Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Πόποσκι μάλλον δεν έχει αντιληφθεί επακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ και κυρίως το γιατί η χώρα του μένει εκτός ευρωατλαντικων θεσμών.

Με αφορμή την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι πλέον η «Μακεδονία» έχει μία ακόμη ψήφο υπέρ της, στην ΕΕ. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει ότι όσο δεν βρίσκεται λύση στο θέμα της ονομασίας, θα υπάρχει διαρκώς μια ψήφος εναντίον της ΠΓΔΜ και αυτή αρκεί για να κρατά κλειστή την πόρτα της ΕΕ.

Από την άλλη, μάλλον δεν είναι πολιτικά ορθό και δόκιμο να πληροφορείται η ελληνική κοινή γνώμη από τα σκοπιανά ΜΜΕ την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν πρωτοτυπεί πια και είναι απόλυτα προβλέψιμος, καθώς έπειτα από κάθε αποτυχία του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στέλνει και μια επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να ζητήσει απευθείας συνομιλίες και να εμφανίσει υποτίθεται πρόσωπο διαλλακτικό και μετριοπαθές.

Το αποτέλεσμα φυσικά είναι να προσφέρεται η ευκαιρία στον κ. Γκρούεφσκι να κάνει τα επικοινωνιακά παιγνίδια του, διαρρέοντας τις επιστολές σε φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ στα Σκόπια και να κατηγορεί τον έλληνα πρωθυπουργό ότι αρνείται τον διάλογο!

Η ελληνική απάντηση ήταν η αναμενόμενη, καθώς ούτε ανάγκη υπάρχει για υψηλού επιπέδου επαφές με θέμα την ονομασία, μια και η δραματοποίηση τέτοιων συναντήσεων γίνεται μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και ανάγκες δημοσίων σχέσεων των σκοπιανών. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ το εμπόδιο δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η συλλογική θέση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ… Ορθή ήταν η αναφορά ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Ελλάδα για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, όπως λίγο-πολύ υπονοεί ο κ. Γκρούεφσκι.

Στα Σκόπια όμως παίζεται και το άλλο γνωστό παιγνίδι με τις οργανώσεις της διασποράς να «πιέζουν» τον κ. Γκρούεφσκι σε πιο εθνικιστικές θέσεις. Ο πρόεδρος της οργάνωσης της σκοπιανής Διασποράς UMD που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ Μέτο Κόλοσκι, ζήτησε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το όνομα, ενώ οργανώνει στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση από τις 24 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου για τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Το συνέδριο αυτό, με την συμμετοχή «επιστημόνων» από τα Σκόπια και το εξωτερικό, μάλλον θα αποτελέσει φιέστα του «μακεδονισμού» και του αλυτρωτισμού εις βάρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας. Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, συμφώνα με τους Σκοπιανούς, έβαλε τη σφραγίδα του «διαμελισμού» της «Μακεδονίας» μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, εκ των οποίων σύμφωνα και με τον κ. Γκρούεφσκι και τους φίλους του της Διασποράς, τα δυο τουλάχιστον τμήματα μένουν αλύτρωτα…

****

Έχουν ενιαία γραμμή;

Οι προσωπικές επαφές και οι συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών, χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι χρήσιμες και πολύ συχνά λειτουργούν και εκτονωτικά σε εντάσεις που δημιουργούνται.

Από την άποψη αυτή, είναι θετική κατ’ αρχάς η συνάντηση που επεδίωξε να έχει με τον Α. Νταβούτογλου ο Β. Βενιζέλος στην Άγκυρα. Από κει και πέρα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, ότι στα ελληνοτουρκικά υπάρχει πολύ ισχυρή άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία δεν είναι γνωστό εάν ταυτίζεται απολύτως με τις προσεγγίσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών.

**

— Και κάτι εξίσου σημαντικό: ο Β. Βενιζέλος έχει εμπειρία από τον χειρισμό σοβαρών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την εποχή που διατέλεσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Α. Παπανδρέου. Όμως τα ελληνοτουρκικά δεν είναι κατάλληλο πεδίο ούτε για αυτοσχεδιασμούς ούτε για ακαδημαϊκούς πειραματισμούς. Ας μην παρασυρθούν οι υπουργοί Εξωτερικών λοιπόν από την καθηγητική ιδιότητά τους…

**

19.976 λίρες για τις φάλαινες! 

Πραγματικά οι συνδρομές και οι συνεισφορές σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές είναι συνήθως ανελαστικές και συγχρόνως αναγκαίες για τη διεθνή παρουσία της χώρας μας. Αλλά θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει τι κερδίζει η Ελλάδα με την καταβολή 19.976 αγγλικών λιρών ως συνδρομή στη… Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (International Whaling Commission);

**

— Χωρίς απάντηση συνεχίζουν να παραμένουν οι προκλήσεις, συστηματικές και μεθοδικές, τούρκων αξιωματούχων για τη Θράκη. Μάθαμε ότι έγινε δείπνο Iφτάρ στο Κάραγατς της Αδριανούπολης, μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο οποίο συμμετείχαν ο τούρκος υπουργός Υγείας και τοπικός κομματάρχης του ΑΚΡ Μουεζίνογλου και ο υπουργός Συγκοινωνιών Γιλντιρίμ. Από δίπλα, ο βουλευτής του ΑΚΡ στην Προύσα, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, και φυσικά οι δυο ψευτομουφτήδες Ι. Σερίφ και Α. Μετέ.

— Ο Μουεζίνογλου εκφώνησε ομιλία, στην οποία εκτός των άλλων στράφηκε κυρίως προς την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα καλώντας τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» να είναι ενωμένοι και να είναι σίγουροι ότι «το μέλλον ανήκει στην Τουρκία, η οποία ατενίζει με εμπιστοσύνη το μέλλον της».

Είπε και κάτι ακόμη ο κ. Μουεζίνογλου, ότι όλοι μαζί, η Τουρκία και η «τουρκική μειονότητα», θα εγκαθιδρύσουν την «ισχυρή Δυτική Θράκη και τα Βαλκάνια».

-Δεν γνωρίζουμε εάν η γενική πρόξενος Αδριανούπολης βρήκε χρόνο για να ασχοληθεί με τις δηλώσεις Μουεζίνογλου και εάν ενημέρωσε το Κέντρο για το περιεχόμενο των αλυτρωτικών κηρυγμάτων του τούρκου υπουργού, αλλά από την Αθήνα υπήρξε σιγή ασυρμάτου, προφανώς για να μη διαταραχτεί η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα.

Τον βόλεψε και αυτόν ο Γιώργος

Κοντέψαμε να ξεχάσουμε τον πρώην υπουργό εξωτερικών και στενό φίλο του Γ. Παπανδρέου, Σταύρο Λαμπρινίδη. Μαθαίνουμε ότι περνά εποικοδομητικά τον χρόνο του ως εκπρόσωπος της ΕΕ για τα άνθρωπινα δικαιώματα, γυρνώντας τον κόσμο από Μιανμάρ μέχρι Νότια Αφρική. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αίγυπτο, για συναντήσεις με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών. Καθόλου άσχημα σε σχέση με άλλους φίλους του Γ. Παπανδρέου που έμειναν τελικά στον αέρα, μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία…

****

Τη γλίτωσε ο Χριστόφιας 

Πραγματική θλίψη προκάλεσε η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας καταλογισμού και επιβολής ποινών για τη μεγάλη τραγωδία με την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου πριν από δυο χρόνια, που έφερε πιο κοντά και κατέστησε αναπόδραστη τη χρεοκοπία του νησιού.

Ο βασικός υπεύθυνος για αυτή την τραγωδία, ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, δεν βρέθηκε στον κατάλογο των καταδικασμένων, καθώς είχε φροντίσει να τον «καθαρίσει» η Γενική Εισαγγελία… Κι όμως είναι τραγικό, καθώς όλα ξεκίνησαν από την εμμονή του κ. Χριστόφια να κρατήσει, χωρίς να καταστραφούν όπως πρότεινε ακόμη και ο ΟΗΕ, τα κοντέινερ με το πολεμικό υλικό που προοριζόταν για τη Συρία, για να μην ενοχληθεί ο Άσαντ... Και από αυτή την απόφαση ξεκίνησε η καταστροφή…

Όσο για εκείνα που υποστηρίζει ο κ. Χριστόφιας, ότι επί των ημερών του οι σχέσεις με τη Ρωσία έφτασαν σε υψηλό επίπεδο και ότι η «τρόικα» απλώς ήθελε να «πετάξει» έξω τους Ρώσους από την Κύπρο, να θυμίσουμε ότι μάλλον κάνει λάθος, αν κρίνουμε από το ότι το δάνειο το περίμενε από τη Ρωσία τον Ιούνιο του 2012 και δεν έφτασε ποτέ, ενώ μόνο εκνευρισμό είχε προκαλέσει στη Μόσχα η νοσταλγία του Χριστόφια προς το σοβιετικό κομμουνιστικό καθεστώς… 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: