Στοιχεία που αφορούν και την Ελλάδα αρχίζουν να έρχονται σιγά σιγά στη δημοσιότητα μέσω των αποκαλύψεων του Wikileaks και της δημοσιοποίησης χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων από τις κατά τόπους αμερικανικές πρεσβείες.
Η στήριξη της ΠΓΔΜ στο θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας από την αμερικανική πλευρά ήδη από το καλοκαίρι του 2009, αλλά και η μεσολάβηση την οποία επιχείρησε μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ο Σέρβος πρόεδρος Μ. Τάντιτς στις αρχές του 2010 είναι δύο από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα.
Σε τηλεγράφημα της 9ης Ιουλίου του 2009 από τη Στοκχόλμη, στις συνομιλίες που είχε εκεί ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης κ. Γκόρντον με τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος συνομιλίες που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με την «Ελλάδα» (σ.σ.: είχε συναντηθεί με την τότε ΥΠΕΞ κ. Ντ. Μπακογιάννη), μετέφερε στους Ευρωπαίους πολιτικούς διευθυντές ότι η αλλαγή ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων είναι ικανή παραχώρηση από πλευρά τους, ενώ αποδέχτηκε πλήρως την εμμονή των Σκοπίων να διατηρήσουν τη «μακεδονική» ταυτότητα μέσω της γλώσσας και της ιθαγένειας. Το τηλεγράφημα αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Στο θέμα της ''Μακεδονίας'' ο κ. Γκόρντον είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αφήνουν την πρωτοβουλία στον Μ. Νίμιτς και υπογράμμισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Στάινμπεργκ είχε απευθυνθεί στους Ελληνες. Καθώς οι ''Μακεδόνες'' πρέπει να υποχωρήσουν σε θέματα όπως η ονομασία του αεροδρομίου, έχουν λογική βάση σε άλλα ζητήματα όπως είναι η γλώσσα, το όνομα της ιθαγένειάς τους κ.λπ. Κάποιες υποχωρήσεις απαιτούνται και από τα δύο μέρη».\
Στο Σκοπιανό αναφέρεται κι άλλο τηλεγράφημα από το Βελιγράδι, που περιγράφει την πρώτη συνάντηση της Αμερικανίδας πρεσβευτή με τον Γιόβαν Ράτκοβιτς, σύμβουλο επί εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τάντιτς στις 5 Φεβρουαρίου 2010. Ο κ. Ράτκοβιτς εκφράζει την ανησυχία της Σερβίας για το μέλλον της ΠΓΔΜ και αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Τάντιτς έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Ανάλογες πληροφορίες είχαν υπάρξει εκείνη την περίοδο, τις οποίες δεν είχαν επιβεβαιώσει οι δύο κυβερνήσεις. Το αμερικανικό τηλεγράφημα που υπογράφεται από την πρεσβευτή Mary Warlick αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η Σερβία ανησυχεί πολύ περισσότερο για το μέλλον της ''Μακεδονίας'', παρά για της Βοσνίας, είπε ο Ράτκοβιτς. Δεν είναι σαφές πώς μια χώρα αποτελούμενη από δύο εντελώς διαφορετικές εθνικές ομάδες, χωρίς κοινή γλώσσα και θρησκεία, μπορεί να κρατηθεί ενωμένη, ειδικά με τον αλβανικό πληθυσμό να αναπτύσσεται τόσο πολύ ώστε σε είκοσι χρόνια να είναι ισάριθμος με τον σλαβικό πληθυσμό».
Ο Ράτκοβιτς είπε ότι ο πρόεδρος Τάντιτς συνομιλούσε με την Ελλάδα και τη «Μακεδονία» σχετικά με το θέμα της ονομασίας, με την ελπίδα του ξεμπλοκαρίσματος του δρόμου της χώρας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Πηγή : http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου