης.
Ο Ολάντ επισκέφτηκε την Τουρκία τον περασμένο Ιανουάριο. Ολάντ και Ερντογάν συναντήθηκαν ξανά στο Παρίσι στις 31 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την Συρία. Ουσιαστικά όμως, όπως διέρρευσε, συζητήθηκαν και ζητήματα αμυντικής συνεργασίας, με έμβαση στην ανάπτυξη ενός τουρκικού μακρού βεληνεκούς αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος, αν και οι Τούρκοι είχαν υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Κίνα, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Τώρα όμως φαίνεται πως το πρόγραμμα θα καταλήξει στην κοινοπραξία Eurosam, στην οποία μερίδια κατέχουν η British BAE Systems, η Finmeccanica, η EADS και η Thales. Κατά την επίσκεψη Ολάντ στην Τουρκία, τον Γάλλο πρόεδρο συνόδευσαν 90 αντιπρόσωποι 60 αμυντικών γαλλικών οίκων, μεταξύ των οποίων και οι GIFAS, GICAN, GICAT, ONERA και Aerospace Valley cluster.
Την ίδια ώρα υπογράφτηκαν εμπορικές συμφωνίες, βάσει των οποίων ο κύκλος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών θα φτάσει τα 20 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ οι Γάλλοι συνεργάζονται με τους Τούρκους για την κατασκευή του τουρκικού δορυφόρου Gokturk.
«Είναι πολύ πιθανό, η νέα πολιτική προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας να έχει αντανάκλαση και στις εμπορικές τους επαφές και στην αμυντική συνεργασία», δήλωσε σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου. «Όσα έγιναν με τους Ιταλούς, μπορούν να επαναληφθούν με τους Γάλλους», κατέληξε.
Ακριβώς, σαν να μην πέρασε μια μέρα δηλαδή, από τις φρικτές μέρες της δεκαετίας του 1920, παρά τα όσα ήλπιζαν εν Ελλάδι πολλοί ρομαντικοί, από την εκλογή του σοσιαλιστή Ολάντ.
http://www.defence-point.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου