«Εθνικιστικές ιδέες για Μεγάλα Κράτη στα Βαλκάνια, ακόμη, υπάρχουν»
Ιανουάριος 24, 2014.
Σκόπια.
Οι εθνικιστικές ιδέες για Μεγάλα Βαλκανικά Κράτη, όπως είναι η Μεγάλη Βουλγαρία, η Μεγάλη Σερβία και η Μεγάλη Αλβανία, εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, είπε ο Βλαντίμιρ Οτρακόφσκι, καθηγητής του δημοσίου διεθνούς δικαίου, στη Σχολή Ασφαλείας στα Σκόπια.
«Αυτές οι ιδέες, στις χώρες αυτές, βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο και αποτελούν πολιτικό πρόγραμμα δράσης για κόμματα που εκφράζουν τέτοιες τάσεις.
Είδαμε που οδήγησε ο μεγαλοϊδεατισμός για τη Μεγάλη Σερβία- στις ένοπλες συγκρούσεις και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Αποτέλεσμα ήταν, να απομείνει μόνη η Σερβία και αρκετοί Σέρβοι να βρίσκονται, εκτός των συνόρων της, σε διάφορες γειτονικές χώρες», είπε ο Ορτακόφσκι.
Ο ίδιος θα προσθέσει ότι με την είσοδο όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, ο μεγαλοϊδεατισμός δεν θα εξαφανισθεί, αλλά θα έχει μικρότερη απήχηση, αφού τα σύνορα των χωρών στα Βαλκάνια θα είναι χαλαρά.
«Με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Αλβανοί που ζούνε γύρω από την Αλβανία, όπως στο δυτικό κράτος των Σκοπίων, στο Μαυροβούνιο, στη Νότια Σερβία, στη Βόρεια Ελλάδα, δεν θα χωρίζονται, πια, με τα σύνορα, αφού αυτά, θα χάσουν την αξία τους, όπως έγινε με το Κοσσυφοπέδιο.
Έτσι θα εκλείψει ο λόγος για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, όπως, σήμερα, πιστεύουν σε αυτήν, ορισμένοι ριζοσπαστικοί κύκλοι.
Σημειώνω σε μελέτη μου, ότι όταν συζητάμε για Μεγάλη Αλβανία ή Μεγάλη Βουλγαρία ή ακόμη και τον σερβικό εθνικισμό, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να μπούμε κάποτε σε μια παρόμοια περιπέτεια, όπως είχε σχεδιάσει ο Μιλόσεβιτς, αλλά μια τέτοια εκδοχή θα είχε κακές συνέπειες για όλους», πρόσθεσε ο Ορτακόφσκι.
Η πολιτική εσωτερική αστάθεια μειώνεται με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα τονίσει ο καθηγητής, και θα επισημάνει ότι: όπως επιλύθηκε η διαφορά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας με τη διαιτησία και την υποστήριξη άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, μπορεί κάπως παρόμοια να χρησιμοποιηθεί ως εμπειρία στη διαφορά Σκοπίων-Ελλάδας.
«Ωστόσο, το θέμα που έχουμε με την Ελλάδα, δεν είναι ίδιο με αυτό που είχε η Κροατία με την Σλοβενία. Το δικό μας είναι διαφορετικό ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν μια διαιτησία να αποφασίσει για τη διαφορά που θα επηρεάσει, σαφώς, την ταυτότητα της χώρας», κατέληξε ο Ορτακόφσκι.
Λαλάκος: Η Ελλάδα συντελεί στη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της περιοχής
Ιανουάριος 22, 2014.
Ο επικεφαλής του διπλωματικού Γραφείου της Ελλάδας στα Σκόπια, Χάρης Λαλάκος, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τη διεύρυνση της ΕΕ, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως έχουν δείξει οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της χώρας.
«Επεκτείνουμε τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, διότι πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα μας, την ευημερία μας, στοιχεία που δεν μπορούν να αποκοπούν από τη σταθερότητα και την ευημερία των γειτόνων μας, είπε ο Έλληνας διπλωμάτης.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (Σκόπια) και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Φατμίρ Μπεσίμι, σημείωσε ότι πίσω από το σχεδιασμό της ΕΕ, υπάρχει η ιδέα της ειρήνης και της σταθερότητας και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που από το 2003 προώθησε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.
«Όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, αλλά, θα πρέπει να συνεργασθούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», είπε ο αλβανικής καταγωγής υπουργός των Σκοπίων.
Σκόπια: Η Σλαβική Διασπορά χαιρετίζει το ψήφισμα της ΕΕ
«Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν αποτελούν βασική προϋπόθεση»
Ιανουάριος 22, 2014.
Η Ενωμένη Σλαβική Διασπορά εξέφρασε την ικανοποίησή της με ο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η Ενωμένη Σλαβική Διασπορά χαιρετίζει το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πρότεινε ο Richard Howitt, το οποίο συνιστά πάλι στα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρκετές φορές ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, ότι τα Σκόπια έχουν εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά πρόσφατα ζητούνται ολοένα νέες πρόσθετες προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
» Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν πρέπει να αποτελέσουν μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, γιατί αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις.
»Η Σλαβική Διασπορά υποστηρίζει και συστήνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το άνοιγμα των κεφαλαίων της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέματα που άπτονται της ΕΕ, σημειώνει ο Φιλίπ Αλτιπαρμακόφσκι, διευθυντής της Σλαβικής Ένωσης για την Ευρώπη.
Γκεοργκιέφσκι: «Να βρούμε γρήγορα συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα»
Ιανουάριος 22, 2014.
Για μια γρήγορη συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα, σχετικά με το όνομα της χώρας, προκειμένου να απεμπλακούν τα Σκόπια από τα εμπόδια και να αρχίσει η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προέτρεψε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, αρχηγός του λαϊκού VMRO.
«Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, θα πρέπει να αποτελέσει η τελευταία προειδοποίηση για την χώρα μας, η οποία θα πρέπει για την επίτευξη της ενότητάς της, να δώσει τέλος στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ένα πρόβλημα το οποίο μας αποδεσμεύει από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Σερβία πρέπει να είναι το παράδειγμά μας, όσον αφορά τη διαχείριση της κρατικής υπόστασης, για την οποία το κράτος είναι πιο σημαντικό από τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, του κόμματός του.
Προέτρεψε του πολιτικούς, κυρίως το κυβερνών VMRO-DPMNE, να απομακρυνθούν από την υποτιθέμενη υπεράσπιση του ονόματος της «Μακεδονίας», ένα ζήτημα που άφησε πίσω την περιοχή, ιδιαίτερα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, υπενθύμισε ότι «το 2001, όταν τα Σκόπια υπέγραψαν τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το Μαυροβούνιο δεν ήταν κράτος και σήμερα διαπραγματεύεται με την ΕΕ, όπως και η Κροατία που ήταν πίσω μας, τώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το Κοσσυφοπέδιο που δεν είναι κράτος, βρίσκεται στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο για τη Σερβία που κανείς δεν περίμενε, άρχισε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ».
«Χρειαζόμαστε την ενότητα για μια ταχεία συμβιβαστική λύση και γρήγορη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τη διαφορά του ονόματος κανείς από εμάς δεν την επινόησε και κανείς δεν μπορεί να την επιλύσει μόνος του. Πρέπει να τη λύσουμε από κοινού χωρίς να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όσον αφορά το όνομα.
Ο Γκεοργκιέφσκι πρόσθεσε ότι η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, για «Άνω Μακεδονία», αποτελεί μια καλή βάση για τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου