Του Σπύρου Χατζάρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η «ευρωπαϊκή πολιτική», και, για να αντιμετωπίσουν τον «εθνικισμό» στα Βαλκάνια, αναζήτησαν , στη δεκαετία των 90, «πρόθυμους» συμμάχους ανάμεσα, στο υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό, και τους βρήκαν, μεταξύ των πλέον διεφθαρμένων.Έτσι «πρωταθλητής» που εκδημοκρατισμού αναδείχθηκε ο αρχηγός της Μαφίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, μέγας εξαγωγεύς λαθραίων τσιγάρων, και εισαγωγέας λαθραίων καυσίμων, ενώ ο UCK στο Κοσσυφοπέδιο, οικοδομήθηκε με την επιστράτευση της κοσσοβάρικης Μαφίας, με αποτέλεσμα από τον πόλεμο και μετά, η περιοχή να μετατραπεί σε σταυροδρόμι εισόδου της ηρωίνης από την Ασία στην Ευρώπη.Παράλληλα η «δημοκρατική» εξουσία στο Βελιγράδι, στηρίχθηκε στους διεφθαρμένους «κόκκινους επιχειρηματίες».Ο συμβιβασμός του Σεπτέμβριου, στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για αναζήτηση «ευρωπαϊκής λύσης», στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, δημιούργησε την ανάγκη αναζήτησης ενός νέου πολιτικού προσωπικού, που θα είναι μέσα στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές , κατά της διαφθοράς.
Η «ευρωπαϊκή προοπτική», δεν περιλαμβάνει το διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που «οδήγησε» μέχρι τώρα τις εξελίξεις στην επιθυμητή κατεύθυνση.Μετά από μια τρίμηνη προετοιμασία, η νέα πραγματικότητα, εμφανίσθηκε με καταιγιστικό τρόπο στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο Χασίμ Θάτσι βρέθηκε κατηγορούμενος για αυτό που πράγματι είναι, ο Τζουκάνοβιτς άλλαξε γραφείο και ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σάναντερ συνελήφθη στο Σάλτσμπουργκ, (10/12/2010) κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας την περίοδο της θητείας του, και σχεδόν ταυτόχρονα, (23/12/2010), με κοινή επιχείρηση, οι αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας και των Σκοπίων, κατάφεραν να διαλύσουν τεράστιο δίκτυο διακίνησης ηρωίνης που είχε έδρα το Κόσσοβο.
Η απαλλαγή των ευρωπαίων από τους διεφθαρμένους όμως, θα είναι αργή και βασανιστική, καθώς τίποτα δεν είναι οριστικό και θα περάσει μια περίοδος ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, μέχρι να βρεθεί το νέο «κατάλληλο» πολιτικό προσωπικό.Το Συμβούλιο της Ευρώπης με την έκθεση του Ελβετού δικηγόρου Ντικ Μαρτί, που θεωρείται άνθρωπος της επιρροής του Βερολίνου, και που είχε αποκαλύψει τις παράνομες φυλακές της CIA στην Ευρώπη, επανέφερε την υπόθεση της σφαγής από τον UCK, των Σέρβων αιχμαλώτων, της εμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων τους, την οποία είχε καταγγείλει η τέως εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης, για τον τέως Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε.
Η έκθεση Μαρτί, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα, τους πολέμαρχους του UCK και της Μαφίας, Χασίμ Θάτσι και Ραμούς Χαραντινάι, εκτός εξουσίας, στην οποία θα πρέπει να επανέλθει, το κόμμα του κ. Ρουγκόβα, μαζί με τους προθύμους εκ των Σέρβων, και τη « Νέα Συμμαχίας για το Κόσοβο» του Πακόλι. Μέσα από αυτήν την διαδιακασία μας προέκυψε η Μεγάλη Αλβανία δια της υποστήριξεως με όλα τα μέσα, της «Αυτοδιάθεσης» (Vetevendosja), με του Αλμπίν Κούρτι. Οι σχεδιασμοί όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το μέλλον της Βοιβοντίνας, θα συνδυαστεί με τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον Δούναβη, ενώ το νέο Κόσσοβο, το Σάντζακ,αναμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.Στο Βελιγράδι, στην των «Μάχη των αντιπροέδρων», οι «κόκκινοι επιχειρηματίες», επέβαλαν Δημοκρατικό Κόμμα τους ανθρώπους τους, ελπίζοντας ότι απέκτησαν προβάδισμα έναντι του Βουκ Γέρεμιτς για την διαδοχή του Τάντιτς, καθώς οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του.Σε αυτό το πλαίσιο, της διαδοχής, η υπουργός Δικαιοσύνης Snežana Malović, δήλωσε στο Τάνιουγκ , ( 25/12/2010), ότι το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Τζίτζιντς θα αποκαλυφθεί , και τόνισε ότι η ίδια δεν πρόκειται εγκαταλείψει την προσπάθεια για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. «Τα λάθη που έγιναν το 2006 , δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν», τόνισε.
Ο κ.Τζουκάνοβιτς που μεσουρανεί για 19 χρόνια στο Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να κυβερνά από τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος αφού στις 21/12/2010 ανακοίνωσε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία επειδή θεωρεί ότι «έχει παρέλθει η εποχή του ενός, ισχυρού ηγέτη» και επειδή πιστεύει πως, «εάν παρέμενε στην εξουσία, αυτό θα ήταν εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας» .
«Τώρα που το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που έχει σταθερότητα, που εξήλθε από την ύφεση, που βρίσκεται στις πύλες της ΕΕ και στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ , υπάρχουν οι συνθήκες για να αποσυρθώ από την εκτελεστική εξουσία», είπε ο Τζουκάνοβιτς και «διευκρίνισε», ότι η απόφασή του αυτή δεν είναι αποτέλεσμα «καμίας πίεσης».
«Θα παραμείνω στην αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, το οποίο σημαίνει ότι θα συμβάλω στην ευημερία του Μαυροβουνίου», σημείωσε ο Τζουκάνοβιτς και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον Ιγκόρ Λούκσιτς, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία.
Ο 48χρονος Τζουκάνοβιτς, είναι η μόνη προσωπικότητα στα δυτικά Βαλκάνια που παρέμεινε στην εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991Η παραίτηση του Τζουκάνοβιτς έγινε μόνο μερικές ημέρες μετά την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να χορηγήσουν στο Μαυροβούνιο το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο προσδοκούσε η Ποντγκόριτσα από το 2008.Tο Μαυροβούνιο θα είναι και στο μέλλον το κράτος του κ. Τζουκάνοβιτς, που θα συνεχίσει να κυβερνά από το κομματικό του γραφείο, ενώ θα ασχοληθεί και με τις επιχειρήσεις για να διαχειρίζεται ο ίδιος τα «διαθέσιμα» του.
Ο σφαγέας και μαφιόζος «σοσιαλδημοκράτης» πρωθυπουργός του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι ,που έχει αποδυναμωθεί πολιτικά μετά την έκθεση του Ντικ Μαρτί, δήλωσε , ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, στο πλαίσιο του μελλοντικού διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε επίσης διατεθειμένος, να συζητήσει με τον Χασίμ Θάτσι, στο πλαίσιο του διαλόγου που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, παρά τη έκθεση Μαρτί.
Ο επικεφαλής της EULEX στο Κόσσοβο κ. Ντικ Ντεζέρ δήλωσε στο Τάνιουγκ 22/12/2010), ότι η EULEX δεν θα κρίνει, αν ο νυν πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μπορεί να ασχολείται και στο μέλλον με την πολιτική , μετά από τις εις βάρος του καταγγελίες . «Εμείς δεν πρέπει να κρίνουμε αν κάποιος έχει πολιτικό μέλλον ή όχι μετά από τις εν λόγω καταγγελίες, επειδή αυτό αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων των οργάνων δικαιοσύνης και της εισαγγελίας, που πρέπει να αντιδράσουν σ’αυτό»,- δήλωσε ο κ. Ντεζέρ.
Πηγή : http://deltio11.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου