Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Το φάντασμα του εγγράφου Ντάουνερ «αιτία πολέμου» – Δεν συζητά τις λεγόμενες συγκλίσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το έγγραφο συγκλίσεων και αποκλίσεων 2008-2012 του Αλεξάντερ Ντάουνερ, αποτέλεσε την αιτία πρόκλησης έντασης και κατά τη συνάντηση των διαπραγματευτών αλλά και στη συνέχεια με δημόσιες τοποθετήσεις. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι αρνήθηκε να συζητήσει θέματα, τα οποία θεωρεί πως έχουν συμφωνηθεί και καταγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ και αντιδρά όταν εγείρονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η δημοσιοποίηση του θέματος από τον Οζερσάι, μετά τη χθεσινή συνάντηση, προκάλεσε την αντίδραση Μαυρογιάννη, ο οποίος επανέλαβε πως «το Έγγραφο Συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως εντελώς ξεκάθαρα είχε αναφέρει κατά την εδώ τελευταία παρουσία του και ο κ. (Αλεξάντερ) Ντάουνερ». Αντέδρασε περαιτέρω και στην τακτική δημοσίων τοποθετήσεων, που υιοθετεί ο Οζερσάι, παρά τη συμφωνία για τήρηση εχεμύθειας και δέσμευση για το απόρρητο των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις.



Είναι σαφές πως ο Κουντρέτ Οζερσάι επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ε/κ πλευρά ενόψει των διαφωνιών που υπάρχουν σε σχέση με την αντιμετώπιση του εγγράφου Ντάουνερ. Παράλληλα, είναι σαφές πώς η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δημιουργεί εμπόδια στη διαδικασία. Ο Οζερσάι ήταν αποκαλυπτικός και για τα θέματα που προκάλεσαν τη διαφωνία. Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος είπε πως ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ζήτησε επανεξέταση, μεταξύ άλλων, στα πιο κάτω θέματα: «Στο παρελθόν είχαν συμφωνήσει σε θέματα όπως στο διαμοιρασμό των εσόδων του ομόσπονδου κράτους, στο ότι εντός της ΕΕ οι συνιστώσες πολιτείες θα είναι χωριστές περιοχές και σε κάποιες μεταβατικές ρυθμίσεις», είπε περιγραφικά Αυτά, συνέχισε, ζητήθηκε  να επανεξετασθούν. Η τ/κ πλευρά επιχειρεί να παρουσιαστεί υποστηρικτής της θέσης ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει από το σημείο που διακόπηκε το Μάιο του 2012.

Ο κ. Οζερσάι, επιστρέφοντας χθες στα κατεχόμενα από τη συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε πως «θέλει να  μοιραστεί μια ανησυχία με την κοινή γνώμη», λέγοντας ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων η τ/κ πλευρά είχε δηλώσει πως η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει. «Δυστυχώς παρά το ότι ο κ. Αναστασιάδης μας είχε πει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν και οι συγκλίσεις είναι εκεί, ειδικά στη συνάντηση και ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την ΕΕ, η ε/κ διαπραγματευτική ομάδα θέλησε να συζητήσουμε και πάλι κάποια θέματα που καταγράφονται στο έγγραφο σύγκλισης και αυτό το ακούσαμε αυτοπροσώπως».
Μόλις μεταδόθηκαν οι δηλώσεις Οζερσάι, ο κ. Μαυρογιάννης σαφώς ενοχλημένος από τα όσα αναφέρθηκαν, εξέδωσε γραπτή δήλωση υποδεικνύοντας πως «παρά τη δέσμευση, ακόμη και στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, για αποφυγή δημοσιοποίησης των τεκταινομένων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Οζερσάι όχι μόνο απέστη της δέσμευσης αυτής αλλά έκανε λόγο περί δήθεν επιδίωξης επαναδιαπραγμάτευσης από πλευράς μας του Εγγράφου Συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Ε/Κ διαπραγματευτής είπε πως μια τέτοια προσέγγιση «δεν βοηθά ούτε τη διαπραγμάτευση ούτε και κανένα από τα μέρη και μας οδηγεί σε λογικές επίρριψης ευθυνών, στις οποίες δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε».
Η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνέχεια θα συναντηθούν  την ερχόμενη Τρίτη, 15 Απριλίου.
Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΔΡΟΜΟΥ
ΤΗΝ ώρα που η διαδικασία δεν προχωρά, ο Έρογλου κάνει λόγο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο.
 Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κατοχικός  ηγέτης αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα που είχαν χαράξει και προέβλεπε την ολοκλήρωση των συνομιλιών τον ερχόμενο Ιούνιο. Τον Μάιο συνέχισε ο κ. Έρογλου, θα γινόταν οι δεύτερες αμοιβαίες επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα και για την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων θα συναντιούνταν με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Τον Ιούνιο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητούσαν το εδαφικό και με μια τετραμερή συνάντηση, η τ/κ πλευρά ήθελε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: