Ο Γκεοργκιέφσκι «συγχαίρει» το Γκρούεφσκι για την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
...σε χωριό του Ουζμπεκιστάν!
Το κόμμα VMRO-NP (Λαϊκό) του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, συγχαίρει την κυβέρνηση για τη «μεγάλη ανακοίνωση που έκανε στην εκπομπή του Γιάντι Μπούρεκ- Јади Бурек, ότι έχει βρεθεί, σίγουρα, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
«Η είδηση αυτή είναι, πραγματικά, μας παρέχει ανανέωση της παραμονής μας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για μια ασφαλέστερη...ήττα που μας περιμένει, όσον αφορά την ευρωατλαντική ενσωμάτωσή μας. Το VMRO-NP ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει με επιτυχία τις πληροφορίες αυτές κατά τα επόμενα 4 χρόνια και θα αφιερωθεί ενεργά σε αυτό το έργο», προσθέτει με αρκετή δόση χλευασμού η ανακοίνωση του κόμματος του Γκεοργκιέφσκι.
Στην εκπομπή αναφέρθηκε ότι έγινε η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ουζμπεκιστάν και αυτό αποτελεί μια ...σημαντική πληροφορία, ώστε δεν πρέπει να ...παραμεληθούν επιδοτούμενα ταξίδια,από την κυβέρνηση, στο Ουζμπεκιστάν!
Με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσει μια νέα παράδοση του προσκυνήματος, το οποίο θα ενισχύσει τις ρίζες και την ταυτότητά μας και έτσι θα ...εμβαθύνουμε και τις σχέσεις μας με τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού στο Ουζμπεκιστάν, που θα φροντίζουν και θα διατηρούν τον ...τάφο.
Επιτέλους, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει δώσει όλα τα στοιχεία στην νοτιοσλαβική κυβέρνηση για να δείξουμε στον κόσμο ποιοι τελικά είμαστε»..., προσθέτει το VMRO-NP.
Η Γερουσιαστής Ολυμπία Snowe για το όνομα των Σκοπίων
Η πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ, ελληνικής καταγωγής, Olympia Jean Snowe, αν και δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα παράπονα που διατυπώνονται στις απόψεις της επάνω στη διαφορά του νοτιοσλαβικού κράτους με την Ελλάδα, όμως, χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.
Η Ολυμπία Snowe ήταν ανένδοτος αντίπαλος της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και ήταν γνωστή για τη χρήση της αναφοράς ‘πΓΔΜ’, ειδικά μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του συνταγματικού ονόματος της.
«Η απόφαση αυτή έπρεπε να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ της Ελλάδας και FYROM. Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να ενθαρρύνονται και από τις δύο πλευρές καθώς και από τα μέλη του ΟΗΕ, ώστε να καθίσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη χρήση του ονόματος, η όποια απόφαση δεν μπορεί να είναι μονομερής», τόνισε η Σνόου.
Η ελληνική καταγωγής πρώην γερουσιαστής θα τονίσει, επίσης, ότι μετά την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προσχώρηση των Σκοπίων γίνεται λιγότερο ελκυστική.
«Στη διάρκεια της καριέρας της, η Snowe κατηγόρησε τα Σκόπια για εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και για διάδοση εχθρικής προπαγάνδας και απαίτησε την ανάκληση της αναγνώρισης της συνταγματικής ονομασίας της χώρας μας», γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα και θα συνεχίσει:
«Μετά την απροσδόκητη συνταξιοδότησή της, νωρίτερα αυτό το έτος, μετά από μια παρουσία περισσότερων από 30 έτη στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Snowe προωθείται ως ακτιβιστής για την οικοδόμηση ενός συμβιβασμού μεταξύ των αντιθέτων ομάδων του Κογκρέσου – Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που αποτελεί και το θέμα του βιβλίου της, το οποίο αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει το δημοσίευμα που αναφέρει ως πηγή το Reuters.
Βελιγράδι: «Να συγχαρούμε τους Νοτιοσλάβους που θέλουν και τη νότια Σερβία»
«Η Μεγάλη Σλαβική Μακεδονία και ο καθένας με τον ...πόνο του!»
Μάιος 20, 2013.
Η νοτιοσλαβική τηλεόραση Sitel δημοσίευσε έναν χάρτη της Μεγάλης Μακεδονίας, την οποία αποβλέπει το σλαβικό κρατίδιο και στο χάρτη εμπεριέχονται τμήματα της Σερβίας, της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Βελιγράδι.
«Να συγχαρούμε τους γείτονές μας νοτιοσλάβους»...
Η νοτιοσλαβική τηλεόραση «Sitel» δημοσίευσε πριν από δύο ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook έναν χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» στην οποία περιοχή εμπεριέχονται τμήματα γεωγραφικών περιοχών της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Kohe Ditore» που πρωτοδημοσίευσε την είδηση είναι ότι στον χάρτη αυτόν περιέχεται και το Κοσσυφοπέδιο, ένα γεγονός που προξένησε κατάπληξη στους αλβανούς συντάκτες της εφημερίδας.
Ο συντάκτης της «Kohe Ditore» θα σημειώσει ότι «περιμένω να δω πως θα αντιδράσουν σε αυτή τη δημοσίευση των Σλάβων οι δικοί μας κρατικοί θεσμοί, αλλά συγχρόνως θα ενημερώσουμε και τις πρεσβείες για να δούμε τις αντιδράσεις τους».
Ο Ιστορικός Bojan Dimitrijevic εξηγεί ότι αυτό είναι μια παλιά πολιτική της ιστορίας και με την οποία το σημερινό νοτιοσλαβικό κράτος εξακολουθεί να πιέζει.
«Ο χάρτης με ενσωματωμένα γεωγραφικά τμήματα της Σερβίας, της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, που αποτελούν εδάφη της λεγόμενης Μεγάλης Μακεδονίας, υπάρχει από την εποχή της γιουγκοσλαβικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας και είχανε τότε δημοσιευθεί για να τονίσουν ότι χρειάζονται περισσότερο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνουν. Αυτή η τακτική είναι μια παλιά τάση εκείνων που αντιπροσωπεύουν το Νοτιοσλαβικό Εθνικισμό», θα τονίσει ο Dimitrijevic.
«Από την άλλη πλευρά, οι διαμάχες για τα μακεδονικά εδάφη, αρχίζουν από τον 19ο αιώνα. Τότε η περιοχή διεκδικούνταν από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Μετά τους βαλκανικούς πολέμους, η Σερβία κατέλαβε τη Μακεδονία του Βαρδάρη, η Βουλγαρία την περιοχή του Πιρίν και την περιοχή του Αιγαίου,η Ελλάδα.
Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, υπήρξε μια διαφωνία για ένα ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Μακεδονία», η διαφωνία ήταν από την Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες πιστεύουν (βάσει ιστορικών στοιχείων) ότι το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας ανήκει στην ιστορία τους και ότι η σημερινή νοτιοσλαβία καλύπτει μόνο ένα μέρος της φημισμένης περιοχής», γράφει η σερβική εφημερίδα Kurir.
Νοτιοσλαβικό κράτος: «Η εθνική ημέρα των Βλάχων»
Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, συνεχάρη την κοινότητα των Βλάχων για την ‘εθνική εορτή της 23ης Μαΐου και ευχήθηκε στα μέλη της, να έχουν πρόοδο και ευημερία.
«Οι Βλάχοι είναι ένα σημαντικό μέρος της πολυεθνικής κοινωνίας μας και η βλάχικη κοινότητα, ως μέρος των Βλάχων που έχουν εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, έχουν σημειώσει σημαντική ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική παρουσία στο σύγχρονό κράτος μας.
»Η ιδιαίτερη βλάχικη ταυτότητα είναι ένα από τα διακριτά σύμβολα της χώρας μας και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της λαογραφίας και των παραδόσεων μας. Ως εκ τούτου, η χώρα μας εορτάζει την Εθνική Ημέρα των Βλάχων που από το 1905 η ημερομηνία αυτή αποτελεί σύμβολο αυτοπροσδιορισμού και αυτό επίγνωσης της κοινότητας των Βλάχων» αναφέρει στο σημείωμά του ο Γκρούεφσκι.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την πεποίθηση ότι θα στο μέλλον θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί στο δρόμο της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της χώρας με τη δέσμευση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης του επιπέδου του λαού στην υλοποίηση της γενικότερης προόδου της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωσή μας», προσθέτει η πρωθυπουργική ανακοίνωση.
Για τον Μπουτάρη στα Σκόπια ομιλούν τη ‘μακεδονική γλώσσα’
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χρησιμοποίησε τον όρο «μακεδονική γλώσσα» και βρέθηκε στο στόχαστρο των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και στις πύλες πληροφοριών, όπως
μεταδίδει από την Αθήνα ο ανταποκριτής του νοτιοσλαβικού πρακτορείου.
Ο Μπουτάρης χρησιμοποίησε αυθόρμητα τη κακή λέξη «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γράφει η εφημερίδα ‘Αυγή’ προσθέτοντας ότι λόγω αυτής της ‘αστοχίας’ έγινε στόχος επίθεσης, αμέσως, από τους εκπροσώπους των δεξιών κομμάτων.
Το ‘Ιννιούζ’ γράφει ότι ένας από τους συμβούλους του Μπουτάρη του υπενθύμισε ότι η γλώσσα ονομάζεται ‘γλώσσα της Φίρομ’ αλλά ο Μπουτάρης επέμεινε ότι είναι βλάχος και ότι στο παρελθόν οι Βλάχοι μιλούσαν «μακεδονικά».
«Οι Σκοπιανοί, σύμφωνα με τον Μπουτάρη ομιλούν τη ‘μακεδονική’», «Δύσκολα θα επανεκλεγεί δήμαρχος» « για τον Μπουτάρη οι Σκοπιανοί μιλούν τη ‘μακεδονική γλώσσα’, είναι μερικά από τα σχόλια στα ελληνικά ΜΜΕ, γράφει τη νοτιοσλαβική εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ.
Σκόπια: Οι Μουσουλμάνοι δεν θέλουν τον Σταυρό στο χωριό τους
Gostivar.
Θρησκευτική ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ των κατοίκων του χωριού Zdunjë που ανήκει στο Δήμο Γκόστιβαρ του νοτιο-σλαβικού κράτους.
Αφορμή ήταν η έναρξη εργασιών κατασκευής ενός σταυρού στην εκκλησία του «Αγίου Γεωργίου».
Οι σχέσεις των κατοίκων επιδεινώθηκαν καθώς οι μουσουλμάνοι Αλβανοί και οι Τούρκοι αντέδρασαν στην κατασκευή αυτή.
«Οι κάτοικοι που ανήκουν στη μουσουλμανική πίστη δήλωσαν ότι ένας σταυρός 12 μέτρων ύψος και πλάτους 5 μέτρων αποτελεί πρόκληση και δεδομένου ότι η ανέγερσή του γίνεται χωρίς την άδεια των δημοτικών αρχών», γράφει αλβανικό δημοσίευμα της περιοχής.
Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν σήμερα μετά την προσευχή και επιδιώκουν να ματαιώσουν την ανέγερση του σταυρού στο προαύλιο της εκκλησίας του «Αγίου Γεωργίου».
Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Νεβζάτ Μπέιτα, μετά από καταγγελία που έγινε αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο Δήμος δεν έλαβε κανένα αίτημα από την εκκλησία για την κατασκευή του Σταυρού.
Οι θρησκευτικές εντάσεις στο χωριό αυτό έρχονται μετά τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχει πρόβλημα με τη θρησκευτική ελευθερία στο νοτιοσλαβικό κράτος.
Τα τζαμιά κατακλύζουν το νοτιοσλαβικό κράτος
Σκόπια.
Τα αιτήματα για ίσα δικαιώματα στην κατασκευή των θρησκευτικών χώρων δεν είναι σωστά, δηλαδή μια θρησκευτική κοινότητα να έχει ίσο αριθμό χώρων προσευχής με οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική κοινότητα, επισημαίνει το
βουλγαρικό Φόκους, επικαλούμενο δημοσίευμα της «Νόβα Μακεντόνια».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ισλαμική κοινότητα δεν θα πρέπει να συγκρίνει τον αριθμό των τζαμιών με τον αριθμό των εκκλησιών που χτίζονται από διάφορους χορηγούς.
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν επίσημα είναι συγκλονιστικοί.
Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια στο νοτιοσλαβικό κράτος χτίστηκαν περισσότερα από 300 τζαμιά και ο αριθμός των εκκλησιών είναι πολύ μικρότερος και συνήθως, μιλάμε, για παρεκκλήσια προς τιμήν κάποιου αγίου..., γράφει το δημοσίευμα.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου