Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Έχουμε αρκετές φορές προειδοποιήσει για τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθείται όσον αφορά την Αίγυπτο και ευθύνη υπάρχει τόσο στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο όσο και στην πρεσβεία μας στο Κάιρο. Οι επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης, που ανέτρεψαν τον νόμιμο -αν και ισλαμιστή- πρόεδρο της χώρας Μόρσι, εξαρτώνται πλήρως από την αποκατάσταση των σχέσεων με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να ξεφύγουν από τη διεθνή απομόνωση.

Η Ελλάδα -από την πρώτη στιγμή- προσέφερε αυτή τη στήριξη με την επίσκεψη Βενιζέλου στο Κάιρο και την υποδοχή στην Αθήνα του προσωρινού προέδρου της Αιγύπτου. Όμως, όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόδοση από την Αίγυπτο στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αλλά, όπως αποδείχθηκε, οι «φίλοι» Αιγύπτιοι επικαλέσθηκαν και πάλι την Τουρκία και τους ισχυρισμούς για το Καστελλόριζο και προχώρησαν ακόμη ένα βήμα βγάζοντας σε δημοπρασία Οικόπεδο της ΑΟΖ τους που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα…

Και με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι θα συνέβαινε, εάν δεν είχαμε κάνει και αυτό το «σέρβις» στους Αιγύπτιους…

****

— Μια επικίνδυνη χαλαρότητα και ραθυμία έχει καταλάβει το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και όλον τον μηχανισμό της Πολιτείας σε ό,τι αφορά κρίσιμα θέματα των διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της χώρας.

Σας θυμίζουμε τις θριαμβολογίες για τα αποτελέσματα των επαφών υψηλού επιπέδου με το Ισραήλ. Μήπως μπορεί να απαντήσει κάποιος στο ποια ακριβώς συνέχεια δόθηκε από τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα; Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και για άλλες χώρες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πραγματικός ζωτικός χώρος για την ελληνική οικονομία (και όχι μόνο).

— Μήπως είναι ώρα να ξυπνήσουν στη Βασιλίσσης Σοφίας; Καθώς η Ελλάδα οφείλει να επιβιώσει και να συνεχίσει να ζει, ακόμη κι αν οι «58» ή η Ελιά αποτύχουν…

— Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς συζήτησε και συμφώνησε ο Β. Βενιζέλος στα Τίρανα, καθώς οι δηλώσεις του και οι ανταποκρίσεις που δημοσιεύτηκαν, κάθε άλλο παρά διαφωτιστικά ήταν.

Μας έκανε εντύπωση ότι στις δηλώσεις ξεχάσθηκε το βασικό θέμα που έχει θέσει η Ελλάδα, αυτό της αναγνώρισης εκ μέρους της Αλβανίας της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνο κάποιοι υπαινιγμοί -γενικού χαρακτήρα- περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου υπήρξαν.

— Και να θυμίσουμε ότι υπήρχε η προσδοκία ότι τα Τίρανα θα υποδέχονταν τον Β. Βενιζέλο με «δώρο» τη συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Αντιθέτως, και μάλιστα με τις ευλογίες του Β. Βενιζέλου, ανακοινώθηκε το άνοιγμα συνομιλιών για τη λειτουργία των επιτροπών που προβλέπονται από το σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μάλλον δεν αντιλήφθηκε ο κ. Βενιζέλος ότι αποτελεί το πάγιο αίτημα των Αλβανών για να θέσουν θέμα Τσάμηδων στις διμερείς σχέσεις.

— Μετά τις συναντήσεις, και κατόπιν εορτής, υπήρχαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ότι οι επιτροπές θα είναι για τη διαχείριση των νερών των ποταμιών, για τα στρατιωτικά νεκροταφεία και τα σχολικά βιβλία. Πραγματικά, εάν δεν πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης των ΜΜΕ, είναι μια τραγική πλάνη και ένας ακόμη πιο τραγικός χειρισμός ενός πολύ σοβαρού εθνικού θέματος.

Και, κυρίως, δίνεται η εντύπωση μιας αξιοθρήνητης ελληνικής παρουσίας, με την οποία οι Αλβανοί, εκτός από τη δουλειά τους, έκαναν και πλάκα…

— Αλλά ακόμη κι αν αφορά τα τοπωνύμια, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η σύγκλιση των επιτροπών δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει και πολλά να συζητήσει με τους Αλβανούς, οι οποίοι οφείλουν να χρησιμοποιούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα τοπωνύμια της Ελλάδας στα διαβατήρια των αλβανών πολιτών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Ο λόγος που οι Αλβανοί χρησιμοποιούσαν τις αλβανικές ονομασίες των ελληνικών πόλεων δεν ήταν φυσικά από… λάθος.

Ειδικά, μάλιστα, σε πολλές περιοχές ο στόχος ήταν προφανής.

— Και ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι θα διευκολυνθεί η αλβανική πλευρά ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη μετακίνηση από και προς την Ελλάδα των αλβανών πολιτών καθώς, με βάση τις εγκυκλίους που φθάνουν στους μεθοριακούς σταθμούς, μπορεί να εμποδιστεί η είσοδός τους στην Ελλάδα, εάν τα τοπωνύμια του τόπου γέννησής τους στην Ελλάδα είναι στην αλβανική. Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη… διαβεβαίωση του αλβανού συναδέλφου του κ. Μπουσάτι ότι στο θέμα των τοπωνυμίων δεν υπάρχει καμία πολιτικού χαρακτήρα διάσταση και θα βρεθεί λύση που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών κ.λπ.

— Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις όμως, ο κ. Μπουσάτι εξήγησε ότι οι επιτροπές που θα πρέπει να συγκληθούν θα εξετάσουν «θέματα που κληρονομήθηκαν και θέματα της επικαιρότητας, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαιότητας», συνδέοντας ευθέως το θέμα των Τσάμηδων με ό,τι άλλο θέμα θέλει να θέσει η ελληνική πλευρά.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το εάν είχε πλήρη γνώση των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις δημόσιες δηλώσεις.

— Μια και λέγαμε πριν για τη βαλκανική περιοδεία του Β. Βενιζέλου, προσπαθούμε ακόμη να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα των δηλώσεων που έκανε στα Σκόπια, που αν μη τι άλλο ωραιοποιούσαν την πολιτική του κ. Γκρούεφσκι. Γιατί πώς αλλιώς θα χαρακτήριζε κανείς το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος έπεισε να επαναλάβει δημοσίως τη «διαβεβαίωση» του Ν. Γκρουέφσκι ότι η χώρα του «δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό», με την παρότρυνση του έλληνα υπουργού να «μετατραπεί αυτή η δήλωση σε δημιουργική στάση σε σχέση με το όνομα…». 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: