Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σκοπιανό ‘Α1’: Αντι -Μακεντόνσκι άρθρο στη γαλλική Le Figaro

Το σλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων είναι μέρος της βουλγαρικής γλώσσας και οι Ορθόδοξοι Σλάβοι καθορίζονται ως Βούλγαροι τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Ο ισχυρισμός αυτός της εφημερίδας, γράφει το σκοπιανό ‘Α1’, προέρχεται από τις επισημάνσεις του βούλγαρου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.Το αμφιλεγόμενο αυτό άρθρο του συγγραφέα δεν απηχεί τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης αλλά βασίζεται σε απόψεις των καλύτερων ιστορικών του κόσμου.Ο ίδιος ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ θα πει στο σκοπιανό Α1:
« Δεν έχουμε παρέμβει με δικές μας θέσεις σε αυτό το κείμενο. Το άρθρο βασίζεται κυρίως σε γάλλους δημοσιογράφους όπου τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Σλάβοι, οι λεγόμενοι Σλαβομακεδόνες, είναι βουλγαρικής καταγωγής και η γλώσσα την οποία μιλούν είναι μια βουλγαρική διάλεκτος. Και αυτό δεν είναι ισχυρισμός του βούλγαροι ιστορικού Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, αλλά θέσεις γάλλων ιστορικών.Σύμφωνα με αιτιάσεις των μελών της βουλγαρικής κυβέρνησης υπό του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, οι δημοσιογράφοι του άρθρου της εφημερίδας Le Figaro, χρησιμοποίησαν ως πηγή την ‘Εγκυκλοπαίδεια της Γαλλικής Γλώσσας’, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από πέντε χρόνια και προκάλεσε τότες έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια, αλλά το Παρίσι αρνήθηκε να προβεί σε αλλαγές.Ο Μπότζιλαρ Ντιμιτρόφ, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, εντούτοις η Βουλγαρία υποστηρίζει σθεναρά τα Σκόπια στην πορεία τους προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Έχετε πρόβλημα με την Ελλάδα και με την επίλυσή του θα ενταχθείτε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα δεν είναι με την Βουλγαρία, αλλά με την Ελλάδα. Πείτε μου μια τουλάχιστον φορά που οι Βούλγαροι ψήφισαν κατά της χώρας σας. Εμείς δεν θέλουμε στα νοτιοδυτικά σύνορα της χ ώρα μας μια «μαύρη τρύπα», είπε ο Βούλγαρος υπουργός Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ στο δημοσιογράφο του ‘Α1’.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ, εδώ και ένα έτος, η Σόφια εξέδωσε 17.000 περίπου βουλγαρικά διαβατήρια από τα οποία τα 12.000 ήταν πολιτών της πΓΔΜ.«Στόχος της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να συνεχίσει να αυξάνει» δήλωσε ο Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: