Σκόπια: Το VMRO-DPMNE επανεμφάνισε τον Ήλιο της Βεργίνας
«Φωτό από το σημερινό δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων, Dnevnik»
Ιανουάριος 30, 2014.
Στην εκδήλωση μνήμης, στο νεκροταφείο του Μοναστηριού- Μπίτολα, για τον Πάβλε Σάτεφ, «τον γίγαντα πατριώτη, τον επαναστάτη, το δημοσιογράφο, που
αφιέρωσε όλη του ζωή στην ιδέα της ελευθερίας», δεν υπήρχε η επίσημη σημαία του σκοπιανού κράτους, αλλά έκανε πάλι την εμφάνισή της, από τη νεολαία του κόμματος του Γκρούεφσκι, η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.
Τον Σκοπιανό «πατριώτη» που θάφτηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1951 στο νεκροταφείο του Μοναστηριού, τίμησε ο δήμαρχος της πόλης και η νεολαία του VMRO-DPMNE.
NSA: Το 2014 θα γίνουν πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις στα Βαλκάνια
«Οι Αμερικανοί βλέπουν εθνικές αναταράξεις στα Σκόπια»
Ιανουάριος 30, 2014.
Ο James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ- NSA, δήλωσε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις κατά το 2013, στα Δυτικά Βαλκάνια, φέτος η περιοχή θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από βαθιές πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις.
Ο Κλάπερ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Γερουσίας για θέματα μυστικών υπηρεσιών.
Είπε ότι οι καταστάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα Σκόπια, λόγω των εθνοτικών
διαιρέσεων είναι ιδιαίτερα ασταθείς.
διαιρέσεων είναι ιδιαίτερα ασταθείς.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της NSA, η κυβέρνηση στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, συνεχίζει να προωθεί προγράμματα που στοχεύουν στην ενθάρρυνση του εθνικού σλαβικού εθνικισμού (με την εμμονή στη «Μακεδονία»), που τίθεται σε βάρος της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας.
Στάσιμη παραμένει η πορεία των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λόγω της εμπλοκής της Ελλάδας, εξαιτίας της διαφοράς με το όνομα της χώρας, ενώ συγχρόνως, οι διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία είναι κακές και υπάρχει ο κίνδυνος των εθνικών εντάσεων στο εσωτερικό, να αυξηθούν, γράφει η αλβανική Σέκουλ.
Σκοπιανός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπό παρακολούθηση Βουλγαρία και Ελλάδα για μειονότητες
Ιανουάριος 30, 2014.
Σκόπια.
Ο βουλευτής του κόμματος VMRO-DPMNE (του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι), Αλεξαντάρ Νικολόσκι, εξελέγη Αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γράφει το βουλγαρικό ‘Φόκους’ επικαλούμενο δημοσίευμα των Σκοπίων.
Ο Νικολόσκι σε συνέντευξή του στην σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Dnevnik, έδειξε ότι το κεντρικό ενδιαφέρον των νέων καθηκόντων του θα είναι η κατάσταση της σλαβικής εθνικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες.
«Αυτό το ζήτημα το έχω πολλές φορές επισημάνει ενώπιον της Συνέλευσης. Μέχρι στιγμής, μπορώ να αναφέρω δύο νίκες: την παρακολούθηση, του σημερινού Επιτρόπου για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Thomas Hamaberg, στην Ελλάδα, όπου σαφώς υπάρχει αδιαφορία για τα θεμελιώδη δικαιώματα της σλαβικής, τουρκικής, αλβανικής και βλάχικης μειονότητας και ζήτησε από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει την αρχή των θρησκευτικών δικαιωμάτων, και σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
»Μάλιστα, ο Hamaberg μίλησε για τα δικαιώματα των προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, κάτι για το οποίο επί χρόνια ήταν ταμπού.
» Θα γίνει μια πλήρης αλλαγή των διαδικασιών παρακολούθησης. Αυτό θα επιτρέψει να τεθεί στο Παρατηρητήριο η Ελλάδα, κάτι που ήταν αδύνατο πριν, λόγω του ότι ήταν παλαιό μέλος στην Ένωση.
»Θα το υλοποιήσω αυτό το έτος, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής που σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον αφορά τη σλαβική μειονότητα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
»Αν μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν λάβουν αποφάσεις, εγώ θα εισηγηθώ στην Επιτροπή, όπου θα δύο μέρη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο Νικολόσκι.
Βενιζέλος : θα γίνει δεκτό ένα όνομα με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό
Ιανουάριος 30, 2014.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί αμέσως μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» (γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο 'Μακεδονία') και, φυσικά, θέλουμε μια τέτοια ονομασία για ergaomnes, δηλαδή ότι το όνομα θα χρησιμοποιείται για τις εσωτερικές, διεθνείς , σε διμερείς και πολυμερείς χρήσεις», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας, που κατετέθη από τον πρόεδρο του Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Για τη θέση της Ελλάδας έχει ενημερωθεί και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά η ολοκλήρωση του γείτονα στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να γίνει μόνο εφ’ όσον πληροί όλα τα κριτήρια. Και αυτά είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο Βενιζέλος- σύμφωνα με το σκοπιανό Πλας ίνφο.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου