Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Νίμιτς: Δεν μπορώ να κάνω θαύμα...


«Δεν μπορώ να κάνω θαύμα, στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νοτιοσλαβία, για το ζήτημα του ονόματος», δήλωσε ο έμπειρος διπλωμάτης και μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για τη διαφωνία του ονόματος του νοτιοσλαβικού κράτους, Μάθιου Νίμιτς.
Στην Αθήνα γίνονται ανταλλαγές απόψεων και παρατηρήσεων, σχετικά με την τελευταία πρόταση του Νίμιτς. Στο τραπέζι τίθενται διάφορες επιλογές, οι οποίες θα σταλούν στη Νέα Υόρκη, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το ταξίδι στην Κίνα.
Ωστόσο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές κατηγορούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει εξαιτίας της πλευράς των νοτιοσλάβων «οι αρχές των Σκοπίων είναι αυτές που πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης, προκειμένου να βγουν οι διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται».
Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος είναι σημαντική για την περαιτέρω διαδικασία στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων.
Η Ελλάδα προτάσσει το βέτο σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων της χώρας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Σκόπια: Συνάντηση των διευθυντών αμυντικής πολιτικής της Αδριατικής Χάρτας


Σκόπια.
Το νοτιοσλαβικό κράτος εξέφρασε  την επιθυμία και τη δέσμευσή του να συμβάλλει στη νέα αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το 2014 και να συμπεριληφθεί  στη διαδικασία σχεδιασμού στην αποστολή αυτή.
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός  Άμυνας, Σάσο Στεφανόφσκι, στην ομιλία του με τους εμπειρογνώμονες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της αμυντικής πολιτικής των κρατών μελών της Αδριατικής Χάρτας (group A5), υπό την προεδρία του νοτιοσλαβικού κράτους.
Ο Στεφανόφσκι είπε ότι το νοτιοσλαβικό κράτος – FYROM,  θα συμμετάσχει στην ISAF στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, προκειμένου να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις στα κέντρα κατάρτισης, ως συμβουλευτική αποστολή.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών ειπώθηκε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλα άλματα στην ανάπτυξη κοινών στρατιωτιιών δυνατοτήτων, στα πλαίσια της λεγόμενης «έξυπνης άμυνας».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν τα περιφερειακά κέντρα κατάρτισης όπως το RACVIAC στην Κροατία, το κέντρο εκπαίδευσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη,  το πυρηνικό, βιολογικό και χημικό κέντρο εκπαίδευσης στη Σερβία, το κέντρο κατάρτισης πιλότων στο Μαυροβούνιο, καθώς και το κέντρο εκπαίδευσης του Κρίβολακ στη Νοτιοσλαβία.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Νοτιοσλαβία- Σκόπια, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλβανία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σλοβενία και το Γραφείο Συνδέσμου του ΝΑΤΟ των Σκοπίων.
Κύριος σκοπός  της συνάντησης- σύμφωνα με το δημοσίευμα-  ήταν η προετοιμασία για την επερχόμενη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της Ομάδας Α5 τον Ιούνιο στην Οχρίδα.

Την Τρίτη η ΕΕ θα αποφασίσει εάν τα Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία για διαπραγματεύσεις



Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσουν την Τρίτη αν θα αποστείλουν πρόσκληση,  για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου, εάν ληφθεί, δηλαδή,  απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τη Σερβία,
 όπως δημοσιεύει το Reuters.
Ο  Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Διεύρυνσης της ΕΕ, ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Reuters στις Βρυξέλλες, για το θέμα αυτό είπε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
«Οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων, την 1η Μαρτίου συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα για να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ τον περασμένο μήνα καθώς και τις προσπάθειες της επιτροπής να διερευνήσει τα γεγονότα της 24ηςΔεκεμβρίου 2012 που έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων. Αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας που θα έπρεπε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να αρχίσουν οι εργασίες να δίνουν αποτελέσματα.
Τι θα συμβεί τον Ιούνιο, δεν μπορώ να το σχολιάσω, γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και σε ειδική έκθεση αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος της χώρας,  περιμένουμε, ωστόσο, τα αποτελέσματα της προόδου αυτής», είπε ο Στάνο.

Η Αλβανία υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Η Αλβανία παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του νοτιοσλαβικού κράτους  για την ένταξή του,  στην ατλαντική ολοκλήρωση.
Αυτό αποκόμισε  από την Αλβανία, ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα.
Ο Τζαφέρι έλαβε την διαβεβαίωση από τον ομόλογό του της Αλβανίας, Άρμπεν Ιμάμι, για την υποστήριξη  της χώρας του,  στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού διευθετηθεί η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, που αποτελεί το μόνο εμπόδιο.
Εκτός από τον υπουργό Άμυνας, ο υπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της  Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιοτζεφίνα Τοπάλι.

Σκόπια: «Θεωρούμε ότι είμαστε μέλος και όχι εταίρος του ΝΑΤΟ»


Ο αρχηγός του Επιτελείου του νοτιοσλαβικού στρατού, υποστράτηγος Γκοράνσο Κοτέσκι συμμετείχε χθες στη βελγική πόλη Μονς Σέιπ, στην επίσημη τελετή της παράδοσης του καθήκοντος ,ως διοικητής της Διοίκησης των Ανώτατων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) μεταξύ του απερχόμενου διοικητή, ναύαρχου Τζέιμς Σταυρίδης και του πτέραρχου Φίλιπ Μπρίντλαβ.
Στην κύρια διοίκηση του ΝΑΤΟ ο νοτιοσλαβικός στρατός εκπροσωπείται από την πρεσβεία της χώρας και ο Κοτέσκι μαζί με άλλους αρχηγούς στρατών και κρατών μελών του ΝΑΤΟ και των εταίρων, παρακολούθησαν  την τελετή αποχώρησης του Διοικητή Τζέιμς Σταυρίδης, λόγω αποστρατείας και της παράδοσης της σκυτάλης στον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Σε δήλωσή του το Reuters ο επικεφαλής του νοτιοσλαβικού στρατού τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διοργανώνει το στρατό της σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να οικοδομηθεί η απαιτούμενη επιχειρησιακή ικανότητα για τη στήριξη των μελλοντικών αποστολών της Συμμαχίας.
«Εδώ στις Βρυξέλλες, έχω την αίσθηση ότι η χώρα και ο στρατός μας δεν είναι εταίρος της Συμμαχίας, αλλά ένα πλήρες μέλος της», είπε ο υποστράτηγος Κοτέσκι από την έδρα της Συμμαχίας.

«Οι Έλληνες οι πιο πολυάριθμοι περιηγητές στη Νοτιοσλαβία»


Σκόπια.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους, οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα ήταν οι πιο πολυάριθμοι επισκέπτες της χώρας, ακολουθούν οι τουρίστες από τη Σερβία και την Τουρκία.
Ο αριθμός των τουριστών στη χώρα το Μάρτιο ήταν 34.495 άτομα και σε σύγκριση με το Μάρτιο του περασμένου έτους υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 7,5 τοις εκατό.
Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο δείκτης των ξένων επισκεπτών που ανέβηκε κατά 18,4 τοις εκατό, ενώ μειώθηκε ο εσωτερικός τουρισμός κατά 8,8 τοις εκατό.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των  εγχώριων ταξιδιωτών κατά τους τρεις πρώτους μήνες από το 2,8 τοις εκατό κατέβηκε στο 1,5 τοις εκατό ενώ κατά το ίδιο διάστημα υπήρξε άνοδος των ξένων περιηγητών κατά 3,5 τοις εκατό.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: