Ως τη βασική του αποστολή προσδιόρισε ο εγκάθετος της κατοχής και συνομιλητής του Προέδρου Χριστόφια Ντερβίς Έρογλου την επίτευξη μιας λύσης που θα προστατεύει τόσο τα συμφέροντα των Τ/κ όσο και αυτά της Τουρκίας. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης, ο Έρογλου τόνισε ότι η ύπαρξη των Τ/κ θα συνεχιστεί, χωρίς να περιέλθουν στην κυριαρχία οποιουδήποτε. Δήλωσε ικανοποιημένος από την τριμερή της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι η πλευρά του θα διαπραγματευτεί με καλή θέληση ενόψει Γενεύης. Ανέφερε, ακόμη, ότι αν και οι Τ/κ καταβάλλουν προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, οι «πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα Τ/κ στη Λάρνακα και η στάση των ε/κ Αρχών προκαλούν ανησυχίες».
Ανάμεσα στα πολλά απαράδεκτα που δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου ήταν και η πεποίθησή του ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. ήταν «μεγάλο λάθος», καθώς η ε/κ πλευρά προσπαθεί να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας και ενισχύει την «απομόνωση» των Τ/κ. Κατήγγειλε, ακόμη, ότι τα έγγραφα που κατατίθενται στις συνομιλίες διαρρέουν στον ε/κ Τύπο λεπτομερώς την επόμενη μέρα, δυσχεραίνοντας τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, ενώ εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον Ε/κ και Τ/κ για λύση μειώνεται. Τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι μέρος του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε. και είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι τουρκικές εγγυήσεις.
Ο Έρογλου υποστήριξε ότι ο ίδιος και η ομάδα του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι το περιουσιακό είναι σημαντικό για την οικονομική επιβίωση των Τ/κ. Ανέφερε ότι έλαβε υπόψη του τα επιχειρήματα και τις ανησυχίες των Ε/κ στην προετοιμασία των προτάσεών του, όπως επίσης και τις «παραμέτρους» του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Υπέδειξε ότι οι προτάσεις δεν αναφέρονται μόνο σε αποζημίωση και ανταλλαγή, αλλά και σε περιορισμένη επιστροφή περιουσιών. Ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι προτάσεις του βασίζονται στη διζωνικότητα και στις «πραγματικότητες» των τελευταίων 40 χρόνων, ενώ στη διαμόρφωσή τους συνέβαλε και η αντίληψη του συναισθηματικού δεσμού των ανθρώπων με την περιουσία τους και η ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τ/κ. Ρόλο διαδραμάτισε, ακόμη, η κοινωνική και οικονομική υφή του ζητήματος, πρόσθεσε. Κατά την εκτίμησή του, οι προτάσεις του έτυχαν της στήριξης της διεθνούς κοινότητας, αλλά προσκρούουν στις ε/κ προτάσεις.
Σε δικές του δηλώσεις, ο υιός Ντενκτάς, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των κατεχομένων, εξέφρασε την ανησυχία ότι στη συνάντηση της Γενεύης ίσως τεθεί ενώπιον των διαπραγματευτών κάποιο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού. Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ακούσει τις θέσεις αμφοτέρων των πλευρών και σε εκείνη ή σε μια νέα συνάντηση το Φεβρουάριο θα φέρει στο τραπέζι σχέδιο, τύπου Ανάν, οπότε θα διενεργηθεί δημοψήφισμα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές και την Τουρκία. Η βάση συζήτησης στη Γενεύη, πρόσθεσε, θα είναι η μία κυριαρχία και η διασταυρούμενη ψήφος.
Ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του Έρογλου, Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, εξέφρασε δυσαρέσκεια χθες για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χαρακτηρίζοντάς το ελλιπές, επειδή δεν περιείχε έκκληση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ. Είπε, μάλιστα, ότι είναι απαράδεκτο να ζητείται η έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει και η έγκριση της τ/κ πλευράς ώστε να λειτουργεί σωστά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ! Υποστήριξε, επίσης, ότι η αναφορά σε κυπριακή Κυβέρνηση στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αγνοεί τις πραγματικότητες.
Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, ότι δεν γίνεται αναφορά στην επιβράδυνση των συνομιλιών, που ισχυρίστηκε ότι οφείλεται στη στάση της ε/κ πλευράς. Ο Οζγκιουργκούν ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά, η οποία διαπραγματεύεται για να φθάσει σε συνολική λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, δεν θα συναινεί επ' άπειρον σε πρακτικές κωλυσιεργίας. Κάλεσε, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα να εκφραστεί δημόσια για την απροθυμία, όπως ισχυρίστηκε, της ε/κ πλευράς να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για λύση.
Πηγή : http://www.sigmalive.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου