Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Η Βρετανία πίσω απ’ όλα τα δεινά της Κύπρου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Ακρωτήρι… Στην κυρίαρχη αυτή βρετανική βάση, που απέσπασαν οι Βρετανοί ετσιθελικά και εκβιαστικά με το τέλος του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ. Αντί να φύγουν ηττημένοι και ταπεινωμένοι, ως έπρεπε, απέκτησαν δικτατορικά προνόμια και παρέμειναν από τότε ρυθμιστές στο νησί, της πολιτικής και της οικονομικής ζωής, ενώ συνέχισαν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, τόσο στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, όσο και στο Κυπριακό.
Πριν ακόμα από την ανεξαρτησία έστησαν ένα μηχανισμό, στον οποίο δυστυχώς συμμετείχαν επώνυμοι Ελληνοκύπριοι. Ο μηχανισμός αυτός είναι σχεδόν κληρονομικός αφού σ’ αυτόν συμμετέχουν παππούδες, γονείς και παιδιά. Ποιος αμφιβάλει ότι στο νησί μας δρα ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίκτυα κατασκοπείας, το οποίο ενίοτε εκβιάζει, όπως συνέβη την εποχή της εκστρατείας επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, όταν γίναμε μάρτυρες αλλαγής στρατοπέδων μέσα σε ένα βράδυ. Εχουν και οι Αμερικανοί τους μηχανισμούς τους, αλλά αυτοί είναι «αρνιά» μπροστά στους αμαρτωλούς και βρώμικους Βρετανούς. Το μέγα λάθος τους είναι ότι συστηματικά αποδέχονται το «αλάθητο» των Βρετανών αναφορικά με την Κύπρο και έτσι καταντούν ουραγοί τους, και στο τέλος φορτώνονται τις ευθύνες και το «ανάθεμα». Και είναι άδικο.
Οι Βρετανοί ευθύνονται για το νέο γύρο διεθνούς τρομοκρατίας, που αποδεικνύεται ο
πιο βίαιος στη νεότερη παγκόσμια ιστορία. Η οργάνωση των όσων φρικτών συμβαίνουν, και τα παρακολουθούμε καθημερινά, είναι έργο γεννημένων στη Βρετανία τζιχαντιστών, οι οποίοι «ποτίστηκαν» με μίσος στα βρετανικά τζαμιά. Υπάρχει σοβαρή μαρτυρία, και παρουσιάστηκαν και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ισλαμιστής ηγέτης στο Λονδίνο εξηγούσε πως γίνεται ο καλύτερος αποκεφαλισμός. Συνελήφθη από τους λαλίστατους Βρετανούς ή ακόμα διδάσκει πώς να σκοτώνονται οι «αλλόθρησκοι»; Ουδείς γνωρίζει.
Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν το παραπάνω σκηνικό συνέβαινε στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Οι Βρετανοί θα μας κυνηγούσαν μέχρι τη …Δευτέρα Παρουσία. Θα κατέστρεφαν ξανά την Κύπρο, διότι παλιά τους τέχνη κόσκινο…
Από το Λονδίνο η Κύπρος δεν είδε κανένα καλό. Οι Εγγλέζοι ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα εχθροί μας. Βεβαίως τον εχθρό τον γνωρίζεις και προφυλάσσεσαι. Αλλά τούτος ο εχθρός, είναι ύπουλος και εμφανίζεται πάντα με προβιά και την αθωότητα του αρνιού μόλις βλέπει το πρώτο φως μετά τη γέννησή του. Αλλά μην τους πιστεύετε, δεν έχουν ίχνος συμπάθειας για εμάς. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ελέγχουν απόλυτα το νησί και τους φυσικούς του πόρους θεωρώντας μας κατοίκους δεύτερης κλάσης και κατηγορίας.
Η άφιξη του Κάμερον στο Ακρωτήρι και όχι σε ένα εκ των δύο επίσημων αεροδρομίων της Κύπρου είναι πράξη προκλητική και δείχνει την απαράδεκτη νοοτροπία και συμπεριφορά των Βρετανών, που φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα ότι αυτοί είναι τα αφεντικά. Προηγήθηκε το καλοκαίρι ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος βεβαίως έσπευσε να μεταβεί στο Τρόοδος για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μία κίνηση που παρουσιάστηκε ως σεβασμός και εκτίμηση στον κ. Αναστασιάδη. Ευτυχώς ο Κύπριος Πρόεδρος γνωρίζει τι πράττουν πίσω από την πλάτη του και τι λένε –ότι δηλαδή φόρεσε …φουστανέλα, κάτι που δεν είναι αλήθεια.
Τα δεινά της Κύπρου οφείλονται στους Βρετανούς. Οι Τούρκοι εκτελεστικά τους όργανα ήταν πάντοτε, μόνο που τώρα παίζουν αυτοί το ντέφι και …χορεύουν οι Εγγλέζοι μεθυσμένοι στις μπυραρίες…
Η παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν είναι για καλό. Εφτασε για να παίξει το παιγνίδι του ηρωϊκού ηγέτη, ο οποίος επισκέπτεται τα στρατεύματά του, μόνο που αν οι τζιχαντιστές αποφασίσουν να εκδικηθούν, οι Ελληνοκύπριοι θα την πληρώσουν, διότι οι Εγγλέζοι είναι καλά φρουρούμενοι στις κυρίαρχες βάσεις τους. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Και η συνεργασία με τους Αμερικανούς καλώς γίνεται, και η διευκόλυνση των γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων. Απλά πρέπει οι ηγέτες μας να φροντίζουν να διεκδικούν οφέλη για την Κύπρο και το εθνικό της θέμα…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Οφείλω την πρώτη σημείωση, από την περασμένη εβδομάδα, και αφορά το διπλωματικό προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου. Ετοίμασαν εξαιρετικό –αν και βαρυφορτωμένο πρόγραμμα- στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι όλες οι συναντήσεις ήταν σημαντικές και βοήθησαν την εθνική υπόθεση της Κύπρου. Τα συγχαρητήρια μου στον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου και τους συνεργάτες του, όπως και στη Μαρία Ζουπανιώτη και τους συνεργάτες της. Πάντα είχε η Κύπρος στον ΟΗΕ εξαιρετικούς διπλωμάτες, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, οι οποίοι/οποίες ΔΕΝ εργάζονταν για τα εθνικά της συμφέροντά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Οι «ιδέες» του κ. Αϊντα αποτελούν παγίδα. Δεν σκέφτηκε έστω ένας στη Λευκωσία ότι μπορεί να είναι το παλιό πακέτο ιδεών, που εκπόνησε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος από το Λονδίνο βυσσοδομεί εναντίον της Κύπρου και της υπόθεσής της; Στη σύνοδο τα ΝΑΤΟ στην Ουαλία έβγαλε όξος και χολή…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έγιναν πολλά και διάφορα που δεν τιμούν τους επικεφαλής μερικών ξένων πρεσβειών. Όπως έχω γράψει επανειλημμένα, αναγκάζουν τον κ. Αναστασιάδη να αντιδρά με δικαιολογημένο θυμό, διότι θεωρεί ορθά πως τον κτυπούν πισώπλατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: