Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το τουρκικό ροκ του επικίνδυνου μέλλοντος της Κύπρου

Του Σάββα Ιακωβίδη

Οι Τούρκοι δουλεύουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την ελληνική πλευρά κανονικά και υπό τους ήχους, τώρα, ροκ συγκροτήματος. Γιατί να μην το κάνουν αφού ο Πρόεδρος τούς άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους τους με την Κοινή Δήλωση που υπέγραψε με τον υποτελή Έρογλου; Για πάρα πολλούς μήνες, ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε πως δεν επρόκειτο να πάει σε συνομιλίες αν η βάση και η διαδικασία τους δεν ξεκαθάριζαν εξαρχής.
Με βροντερή φωνή υπογράμμιζε πως δεν θα πήγαινε σε διάλογο κωφών ούτε για να του πουν κάποιοι εκ των υστέρων ότι θα μεσολαβήσουν, αφού οι συνομιλίες δεν προχωρούν. Δεν άκουσε κανέναν! Ουσιαστικά ο Ν. Αναστασιάδης έκανε του κεφαλιού του. Ποιος τον υποχρέωσε να συρθεί τώρα σε συνομιλίες αφού ορθά υποστήριζε πως πρώτη προτεραιότητά του ήταν η ανόρθωση της οικονομίας; Δεν καταλάβαινε πως με διαλυμένη οικονομία δεν θα είχε καμία στήριξη στις πολιτικές διαπραγματεύσεις; Τελικά, συμφώνησε την Κοινή Δήλωση και, έκτοτε, τι παρατηρείται;



Ενώ η Κοινή Δήλωση έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη, ο Πρόεδρος αφιέρωσε δύο τηλεοπτικές ώρες για να την ερμηνεύσει στα ανησυχούντα κόμματα και στους δύσπιστους πολίτες. Την επομένη, ήρθε η πρώτη τουρκική κεραμίδα στο κεφάλι του από τον κατοχικό Έρογλου. Του διαμήνυσε πως εμμένει σε τουρκικές εγγυήσεις και σε παραμονή των εποίκων ενώ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα εξήγησε: «Το κλειδί της επίλυσης του Κυπριακού είναι οι φυσικές πηγές και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η επίλυση του Κυπριακού».
Απλά πράγματα: Οι Τούρκοι αξιώνουν μοιρασιά στο φυσικό αέριο ενώ ακόμα προχθές ο Επίτροπος Φούλε, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, χαιρέτισε τον «εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας», για να προσθέσει πως με τη λύση θα
μπορεί να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ιδέα που ασπάστηκαν πρώτα δικοί μας πολιτικοί και προάγουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και άλλοι κολαούζοι της Τουρκίας.

Από τις 11 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι, ενισχυμένοι με την Κοινή Δήλωση, επιχείρησαν μια εντυπωσιακή διπλωματική προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης του κατοχικού εκτρώματος. Ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζερσάι και ο ψευτοϋπουργός Εξωτερικών Ναμί επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Περίεργο που ακόμα δεν επισκέφθηκαν το Λονδίνο… Έκτισαν στους ξένους την εικόνα ενός «κράτους» το οποίο, με το ε/κ συνιστών κράτος, θα συνιδρύσουν το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος.
Άλλωστε, η παρ. 4 της Κοινής Δήλωσης, για την οποία ο Ν. Αναστασιάδης πανηγύρισε, αναφέρει ρητά: «Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». «Θα προκύψει», όχι θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο διαρρεύσαν δίμηνο, υποτελείς και Τουρκία παίζουν μονότερμα τον Ν. Αναστασιάδη και κονιορτοποιούν την όση του απέμεινε αισιοδοξία για λύση.

Προχθές, ο κατοχικός Έρογλου, του οποίου τα εγγόνια έχουν πατέρα έποικο, κάλεσε τον Αναστασιάδη σε συναυλία του ροκ συγκροτήματος Deep Purple ως… ΜΟΕ. Η Αμμόχωστος, αντί να απαιτούμε να επιστραφεί, τελεία και παύλα, κατάντησε ΜΟΕ. Και ο Οζερσάι επιχειρεί καθημερινά να πιάνει ψιλό γαζί τον Ε/κ διαπραγματευτή και την πλευρά μας ενώ ο Έρογλου οπτασιάζεται τώρα δημοψηφίσματα τον Ιούνιο.
Οι Τούρκοι, με ροκ συναυλίες ή χωρίς, επιμένουν σε από μακρού χρόνου τεθέντες στόχους τους ανάκτησης της Κύπρου. Ο Ν. Αναστασιάδης εναπέθεσε τις ελπίδες του στον ξένο και ειδικά στον αμερικανικό παράγοντα. Να κρατά μικρό καλάθι. Και να φροντίσει να αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ σε στρατηγικές με δραστική αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων μας.

http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: