ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έθεσε χρονοδιάγραμμα λύσης ώς το τέλος του έτους, οπότε, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τουρκιών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς, οι Ελληνοκύπριοι δεν έπρεπε να αρχίσουν έρευνες για την εξεύρεση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου εντός, όπως είπε, μιας αμφισβητούμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.Οι δηλώσεις Μπαγίς έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών της χθεσινής συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ στο Στρασβούργο, όπου ο Τούρκος υπουργός:
1. Κατακερμάτισε τους θεσμούς της ΕΕ τονίζοντας ότι δεν θα παγώσει τις σχέσεις της η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία την Προεδρία της ΕΕ, αλλά θα διακόψει τις σχέσεις με την Προεδρεύουσα χώρα.
2. Τόνισε ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Κύπρο, αλλά αντιδρά στη δράση των Ελληνοκυπρίων.
3. Ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μόνο τουρκικός στρατός, αλλά και ελληνικός, καθώς και βρετανικός. Συνεπώς, είπε ο κ. Μπαγίς, η Τουρκία θα σκεφθεί εάν θα σηκώσει το στρατό της, στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι άλλοι στρατοί. Και πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχασαν την ευκαιρία να δουν τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρούν από την Κύπρο όταν είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν. Εάν έλεγαν ναι, ισχυρίστηκε, θα παρέμενα στην Κύπρο 650 Τούρκοι στρατιώτες και 950 Έλληνες. Στα πέντε χρόνια, είπε, θα γινόταν δημοψήφισμα και τώρα, τόνισε, ίσως να μην υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα στο νησί.
Σχετικά με την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου, ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν απειλεί, αλλά αντιδρά στη δράση των Ελληνοκυπρίων. «Ενώ -είπε- ο ΓΓ του ΟΗΕ έδωσε προθεσμία για λύση του Κυπριακού ώς το τέλος του έτους, οι Ελληνοκύπριοι με έναν ισραηλινό και έναν αμερικανικό όμιλο άρχισαν έρευνες σε μια περιοχή που τελεί υπό αμφισβήτηση. Το φυσικό αέριο ήταν και θα είναι εκεί. Δεν είναι γκαζόζα για να εξατμιστεί.
Όταν τελειώσουν οι συνομιλίες και εξευρεθεί λύση, να συνεργαστούν οι δύο κοινότητες για το θέμα του φυσικού αερίου, όπως συνέβη πρόσφατα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί τώρα να αρχίσουν οι έρευνες;». Και επί τούτου ο κ. Μπαγίς τόνισε τα εξής: «Όταν σταματήσει η δράση, θα σταματήσει και η αντίδραση. Οι έρευνες γίνονται σε μιαν αμφισβητούμενη ΑΟΖ».
Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η δική του προσδοκία είναι όπως λυθεί το Κυπριακό ώς την 1η Ιουλίου του 2012 και επισήμανε ότι θα πρέπει, εάν χρειαστεί, να ασκηθούν πιέσεις και επί των δύο ηγετών στο νησί, επί του «Προέδρου Έρογλου», όπως είπε χαρακτηριστικά, και επί του Προέδρου Χριστόφια για λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας. Η Τουρκία, είπε, θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.
Βεβαίως, ο κ. Μπαγίς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απειλή για πάγωμα των ενταξιακών της διαδικασιών εάν αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου του 2012. Είναι, μάλιστα, εμφανές ότι η Άγκυρα αλλάζει την προσέγγισή της. «Η Τουρκία -είπε ο Τούρκος υπουργός- δεν θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν θα αρχίσει η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Αλλά -πρόσθεσε- δεν θα συνομιλεί με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεδρεύουσα χώρα για το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων. Οι διαδικασίες με την ΕΕ κρατούν από το 1959. Δεν θα χαθεί ο κόσμος εάν δεν ανοίξει κεφάλαιο για έξι μήνες».
Στην ουσία η Τουρκία κατακερματίζει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Και το ζητούμενο είναι, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, εάν η ΕΕ θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Εκτός από τον κ. Τριανταφυλλίδη, στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Κούλλης Μαυρονικόλας, Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Οι τοποθετήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.
Σε τοποθέτηση προέβη και η Επίτροπος Σισίλια Μάλστρομ, η οποία δήλωσε ότι η Ε.Ε. υιοθετεί το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας, σε επίπεδο Συμβουλίου και ότι η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη, είναι υποχρεωμένη να σέβεται όλα τα κράτη που προεδρεύουν, εννοώντας σαφώς και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή : www.sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου