Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στο Κυπριακό η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, την ερχόμενη Τετάρτη αλλά και στις διεργασίες για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Την ίδια ώρα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναμένουν το επόμενο βήμα του Αυστραλού αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος εξετάζει την πρόταση που έχει ενώπιον του για να διοριστεί πρέσβης της χώρας του στο Λονδίνο.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως από το περιεχόμενο της ενημέρωσης που θα κάνει ο κ. Ντάουνερ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξαρτηθούν πολλά, κυρίως σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Και τούτο ανεξαρτήτως εάν ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. παραμείνει ή όχι στη θέση του. Οι συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα θεωρούν πως η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για το Κυπριακό, ενδεχομένως να σπρώξει τη διαδικασία και να ανατρέψει το παρατεταμένο αδιέξοδο.
Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί έχουν ετοιμάσει το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ωστόσο, θα το παρουσιάσουν μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ντάουνερ. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, το Λονδίνο έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος δεν θα περιέχει εκπλήξεις και πως θα είναι «τεχνικού χαρακτήρα». Το ψήφισμα θα υιοθετηθεί στις 29 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία τουρκικών οργανώσεων που επισκέπτεται τα κατεχόμενα θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Nezaket Emine Atasoy ενημέρωσε τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, για τις δράσεις και την εκστρατεία της στο εξωτερικό για να αρθούν τα λεγόμενα εμπάργκο κατά των Τ/κ.
Αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις ερχόμενες μέρες, είπε ότι θα εκφράσουν τις απόψεις τους στον κ. Μπαν Κι Μουν για τα «εμπάργκο» τα οποία χαρακτήρισε ως δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφερε ακόμη ότι το έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) είναι εξαιρετικά σημαντικό και εξέφρασε την ελπίδα γρήγορα να επέλθει συμφωνία στο Κυπριακό και η διεθνής κοινότητα «να αναγνωρίσει την `ΤΔΒΚ’’». Ακόμη είπε ότι είχαν επαφές με Τούρκους που διαμένουν στα κατεχόμενα, οι οποίοι και εξέφρασαν την επιθυμία να τους παραχωρηθεί «υπηκοότητα του ψευδοκράτους».
ΑΓΚΥΡΑ: Στην ατζέντα η «επιτροπή» – Ο Έρογλου συζήτησε και θέματα ελληνοκυπριακών περιουσιών
στην Τουρκία
Στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα ήταν και τα θέματα που αφορούν την «επιτροπή αποζημιώσεων», γεγονός που σημαίνει πως τέθηκε και το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Ο Έρογλου είπε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκτός από το Κυπριακό και την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αντάλλαξαν απόψεις και για κάποια άλλα θέματα, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο». Για το Κυπριακό επανέλαβε την άποψή του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει παιχνίδια με το κοινό ανακοινωθέν για να κερδίσει χρόνο. «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με το κοινό ανακοινωθέν.
Η λύση επιτυγχάνεται με το να καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσαμε να παρακαθίσουμε στο τραπέζι και χωρίς προϋποθέσεις, αλλά είναι φανερό ότι αφήνει το χρόνο να περνά».
Στο μεταξύ, ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, δήλωσε πως ο ασφαλέστερος και ταχύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική και πολιτική κρίση στις δύο πλευρές του νησιού είναι μια συνολική λύση του Κυπριακού.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε συνάντηση με τη «συντεχνία Τουρκοκυπρίων δασκάλων – KTOS», ο κ. Ναμί αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλουν ΜΚΟ και πολίτες για μια λύση που, όπως είπε, θα σέβεται όλα τα δικαιώματα, διασφαλίζοντας την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.
Ανέφερε ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία το 2004, λόγω του «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι έκτοτε υπήρξαν πολλές εξελίξεις, όπως η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η βαθιά οικονομική κρίση και στις δύο πλευρές.
Ο γενικός γραμματέας της KTOS Sener Elcil ανέφερε από την πλευρά του ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να εργαστούν για μια λύση του Κυπριακού.
Read more: http://mignatiou.com/?p=19566#ixzz2r1MJyQ2X
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου