Η απόφαση του λεγόμενου στρατιωτικού δικαστηρίου στην υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί είναι το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες ενώ αναφορά γίνεται και στην καταστροφή των ιστορικών μνημείων στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα μέρος του τείχους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιοργκατζίογλου κατά τις οποίες εξήγγειλε αποφάσεις για στήριξη των ευάλωτων ομάδων αλλά και ότι έχει ετοιμαστεί σχετικό “νομοσχέδιο” για την αποκρατικοποίηση της λεγόμενης αστυνομίας.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Αυτός είναι αντιρρησίας συνειδήσεως- Αυτοί δεν έχουν συνείδηση” αναφέρεται στην χθεσινή απόφαση του λεγόμενου στρατιωτικού δικαστήριο στην υπόθεση του Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, ο οποίος κατηγορήθηκε ως αντιρρησίας συνείδησης αφού δεν παρουσιάστηκε σε στρατιωτική άσκηση το 2011. Η εφημερίδα, αναφέρεται σε όσους έχουν αντιδράσει και καταδικάσει την πράξη του Τουφανλί και τους χαρακτηρίζει άτομα χωρίς συνείδηση ενώ το άρθρο συνοδεύει και φωτογραφία του νεαρού Τουφανλί μετά την απόφαση και ενώ εξέρχετο του “δικαστήριο”. Η μητέρα του, Χούλια, είπε ότι πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν και διερωτήθηκε που θα βρουν φυλακή να τους χωρέσει. Ο Μουσταφά Ακιντζί, “υποψήφιος” για τις παράνομες προεδρικές εκλογές είπε ότι στον λεγόμενο νόμο περί στρατιωτικής θητείας θα έπρεπε να υπάρχει και η αναγνώριση του δικαιώματος άρνησης για υπηρεσία της στρατιωτικής θητείας.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Θα πάρουμε μέτρα εναντίον
της βίας της αστυνομίας” αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Οζκάν Γιορκαντζίογλου σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γιορκαντζίογλου αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα όπου η λεγόμενη αστυνομία άσκησε βία εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και είπε ότι, η `κυβέρνηση` εξετάζει τρόπους και μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού. Αλλού αναφέρεται στη δεκαήμερη ποινή φυλάκισης που επέβαλε χθες το “στρατιωτικό δικαστήριο” στον Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε “στρατιωτική άσκηση” το 2011. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε ένα περιστατικό στο κατεχόμενο χωριό Κοντέα, κατά το οποίο, η οικογένεια μιας 20χρονης κοπέλας, η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της για να κλεφτεί με τον αγαπητικό της, εισήλθε στο σπίτι της οικογένειας του νεαρού και μετάτρεψε το σπίτι του σε πεδίο μάχης.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Τα δάση έμειναν απροστάτευτα” γράφει ότι οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο κόβουν ανεξέλεγκτα δέντρα με αποτέλεσμα να γυμνωθούν δασώδη περιοχές ενώ οι “αρμόδιες” υπηρεσίες κοιμούνται ύπνο βαθύ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά και την τελευταία αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια η μαύρη αγοραπωλησία καυσόξυλων έχει αυξηθεί. Ενώ υπάρχει “νόμος” για να τιμωρηθούν όσοι καταστρέφουν τα δάση εντούτοις δεν υπάρχει κανείς να ελέγχει. Γράφει ακόμα ότι, έκρυθμη είναι η κατάσταση στο παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής μετά και την ανακοίνωση ότι η Σύγκλητος αποφάσισε να προτείνει ως αντιπρύτανη τον Μεχμέτ Αλτίναϊ η οποία προκάλεσε αντιδράσεις με τις οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του “πανεπιστημίου”. Αναφέρεται ακόμα σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώ η άμεση παρέμβαση της “πυροσβεστικής” απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στα διπλανά κτήρια. Οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος έμειναν στον δρόμο αφού το σπίτι τους είναι μη κατοικήσιμο.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Αφανίζουμε την ιστορία” γράφει ότι μέρος των τειχών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έχουν καταστραφεί ενώ κατηγορεί τις “αρμόδιες” υπηρεσίες ότι δεν προβαίνουν στις απαραίτητες επιδιορθώσεις ή εργασίες αναστύλωσης. Το δημοσίευμα συνοδεύει φωτογραφία από τα τείχη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο αρχαιολόγος Τουντσέρ Μπαγίσκαν είπε ότι τα ιστορικά μνημεία αποτελούν την ιστορία της Κύπρου και μέρος σε αυτά ήταν και η οθωμανική περίοδος, περίοδος κατά την οποία ανεγέρθηκαν σημαντικά ιστορικά μνημεία τα οποία όμως δεν προστατεύονται. Με φωτογραφία του αντιρρησία συνείδησης Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί με τα χέρια ψηλά χαμογελαστός και με χειροπέδες η εφημερίδα γράφει ότι παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο δικαστήριο έδωσε την ευκαιρία στον Τουφανλί να επιλέξει είτε να εκτίσει ποινή φυλάκισης είτε να πληρώσει πρόστιμο εντούτοις αυτός επέλεξε να εκτίσει ποινή φυλάκισης δέκα ημερών. Αλλού γράφει ακόμα ότι, ακόμα και οι συνταγματολόγοι έχουν διαφορετική και αντίθετη άποψη στο θέμα του “νόμου” περί στρατιωτικής θητείας και αναφέρεται στις δηλώσεις της “βουλευτού” Φαζιλέτ Οντενέφε η οποία υποστηρίζει ότι ο εν λόγω “νόμος” είναι αντίθετος της αρχής της ισότητας ενώ ο πρώην πρόεδρος της “ένωσης” δικηγόρων Χασάν Σοζμενέρ είπε ότι ο “νόμος” δεν περιέχει κανένα σημείο που να θεωρηθεί ότι είναι αντίθετος της αξίας της ισότητας.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Χειροπέδες στον αντιρρησία συνείδησης” αναφέρεται στην απόφαση “στρατιωτικού δικαστηρίου” για την υπόθεση του Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, ο οποίος με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να λάβει μέρος σε `στρατιωτική` άσκηση χαρακτηρίστηκε αντιρρησίας συνείδησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ενώ το “δικαστήριο” έδωσε στον κατηγορούμενο την επιλογή να εκτίσει ποινή φυλάκισης δέκα ημερών ή να πληρώσει πρόστιμο 500 τουρκικών λιρών (περίπου 180 ευρώ) ο Τουφανλί επέλεξε να οδηγηθεί στην φυλακή δηλώνοντας ότι έτσι στηρίζει την φιλοσοφία του για την ελευθερία του ατόμου. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε δηλώσεις του “πρωθυπουργού” Οζκάν Γιορκαντζίογλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους Τ/κ όπως το ότι έχουν παρθεί αποφάσεις για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, για την ετοιμασία “νομοσχεδίου” για την αποκρατικοποίηση της λεγόμενης αστυνομίας δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το ογκολογικό κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο Μάιο. Γράφει ακόμα ότι, η παρατεταμένη ανομβρία και η ξηρασία έχουν μειώσει την σοδειά της ελιάς ενώ οι ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός.
- See more at: http://ikypros.com/?p=65145#sthash.JvXF1piv.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου