Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πάρε-δώσε ζητά ο Έρογλου


 ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Με τη διαδικασία του πάρε-δώσε και με κοινή δέσμευση, μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή Ντερβίς Έρογλου. Όπως δήλωσε χθες, κατά το δείπνο της 29ης Μαΐου, στο οποίο θα παρακαθίσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Ντάουνερ, στόχος του είναι να συμφωνήσουν σε χρονοδιάγραμμα, που αν επιτευχθεί, το δείπνο θα στεφθεί με επιτυχία. Επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση της δικής του πλευράς, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, ώστε «να προσφέρουμε καλύτερες ημέρες στον λαό» και να μην παραμένουμε στο παρελθόν. 
Μετά την παράθεση των… οραμάτων του, ο Έρογλου υποστήριξε πως το ψευδοκράτος υπάρχει, παρά το γεγονός ότι μονάχα η Τουρκία το αναγνωρίζει. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, θα πρέπει να δει «την πραγματικότητα των δύο κρατών» και να δημιουργήσει ευκαιρία για τους δύο «λαούς», κατά την έκφρασή του, να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι εφόσον υπάρχουν «εμπάργκο» εναντίον των Τουρκοκυπρίων, είναι δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία η ε/κ πλευρά.
Χρειαζόμαστε στρατηγική
Με την τουρκική πλευρά να προσπαθεί να θέσει τους δικούς της κανόνες στο παιγνίδι και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίζει να παίζει το παιγνίδι της Άγκυρας, η ΕΔΕΚ τόνισε χθες πως επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για πλήρη ενημέρωση και για καθορισμό στρατηγικής διαχείρισης των εξελίξεων στο Κυπριακό. Υπενθύμισε, παράλληλα, τις δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη γι' απόσυρση των απαράδεκτων υποχωρήσεων στις απευθείας διαπραγματεύσεις και για διαμόρφωση ολοκληρωμένου περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, προγράμματος το οποίο να τεθεί ενώπιον της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Σοβαρά ερωτήματα
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του κινήματος Δημήτρη Παπαδάκη, οι πρόσφατες ζυμώσεις και η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό εγείρουν ερωτήματα. «Το ζήτημα δεν είναι μόνον ο χρόνος έναρξης των όποιων διαπραγματεύσεων, αλλά πάνω σε ποια βάση θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκή» τη διαπραγματευτική βάση του Σεπτεμβρίου του 2008. «Πότε θα αποσυρθούν οι ‘γενναιόδωρες προσφορές’ που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων;», διερωτήθηκε περαιτέρω. Ο κ. Παπαδάκης έθεσε, επίσης, το ερώτημα κατά πόσον η Κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την κωδικοποίηση, που είχε εξαγγείλει ότι θα προετοιμάσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προφανώς με συγγραφέα τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ζητώντας άμεσες διευκρινίσεις.
Αναξιόπιστος ο Ντάουνερ
Στο ζήτημα Ντάουνερ επικεντρώθηκε χθες και το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο, διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του Μιχάλη Γιωργάλλα, σημείωσε πως την ώρα που και με την αποδοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν τοποθετηθεί χρονικά για το φθινόπωρο, ο κ. Ντάουνερ αλωνίζει στο παρασκήνιο, κάνοντας επαφές και δημιουργώντας νέα δεδομένα. «Ο κ. Ντάουνερ απέδειξε διαχρονικά ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής κοινής αποδοχής. Έχει πολλές φορές παραβιάσει τους όρους της αποστολής του και έχει ταυτιστεί με την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την επιτυχία των συνομιλιών. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, επιβάλλεται να ζητηθεί η αντικατάστασή του», ανέφερε Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ.

Να μην του επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσει

Λέγοντας ότι το Κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία, ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε πως αυτήν τη φορά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ «να μας εγκλωβίσει σε μια διαδικασία κατά την οποία η οικονομική κρίση και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι μοχλοί πίεσης στη δική μας πλευρά για υποχωρήσεις. Από τώρα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον κ. Ντάουνερ ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του δεν θα έχουν αντίκρισμα, αν δεν υπάρχει συναίνεση από την ε/κ πλευρά. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν εφόσον διαμορφωθούν συγκεκριμένες συνθήκες, συγκεκριμένο πλαίσιο και εφόσον εξεταστούν τα αποτελέσματα των συνομιλιών των προηγούμενων ετών», είπε. Αυτή η προεργασία είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία, τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, σημειώνοντας ότι η κινητικότητα στο Κυπριακό είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αρκεί να γίνεται στη σωστή βάση και στην ορθή κατεύθυνση, και όχι να στοχεύει στον εκβιασμό και τον εγκλωβισμό της δικής μας πλευράς.
Δείκτης προθέσεων, η Αμμόχωστος
Παρέμβαση στα του Κυπριακού έκανε και ο κατεχόμενος Δήμος Αμμοχώστου, χαιρετίζοντας τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τονίζοντας ότι η Αμμόχωστος αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία διερεύνησης των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ανακοίνωση, εκ μέρους του Δημάρχου Αλέξη Γαλανού, ο Δήμος εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός πως η Κυβέρνηση έθεσε κατά προτεραιότητα το θέμα της επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. «Σημειώνουμε, επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση», προστίθεται, «την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα και το γεγονός ότι ο κ. Κασουλίδης έθεσε το θέμα της Αμμοχώστου κατά τις επαφές του τόσο με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι, όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν».
Δημιουργία μομέντουμ
«Εάν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και πρόοδος στο Κυπριακό», δηλώνει ο κ. Γαλανός, «το θέμα της Αμμοχώστου είναι πρωταρχικής σημασίας» και, «στην κατάσταση όπου ευρίσκεται σήμερα η Αμμόχωστος, θα χρειαστούν πολλά έτη για να λειτουργήσει ως πόλη και αυτό θα δώσει χρόνο και για πολλές άλλες ζυμώσεις όσον αφορά τη γενικότερη ουσία του Κυπριακού. Πολύ σωστά τονίστηκε επίσης», συνεχίζει, «ότι τα άνοιγμα της Αμμοχώστου, μαζί με τη λειτουργία του λιμανιού της, την προώθηση ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και άλλες κινήσεις, θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό μομέντουμ, που δύναται να αντιστρέψει τα σημερινά πολύ σκληρά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος», πρόσθεσε, ενώ έθεσε τον Δήμο στη διάθεση Προεδρικού και Υπουργείου Εξωτερικών.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: