Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Δύο ελληνικές χρεοκοπίες: 1893 και 2010.Παράλληλοι βίοι και συνέπειες

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Από τότε που ο Χ. Τρικούπης εξεστόμησε εκείνη την εθνική οδυνηρή φράση: "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν", πέρασαν, σχεδόν, 120 χρόνια κατά το πέρασμα των οποίων έγιναν τόσα και τόσα κοσμογονικά γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά την πορεία της Ελλάδας, με τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις.

Τότε επεβλήθηκε στην πατρίδα μας ο διαβόητος Διεθνής Οικονο­μικός Έλεγχος, ενώ τώρα μας έφερε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός των ΔΝΤ.Από τότε η κυβέρνηση του λαϊκιστή πρωθυπουργού Δελιγιάννη θέσπισε με νόμο και την υπηρεσία "Δημοσίου Χρέους".
Κατά τον Σ. Μαρκεζίνη, η αποτυχία ρυθμίσεως του Δημοσίου χρέους με τους ομόλογούς τους "Είχεν ως αμέσους επιπτώσεις: Εξωτερικώς μεν εις την συστηματικήν υπονόμευσιν της αξιοπιστίας της Ελλάδος με όλες τις σε τοιαύτες περιπτώσεις οικονομικές και ηθικές συνέπειες" ενώ Εσωτερικώς συνετέλεσεν εις την δημιουργίαν κλίματος ηυξημένης δυσαρέσκειας κατά των ξένων και εις την αναζωπύρωσιν του εθνικού φρονήματος και η "Μεγάλη Ιδέα" εκέρδισε και πάλι έδαφος". (Τα στοιχεία αυτά μεταφέρω από το ενδιαφέρον ιστορικό αφήγημα του Γ. Παπαδημητρίου στην "Εστία", της 11ης Σεπτεμβρίου, σελ. 9).
Συνεχίζοντας ο εν λόγω συγγραφέας γράφει: "Αλλά για λόγους που είχαν σχέση κυρίως με την προβληματική είσπραξη των νόμιμων και προβλεπομένων κρατικών εσόδων και την διασπάθιση πολυτίμων πόρων για την παραμονή των κομμάτων στην εξουσία, η χώρα δεν εξυπηρετούσε όπως όφειλε τα δάνεια... Η χώρα μας –όπως συμβαίνει και σήμερα- εδανείζετο με ολοένα δυσμενείς όρους για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων, καθώς και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Λόγω αδυναμίας ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώ­σεις προς τους δανειστές της εμειώνετο διεθνώς η αξιοπιστία της και συνεπώς και η δανειοληπτική της ικανότητα".
Τι δηλοί ο μύθος; Ο μύθος δηλοί ότι παντού και πάντοτε η χρεοκοπία μιας χώρας και ο δανεισμός της την καθιστούν αναξιόπιστη και περίγελο στα μάτια των τοκογλύφων και των κρατών.
Αυτό ακριβώς το εθνικό δράμα βιώνει η σημερινή Ελλάδα, της οποίας η μεγάλη πλειοψηφία δεν φαίνεται να συνειδητοποίησε την έκταση και το βάθος του.
Εκείνη η χρεοκοπία, μέσα σε 15 χρόνια, οδήγησε την Ελλάδα στο εθνοσωτήριο κίνημα του 1909, που μετατράπηκε σε επανάσταση και με τη συμμετοχή του λαού.
Η σημερινή χρεοκοπία θα καταστεί το εφαλτήριο να συνειδητοποιή­σει ο καταφρονεμένος λαός την κατάστασή του και να τολμήσει ένα ανάλογο εθνικό εγχείρημα;
Καιρός ν' ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια στην οποία ο Γερμανός διανοητής Γκαίτε έδινε μεγάλη σημασία λέγοντας (Φάουστ).
Ήρθε ο καιρός, ν' αποδείξουμε με πράξεις ότι η αξιοπρέπεια ισούται με το μεγαλείο των Θεών.
Άντε, ρε Έλληνες, σηκωθείτε όρθιοι και πάψτε επιτέλους να χειροκροτάτε Κωστάκηδες και Γιωργάκηδες! Αξίζει να εξαρθεί το γεγονός ότι οι φοιτητές της εποχής εκείνης συνέρρεαν στις γραμμές της "Εθνικής Φάλαγγας", για την ένοπλή υπεράσπιση των εθνικών μας διεκδικήσεων, ενώ σήμερα οι πιο πολλοί είναι παρατρεχάμενοι των πολιτικάντηδων.
Αξίζει να εξαρθεί το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: