Άκρως σημαντικά τα συμπεράσματα από συνέδριο που διοργάνωσε το German Marshall Fund στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2014 υπό την εποπτία του Eastern Mediterranean Energy Project. Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν η γεωπολιτική της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο με κύριους ομιλητές τους Σίμον Χέντερσον, διευθυντή του Gulf and Energy Program at the Washington Institute for Near East, τον Αναστάσιο Γιαμουρίδη, ανώτερο σύμβουλο στο Pöyry Management Consulting και τον Έρικ Τόμσον, αντιπρόεδρο και διευθυντή του CNA Strategic Studies. Το παρών τους έδωσαν επίσης και 4 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, ο κ.Χέντερσον σημείωσε ότι αν και η Τουρκία φαίνεται να είναι η πιο λογική αγορά για το Ισραηλινό φυσικό αέριο, εντούτοις σε μια τέτοια περίπτωση το Ισραήλ θα παραμείνει μικρός παίχτης στην ενεργειακή αγορά της Τουρκίας ανταγωνιζόμενη την Gasprom και άλλες εταιρείες. Από την πλευρά του ο κ.Γιαμουρίδης υπογράμμισε ότι οι αναφορές που παρουσιάζουν την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία ως την πιο λογική, αδυνατούν να καταλάβουν την πολυπλοκότητα και τα ρίσκα και επιπλέον το γεγονός ότι η Τουρκική αγορά ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να επιφέρει τις καλύτερες οικονομικές αποδόσεις για τους πωλητές φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα . Τέλος, ο κ. Τόμσον δήλωσε ότι οι καινούργιες υποδομές όπως οι υπεράκτιες εξέδρες γεώτρησης και οι αγωγοί μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς στόχους από ομάδες
όπως η Χεζμπολάχ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισυναπτόμενη ανάλυση του Μαρτιού 2014 με τίτλο «Can New Energy Supplies Bring Peace?» όπου αναλύονται οι προοπτικές αλλά και τα εμπόδια της προσπάθειας γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των κρατών στην περιοχή.
όπως η Χεζμπολάχ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισυναπτόμενη ανάλυση του Μαρτιού 2014 με τίτλο «Can New Energy Supplies Bring Peace?» όπου αναλύονται οι προοπτικές αλλά και τα εμπόδια της προσπάθειας γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των κρατών στην περιοχή.
Με αυτά τα δεδομένα είναι πραγματικά παράδοξη η διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών στις ΗΠΑ και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. Τζον Κόνινγκ. Συγκεκριμένα, ο κ.Κόνινγκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στo Associated Press (20/3/14) και προφανώς αγνοώντας τις απόψεις των ειδικών, εξέφρασε την επιθυμία του για άμεση λύση του Κυπριακού προβλήματος γιατί σε άλλη περίπτωση η μεταφορά του φυσικού αερίου στην ενεργειακά πεινασμένη Τουρκία θα γίνει πολύ δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη.
Η αμηχανία της Αμερικανικής πολιτικής αναφορικά με την διαχείρηση της κρίσης στην Ουκρανία είναι φανερό πως οδηγεί τους Αμερικάνους αλλά και τους Ευρωπαίους προς αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων. Αν και αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, παρ’όλα αυτά η επιλογή κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας την οποία δυστυχώς εσφαλμένα υποστηρίζουν και δικοί μας πολιτικοί, αγνοεί τα τεράστια κενά ασφαλείας τα οποία επισημαίνουν διάφοροι στρατηγικοί αναλυτές τόσο στο εξωτερικό όσο και στον Ελληνικό χώρο. Επιπλέον, ο παράγοντας Ρωσία δεν είναι καθόλου αμελητέος στο όλο γεωπολιτικό παιχνίδι, αφού ούτε οι Ρώσοι θα καλοέβλεπαν την μεταφορά του αερίου στην Τουρκία μέσω αγωγού, δεδομένου ότι η τελευταία αποτελεί από τους βασικούς πελάτες του ρωσικού αερίου.
http://www.efylakas.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου