Άραγε, ο Αντ. Σαμαράς έχει πλήρη γνώση για τους αυτοσχεδιασμούς αυτούς;
Τι γνώριζε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου όταν μιλούσε για διαφωνίες Αθήνας και Λευκωσίας; Το είπε απλώς και μόνο έχοντας διαβάσει δημοσιεύματα ή το έχει διαπιστώσει από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που γίνονται προς την Άγκυρα από το ελληνικό ΥΠΕΞ;
Σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό υπάρχουν έλληνες πρεσβευτές στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον; Κι αν τυπικά υπάρχουν, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι άλλο κάνουν εκτός από τη συμμετοχή τους σε κοσμικές εκδηλώσεις;
Η εμπειρία, εξάλλου, της Ουάσινγκτον ήταν ότι ο μεν Λ. Τσίλας μεταπήδησε στο Ίδρυμα Ωνάση, ο Χ. Ζαχαράκης έγινε ευρωβουλευτής, ο Αλ. Μαλλιάς φιλοδοξεί να γίνει βουλευτής με το Ποτάμι και ο Β. Κασκαρέλης πήρε μεταγραφή στο Ίδρυμα Νιάρχου. Οπότε λογικό είναι και ο κ. Παναγόπουλος να αναζητεί μια καλή μεταγραφή πριν αφήσει τη θέση.
***
Κάτι τρέχει…
Μόλις γράψαμε για το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού άρχισαν να μας έρχονται διάφορα μηνύματα και ένα εξ αυτών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επιβεβαιώνει την ανησυχία που είχαμε εκφράσει την προηγούμενη Κυριακή.
Η απόφαση που είχε αναρτήσει στη Διαύγεια ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, με τον ισολογισμό του ΙΕΠ, βγάζει… «μάτι».
Από το συνολικό ποσό εξόδων 1.070.086 ευρώ τα 1.020.109 ευρώ πήγαν για… λειτουργικά έξοδα και μόλις 49.976 για εκδηλώσεις και εκδόσεις.
Και για να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει. Από τα λειτουργικά έξοδα τα 507.178 ευρώ πήγαν σε μισθούς και αμοιβές προσωπικού, 132.913 ευρώ για εισφορές του προσωπικού, για τη φύλαξη του κτιρίου διατέθηκε το ποσό των 82.061 ευρώ (!), για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ασφάλιστρα κτιρίου 49.002 ευρώ, για συντήρηση κτιρίου 51.000 ευρώ και για αμοιβές τρίτων 105.000 ευρώ.
Για εκδηλώσεις και για πραγματικό έργο του ΙΕΠ περίσσεψαν 49.976 ευρώ…
Για την Ιστορία, να πούμε πάντως ότι, αν μη τι άλλο, το ίδρυμα στεγάζεται στο πολυτελέστερο προάστιο της Αθήνας, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη στο Παλαιό Ψυχικό… Οπότε υπάρχει τουλάχιστον ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο πράσινο και με… πλούσιους γείτονες…
***
Αριστερά του Σόρος;
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν κακό να συνεννοούνται όλοι μαζί πριν πάρουν θέση σε ένα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να προσπαθούν να συντονίζονται με τον Αλέξη Τσίπρα. Και η κ. Βαλαβάνη, και ο κ. Κοσμάς, και ο κ. Ήσυχος, και η κ. Αναγνωστοπούλου, και ο κ. Λαφαζάνης, και… και… Ο κατάλογος θα γέμιζε και τις επόμενες δύο σελίδες.
Ας μην ξεχνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο η πατριωτική Αριστερά έχει ελπίδες επιτυχίας στην Ελλάδα. Η Αριστερά του Σόρος και του ανόητου δογματικού διεθνισμού δεν έχει καμία απολύτως τύχη… Είναι για το 2 άντε 4%...
* Αληθεύει η πληροφορία που μας έφτασε ότι ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Κ. Λουκάκης αποκλείσθηκε από συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έ. Μ. Άϊντα με κοινοτικούς πρέσβεις στην Άγκυρα μετά τις επαφές που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου; Εάν ισχύει η πληροφορία αυτή, θα περιμέναμε να είχε υπάρξει εντονότατη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ και όρος στην Άγκυρα και προς τις Βρυξέλλες που δεν θα έπρεπε να δεχθούν αυτή την πρόκληση εναντίον της ίδιας της ΕΕ.
Κι άλλη προσφορά στους Σκοπιανούς...
Εδώ και πέντε, ίσως και έξι, εβδομάδες είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» ότι στην ΕΕ έχει περάσει στις επίσημες γλώσσες η «μακεδονική». Περιμέναμε κάποιο σχόλιο, μια αντίδραση. Αντιθέτως ήταν εκκωφαντική η σιωπή του ΥΠΕΞ, γιατί προφανώς το θέμα της γλώσσας είναι από αυτά που θυσιάζονται στον βωμό της ρεαλιστικής προσέγγισης. Αρκεί να δούμε τι άλλο θα δοθεί ως «μπόνους» στους Σκοπιανούς…
* Ο Λάκης Βίγκας είναι παράγων της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και υπηρέτησε ως εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας, αλλά τώρα, έπειτα από δύο θητείες, αποχωρεί από τη θέση αυτή. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ πέρυσι είχε υποβάλλει παραίτηση με αφορμή την «κοροϊδία» του τουρκικού κράτους, που δεν έφερνε τον νόμο που θα επέτρεπε τις εκλογές στα μειονοτικά ιδρύματα, ο κ. Βίγκας άλλαξε γνώμη έπειτα από υπόσχεση που έλαβε, όπως είχε πει, από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης. Τώρα τελειώνει η θητεία του και δηλώνει απογοητευμένος ότι ο εκλογικός νόμος που θα επέτρεπε τη λειτουργία των μειονοτικών ιδρυμάτων ακόμη δεν έχει παρουσιασθεί…
* Ο κ. Βίγκας όμως λέει και κάτι άλλο, που είναι ενδεικτικό του πώς λειτουργεί η Τουρκία ακόμη και σε μέλη των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που είναι απολύτως φιλικά διακείμενοι στο τουρκικό κράτος και ειδικά στο καθεστώς Νταβούτογλου. Ο έλληνας ομογενής περιγράφει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Agos» της αρμενικής κοινότητας ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ίδρυση ενός ινστιτούτου που θα ασχολείται με τα μειονοτικά ζητήματα στο Πανεπιστήμιο Bilgi. Και το μοναδικό πρόβλημα στο οποίο σκοντάφτει η πρωτοβουλία είναι η απαίτηση των τουρκικών αρχών να εξασφαλιστεί αμοιβαιότητα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία! * Στη Σερβία, τα υπολείμματα της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας επιβιώνουν στις μέρες μας με την εκλογή για τα Εθνικά Συμβούλια Μειονοτήτων. Στο Πρέσεβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί, νικητής αναδείχθηκε το ψηφοδέλτιο Συνασπισμός για την Ενότητα των Αλβανών, με αρχηγό τον Γιονούζ Μουσλίου, πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού Πρεσέβου-Μέντβετζια-Μπουγιάνοβατς και νυν δημάρχου του Μπουγιάνοβατς.
* Επειδή κάποιοι ακόμη κλείνουν τα μάτια στον τυφλό αλβανικό εθνικισμό που αναπτύσσεται, απλώς μεταφέρουμε ότι ο κ. Μουσλίου ζητά να ενσωματωθεί στο Κόσοβο η Νότιος Σερβία, απαιτεί αποκατάσταση για τα πρώην στελέχη του Απελευθερωτικού Στρατού Πρεσέβου-Μέντβετζια-Μπουγιάνοβατς, επιμένει στη χρήση της «σημαίας και των εθνικών συμβόλων», όπως και στην παροχή εγχειριδίων στην αλβανική γλώσσα από τα Τίρανα και την Πρίστινα, ενώ θα θέσει εκ νέου και το θέμα του δημοψηφίσματος του 1992, όταν η πλειοψηφία των Αλβανών τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης της Κοιλάδας του Πρεσέβου στο Κοσσυφοπέδιο.
Και ακόμη αναρωτιούνται όσοι άνοιξαν την πόρτα της Ευρώπης, στην Αλβανία και στους υποτακτικούς της, προς τις διάφορες βαλκανικές χώρες, αν έκαναν το σωστό ή αν τελικά ενίσχυσαν έναν επικίνδυνο εθνικισμό στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.
http://www.paron.gr/ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου