Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι καταστροφές που προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα στα κατεχόμενα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και υποστατικά και να καταστραφούν οχήματα είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Αλλού προβάλλουν τη χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης βουλής κατά την οποία ο ηγέτης των Τ/κ ενημέρωσε τους “βουλευτές” για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την συνάντηση του ΑΚΕΛ με το ΡΤΚ όπου οι Τ/κ πολιτικοί απηύθυναν έκκληση στην ε/κ πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Απάτη”, αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα ψέματα – όπως γράφει η εφημερίδα - που η διοίκηση της λεγόμενης αρχής τηλεπικοινωνιών έγραψε στις εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων της, με αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να προβούν σε καταγγελία στην “αστυνομία” ενώ άλλοι στις συντεχνίες τους. Γράφει ακόμα ότι, εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι δάσκαλοι, οι οποίοι διορίστηκαν μετά το 2011, ζητώντας όπως το λεγόμενο υπουργείο παιδείας τους συμπεριφέρεται δίκαια. Αλλού γράφει ότι, συνάντηση πραγματοποίησαν χθες το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, κατά την οποία ο ηγέτης του ΡΤΚ απηύθυνε έκκληση όπως η ε/κ πλευρά επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Πεδίο μάχης”, κάνει αναφορά στα ατελείωτα προβλήματα που προκαλούν οι βροχές στα κατεχόμενα αφού και η χθεσινή καταιγίδα ανέδειξε τη διάσταση των προβλημάτων αυτών. Προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα αλλά και στους δρόμους λόγω των κακών υποδομών που υπάρχουν. Αλλού αναφέρεται ότι, στα πλαίσια της στήριξης που θα δίνεται σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με μειωμένα εισοδήματα, το παράνομο πανεπιστήμιο κατεχόμενης Κερύνειας αποφάσισε να μειώσει τα δίδακτρα. Αναφέρεται ακόμα στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει λόγω του διορισμού συνταξιούχων ιατρών σε “κρατικό” νοσοκομείο με το λεγόμενο υπουργείο υγείας να τηρεί σιγή ιχθύος.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ατελείωτο ρεζίλεμα”, αναφέρεται στην καταιγίδα που σημειώθηκε χθες στα κατεχόμενα, η οποία δημιούργησε προβλήματα στους δρόμους ενώ συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για το καθάρισμα των δρόμων και των υποστατικών. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζγκάν Γιοργκαντζίογλου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού κατά την οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Ερχάν Ερτσίλ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο καταλύτη στο Κυπριακό και ότι η ε/κ θα πρέπει να θέσει επί τάπητος την αποφασιστικότητά της.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Πάλι καταστράφηκε η πρωτεύουσα”, γράφει ότι η χθεσινή απογευματινή καταιγίδα που διήρκεσε μόνο τριάντα λεπτά ήταν αρκετή να προκαλέσει ζημιές και να καταστρέψει περιουσίες. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της δημοσιεύει φωτογραφίες από υποστατικά που πλημμύρισαν και από τις προσπάθειες της 'πυροσβεστικής υπηρεσίας' να αντλήσει νερά από δρόμους και υποστατικά. Αλλού γράφει ότι, σε πεντάωρη συνεδρία στη λεγόμενη βουλή ο ηγέτης των Τ/κ ενημέρωσε τους “βουλευτές” για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και είπε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο. Αναφέρεται ακόμα στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα ομόλογο του κατά την οποία τονίστηκε ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Αβοήθητο το `κράτος`”, αναφέρεται στη χθεσινή καταιγίδα στα κατεχόμενα, η οποία κατέστρεψε οχήματα και υποστατικά ενώ πλημμύρισαν δρόμοι. Γράφει ότι κάθε φορά που σημειώνεται καταιγίδα φαίνεται ότι το “κράτος” είναι αβοήθητο και κάθε καταιγίδα αφήνει πίσω της συντρίμμια και καταστροφές. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου για τις παράνομες προεδρικές εκλογές, ο οποίος είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι αφοσιωμένος μόνο στο Κυπριακό και ότι δεν έχει σκεφτεί καθόλου το θέμα των “εκλογών”.  Γράφει ακόμα ότι τα μάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι στραμμένα στο θέμα του διορισμού του νέου πρύτανη του παράνομου πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής αφού έχει ολοκληρωθεί η θητεία του Αμπντουλάχ Όζτοπρακ.


Πηγή ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: