Στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαβιβάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών με «εμπιστευτικό» έγγραφο. Μια ημέρα μετά, στις 12 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών με επείγον έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, ζήτησε η πρόταση για τον χειρισμό της υπόθεσης να διατυπωθεί με τη μορφή γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΝΣΚ στο πλαίσιο του άρθρου 100Α του Συντάγματος και της νομοθεσίας περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο κοστολογήθηκαν όλες οι ζημιές και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι απόγονοι των Γότθων στην χώρα μας.
Το άρθρο 100Α του Συντάγματος, ορίζει μεταξύ άλλων ότι «στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου ή ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό».
Για την εξέλιξη έχει ήδη ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Το έγγραφο του κ. Βενιζέλου με το οποίο γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε πόρισμα από το ΝΣΚ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιοι λόγοι καθυστερούν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με δεδομένο το γεγονός ότι η απόφαση για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την έρευνα ιστορικού αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικό με τις περιόδους του Α΄και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2012.
Ο κ. Γλέζος θύμιζε στην ερώτησή του ότι το πόνημα των εργασιών αυτής της Ομάδας που έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο» στη συνέχεια διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η εν λόγω έκθεση και, αναλόγως της αξιολόγησής της, να υπάρξει νομική βάση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα κινηθεί για να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές. Όπως εξάλλου σημείωνε ο κ. Γλέζος, «η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρεί τη γνωμοδότηση αυτή ως αναγκαία-για την ακρίβεια ως προϋπόθεση-προκειμένου να προβεί στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», η δε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αναμένεται από το Μάρτιο του 2013, από όταν δηλαδή τέθηκε το πόρισμα στη διάθεσή του.
Σημειώνεται ότι και η Βουλή προχωρά στη συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Τη σχετική εισήγηση για τη συγκρότηση της επιτροπής την οποία θέτει το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχοντας λάβει ομόφωνη απόφαση.
Tήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου