ΗΠΑ: Ελλάδα και Σκόπια να εξετάσουν σοβαρά τη διαφορά του ονόματος
Ιανουάριος 27, 2014.
Ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Brian Yee, επισκέπτεται τα Σκόπια και είχε σήμερα συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας με επίκεντρο τη διαφορά για το όνομα με την Ελλάδα.
«Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα δύο μέρη έχουν συμφέρον να λύσουν το πρόβλημα και να εξετάσουν σοβαρά τις ευκαιρίες και τον επείγοντα χαρακτήρα της εξεύρεσης λύσης. Ούτε οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλουν τις απόψεις τους ή κάθε άλλος τρίτος, αλλά οι ίδιες οι δύο χώρες να βρουν μια αμοιβαία λύση. Ο ρόλος και των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ είναι να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία», είπε ο Yee.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, Αλί Αχμέτι, ζήτησε από τον Αμερικανό αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών, την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την επίλυση της πολύχρονης διαφοράς με την Ελλάδα και τόνισε ότι η τελευταία πρόταση την οποία κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για ένα νέο όνομα για τη χώρα, «δεν απειλεί ούτε την ταυτότητα, ούτε τη γλώσσα της σλαβικής κοινότητας», όπως είπε.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγκάσει τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την σκοπιανή ‘Άλφα’.
Σκόπια: Στην Αθήνα ο Ταλάτ Τζαφέρι- υπέγραψε μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας
Ιανουάριος 27, 2014.
Το πρόβλημα του ονόματος δεν αποτελεί εμπόδιο για την εμβάθυνση της συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας Σκοπίων και Ελλάδας, δήλωσε ο Ταλάτ Τζαφέρι στην Αθήνα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Δημήτριο Αβραμόπουλο, ωστόσο δήλωσε ότι η ιστορία θα δείξει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά και όχι μέσα από τον εθνικισμό και το λαϊκισμό που προκαλούν απομόνωση , αστάθεια και κρίση.
Ο Τζαφέρι άκουσε τις ελληνικές κόκκινες γραμμές για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η λύση του προβλήματος, ενώ και οι δύο υπουργοί είπαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του Νίμιτς και ότι και οι δύο πιστεύουν ότι η λύση είναι απαραίτητη για την ένταξη της FYROM, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, η οποία ξεκίνησε το 1999 με την Πολυεθνική Ταξιαρχία της Νοτιοανατολιτικής Ευρώπης (SEEBRIG).
Συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί ώστε η χώρα μας να προχωρήσει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το 2014, σύμφωνα με το σκοπιανό κανάλι ‘5’.
Τα Σκόπια ζητούν μυστική διπλωματία για τη διαφορά με την Ελλάδα
«Δεν έχουν συμφέρον ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη, να παρέμβουν στη διαφορά Ελλάδας Σκοπίων»
Ιανουάριος 27, 2014.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα συμφέρον να εμπλακούν σε μυστική διπλωματία για βοηθήσουν τα Σκόπια στην επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα.
Αυτό δημοσιεύει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik μεταφέροντας τις απόψεις του Ισπανού καθηγητή πολιτικών επιστημών και αναλυτή, Carlos Flores Huberiyas.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, όχι μόνον φαίνεται απίθανο η εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε η μυστική διπλωματία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιλύσει αυτό το ζήτημα.
Ο Ισπανός αναλυτής συνόψισε τις απόψεις με τις ακόλουθες σκέψεις:
Πρώτον, επειδή το θέμα αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα
Δεύτερον, επειδή η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει κανένα μέρος στο ζήτημα του ονόματος
και
Τρίτον, διότι αυτό είναι ένα πρόβλημα στο οποίο οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν.
Το θέμα ‘περί μυστικής διπλωματίας’ ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα όταν Κροάτες ευρωβουλευτές, όπως δήλωσαν στο ‘Dnevnik’ προέτρεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ξεκινήσουν μια μυστική διπλωματία για να βοηθήσουν το πρώην γιουγκοσλαβικό κρατίδιο, όπως είχαν πράξει στη διαφορά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας (που είχαν εδαφικές διαφορές).
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, συμφωνούν στην ενεργοποίηση μια μυστικής διπλωματίας, όχι απαραίτητα από τις ΗΠΑ, αλλά με άλλων ισχυρών χωρών της Ευρώπης που δείχνουν ανοχή στις θέσεις των Σλάβων των Σκοπίων.
Σκόπια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά την ομιλία του στη Γαλλική Γερουσία, προέβη σε κατάχρηση της διπλωματικής θέσης, του προέδρου της ΕΕ, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.
Είπε: Η FYROM δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ψέματα!
Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ομιλεί για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, διότι, εκτός από τη χώρα μας, είναι αυτή που δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Είναι αυτή που δεν σέβεται τις συμφωνίες με τις άλλες χώρες, όπως την Ενδιάμεση Συμφωνία με τα Σκόπια. Δεν σέβεται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, ούτε έχει υπογράψει τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Είπε: Υπάρχουν 35 τοις εκατό Αλβανοί στην FYROM και ως μειονότητα αποδέχεται την αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας των «Μακεδόνων».
Αυτή είναι μια επικίνδυνη θέση την οποία προέβαλε ο Βενιζέλος στη γαλλική Γερουσία, παρέχοντας ψευδή ποσοστά, διότι τα τελευταία στοιχεία από την απογραφή στην FYROM (σημ. η τελευταία απογραφή έγινε πριν από 13 χρόνια) ομιλούν για άλλα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να τα ελέγξει.
Ας μας πει ο Βενιζέλος σε ποσοστά, πόσοι Αλβανοί, «Μακεδόνες» και Τούρκοι που δεν αναγνωρίζονται, ζουν στην Ελλάδα, σημειώνει το «Σλαβικό Μανιφέστο» των Σκοπίων, σύμφωνα με την τηλεόραση ‘5’.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου