Με τρόπο που θα επιχειρεί να ξεγελάσει το εκλογικό σώμα, το Ουράνιο Τόξο θα βάλει υποψήφιό του στη λίστα της European Free Alliance, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν τριάντα κόμματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, συνήθως κόμματα εθνικιστικά, αποσχιστικά και περιθωριακά.
Όμως, ένα ωραίο περιτύλιγμα μπορεί να ξεγελάσει πολίτες όχι μόνο φυσικά στη Δυτική Μακεδονία αλλά και στην Κρήτη, και στην Πελοπόννησο, και στη Ρόδο και αλλού. Άντε, όμως, μετά να εξηγήσεις στους αδέκαστους «παρατηρητές» του ΟΗΕ ότι οι ψηφοφόροι αυτοί δεν είναι μέλη της υποτιθέμενης «μακεδονικής μειονότητας», αλλά πολίτες που απλώς ήθελαν να ψηφίσουν ένα άλλο κόμμα, στο όποιο δεν ήξεραν όμως ότι έχει βρει καταφύγιο η παρέα του Ουράνιου Τόξου.
Όσο για τις δημοτικές εκλογές, εκεί, οι κύριοι αυτοί, που συνεχίζουν να επιβιώνουν είτε με την ενίσχυση των Σκοπίων είτε από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούν… χιλιάδες μέλη της «μακεδονικής μειονότητας», θα αποφύγουν να κατέβουν στις δημοτικές εκλογές. Προφανώς για να μη φανεί η γύμνια τους και το γεγονός ότι όλοι μαζί μαζεύονται, δεν μαζεύονται δύο τρεις χιλιάδες…
Ας ελπίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει μυαλό και δεν θα υιοθετήσει και πάλι άτομα σαν τον Παναγιώτη Αναστασιάδη, που αυτοσυστήνεται ως Πάντε Ασλάκοφ και εκλέγεται με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Μελίτης.
Η Κομισιόν και ειδικά ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε, συνεχίζουν να επιδεικνύουν, όπου και όπως μπορούν, την ανθελληνική στάση τους. Έτσι, επειδή ενοχλήθηκαν οι Σκοπιανοί από τη λογική απάντηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης Κρίστιαν Ντάνιελσον, που επεσήμανε ότι θα πρέπει να λυθεί το όνομα για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, έτρεξε ο εκπρόσωπος του κ. Φούλε, ο Πίτερ Στάνο, να κάνει δηλώσεις για να διαβεβαιώσει ότι η θέση της Κομισιόν είναι ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Με λίγα λόγια, να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ακόμη και με άλυτο το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να εξουδετερωθεί το ελληνικό «βέτο» στην ΕΕ.
«Φίλια» πυρά και από τους Ρώσους…
Φίλοι, φίλοι οι Ρώσοι, αλλά όταν βρίσκουν ευκαιρία -ειδικά στο θέμα των Σκοπίων- δεν χάνουν την ευκαιρία να ρίξουν την μπηχτή τους. Ο Πατριάρχης Μόσχας υποδέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γ. Ιβάνοφ στη Μόσχα και διαβάσαμε δηλώσεις περί «μακεδονικού εδάφους που αποτελεί την πνευματική Ιερουσαλήμ για τους Σλάβους» και ότι η «Ρωσική Αυτοκρατορία πάντοτε προστάτευε τον μακεδονικό λαό». Όμως, εκείνο που πραγματικά προκάλεσε αρνητική εντύπωση είναι ότι ο ρώσος Πατριάρχης δήλωσε ότι η θέση της Ρωσίας από τις αρχές του 20ου αιώνα «ήταν η αποφυγή διαίρεσης της Μακεδονίας». Αγαπητός και σεβαστός ο ρώσος Πατριάρχης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση οφείλει -με διάβημά της προς το Πατριαρχείο Μόσχας- να εξηγήσει ότι αυτή η δήλωση δεν βοηθά ούτε την ομαλή συμβίωση των ορθοδόξων στα Βαλκάνια ούτε στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.
****
Προσοχή μην ενοχλήσουμε τους… συμμάχους
Θα αναρωτηθήκατε σίγουρα για ποιο λόγο έδειξε τέτοια σπουδή ο Β. Βενιζέλος, να σπεύσει να χαιρετίσει τη νέα μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο, όταν θα μπορούσε να τηρήσει ισορροπίες -όπως θα όφειλε- και ως προεδρία της ΕΕ και ως ελληνική κυβέρνηση. Θα έπρεπε, δηλαδή, να επιδιωχθεί μία παράλληλη επαφή με τη Ρωσία, εάν ήθελε η Αθήνα να έχει σοβαρό ρολό στην κρίση. Αρκούσε ένα τηλέφωνο στην πρόεδρο της Δούμας κ. Ματβιένκο και τα ραντεβού θα ήταν εύκολο να κλεισθούν.
Επέλεξαν τελικά να επισκεφθούν μόνο το Κίεβο για να μην ενοχλήσουν τους συμμάχους...
— Σωστή, πάντως, ήταν η πρωτοβουλία του Β. Βενιζέλου να επισκεφθεί τη Μαριούπολη, όπου κατοικεί συμπαγής ελληνική κοινότητα, δείχνοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους ομογενείς, το οποίο ελπίζουμε να συνεχισθεί και να πάρει και πιο πρακτικό περιεχόμενο. Επιτέλους, ας αποδείξει η Κεντρική Υπηρεσία ότι οι πρεσβείες και τα προξενεία δεν είναι μόνο για δεξιώσεις και για βίζες, αλλά και για άσκηση εξωτερικής πολιτικής...
— Είναι προσβολή της ιστορικής μνήμης η οργάνωση εκδηλώσεων για την περίφημη «Τουρκική Εβδομάδα», την ίδια περίοδο που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πιο άγριο διωγμό Ελλήνων και ομογενών από την Πόλη το 1964. Αλλά όταν οι ίδιοι οι Κωνσταντινουπολίτες κανακεύουν κάθε τρεις και λίγο τον πρέσβη και την πρόξενο της Τουρκίας, τι να περιμένεις από τους υπόλοιπους…
— Όταν -και σωστά- ο κ. Γ. Παπανδρέου ασκούσε κριτική για τον διορισμό του Γ. Παπαθανασίου στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, προφανώς είχε λησμονήσει ότι και ο ίδιος τακτοποιούσε, πριν φύγει, τα άνεργα φιλαράκια του, όπως την Τίνα Μπιρμπίλη ως πρέσβη στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι και τον Σταύρο Λαμπρινίδη στην ΕΕ. Για να μην πάμε πιο πίσω, στη διάρκεια της σύντομης θητείας του ως πρωθυπουργού, που δεκάδες πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ πέρασαν από καίριες θέσεις της κρατικής μηχανής. Δάσκαλε που δίδασκες…
— Στην Κύπρο, που η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση έχει διχάσει το κόμμα, παρατηρούνται πραγματικά θλιβερά και δυσάρεστα φαινόμενα. Έτσι, ο υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού κ. Λακκοτρύπης, με την ελπίδα ότι θα παραμείνει υπουργός, αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΔΗΚΟ, το κόμμα που τον τίμησε και τον είχε βάλει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κι από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος Μ. Καρογιάν, αν και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τ. Παπαδόπουλου, που έζησε από κοντά την περιπέτεια του Σχεδίου Ανάν, επιχειρεί να πάρει ρεβάνς από τον νέο πρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλο, υπονομεύοντας τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου για την αποτροπή επαναφοράς ενός κακέκτυπου του Σχεδίου Ανάν. Ο κ. Καρογιάν θέλει να δυσκολέψει τη ζωή του διαδόχου του στην ηγεσία του ΔΗΚΟ και υποστηρίζει την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, παραβλέποντας όλα όσα στήνονται στο Κυπριακό… — Σε εκλογές οδηγούνται τα Σκόπια με απόφαση του Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος πλέον δεν πρωτοτυπεί. Κάθε φορά, μόλις συμπληρωθεί το ήμισυ της θητείας του και όταν διαπιστώνει ότι η αντιπολίτευση είναι ακόμη αδύναμη, προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές και ανανεώνει έτσι τον χρόνο του. Στα Σκόπια, όμως, στις 13 Απριλίου (27 Απριλίου ο β' γύρος) γίνονται και προεδρικές εκλογές, όπου φαβορί και πάλι φαίνεται να είναι ο νυν πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ, που υποστηρίζεται από το κυβερνών VMRO-DPMNE. Γνωστός για τις σκληρές θέσεις του στο θέμα της ονομασίας, ο καθηγητής Ιβάνοφ είναι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σχολής που υποστηρίζουν τον εξαρχαϊσμό και την προβολή της «αρχαίας μακεδονικής ταυτότητας» των… Σλάβων, που οι απόγονοί τους κατοικούν σήμερα στην ΠΓΔΜ.
— Ο αντίπαλός του, επίσης καθηγητής, Στέβο Πενταρόφσκι από το SDSM (το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), έναν πολιτικό χώρο που τα τελευταία χρόνια είχε δείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο θέμα της ονομασίας, δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες.
****
Και γυμναστής στο ΥΠΕΞ…
Μάλλον αρχίζουν και μυρίζουν εκλογές αν κρίνουμε από την ενίσχυση του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου με δύο ακόμη άτομα. Ο πρώτος είναι ο γυμναστής Γιώργος Μαργιόλας, που αποσπάσθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και ο έτερος ο Ιωάννης Θεοδωρίδης, που αποσπάσθηκε από τον Δήμο Σερρών…
www.paron.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου