Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αυτή είναι η πραγματική Ελλάδα - η κα Ερμιόνη Μπρίγκου


3unnamed

Του Νίκου Χιδίρογλου
Έκανε το καθήκον της σε καιρούς χαλεπούς, σε χρόνους σκλαβιάς. Το έθνος, την ευγνωμονεί. Ο λόγος για την κ. Ερμιόνη Μπρίγκου από τη Χειμάρρα, γνωστή στους πατριωτικούς κύκλους, ως «κυρά της Σκουτάρας», η οποία τιμήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον ηρωισμό που επέδειξε, προστατεύοντας και φροντίζοντας επί 74 ολόκληρα χρόνια τα μνήματα έξι πεσόντων στη διάρκεια του έπους του ‘40 Ελλήνων στρατιωτών που ενταφιάστηκαν στην αυλή του σπιτιού της.
Τα ονόματα των πεσόντων ηρώων μας: Σελάς Δημήτριος (από τις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας), Βουρλούμης Νικόλαος (από το Κουμάνι Ηλείας), Καντάς Σταύρος (από τα Μελλίκια Λευκίμης Κέρκυρας), Αλογογιάννης Παναγιώτης (από το Καμάρι Κορινθίας), Προβατάς Ανδρέας (από τους Αγραφούς Κέρκυρας) και ο Λαγός Ματθαίος (από τον Πόρο Τροιζηνίας). 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια ιστορία απίστευτη... Τη συναντήσαμε στο σπίτι του υιού της Ρολάνδου, στο Παγκράτι. «Το σπίτι που ήταν φυλάκιο του ελληνικού στρατού. 15 άτομα... Οι
Έλληνες ήταν παλικάρια από τότε, ήταν αποφασισμένοι, δεν σκέφτονταν τη ζωή τους. Όταν έφτασαν ήταν με κρυοπαγήματα... Κατεβάσανε τους δύο από τα μουλάρια και δεν μπορούσαν να πατήσουν κάτω. Τους περιποιήθηκε η γιαγιά μου, με κηρύθρα και χαμομήλι γίνανε καλά και πολεμήσανε και πάλι στην πρώτη γραμμή.
3UNNAMED 3
Το σπίτι ήταν πάνω στην παραλία, πάνω στην πρώτη γραμμή... Τρεις σκοτώθηκαν από βολή πυροβολικού που χτύπησε το σπίτι και τρεις κοντά στο σπίτι, στο χαράκωμα, που βρισκόταν μέσα στο κτήμα του πατέρα μου... Η μητέρα μου μαγείρευε για αυτούς. Έφαγα, ήπια, χόρεψα μαζί τους, δεν ήταν εύκολο όταν έφυγαν».  Οι έξι πεσόντες ήρωες, θάφτηκαν στον περίβολο του σπιτιού. Οι δε νεκροί Ιταλοί, ήταν αναρίθμητοι, όπως μας είπε η κ. Μπρίγκου, λέγοντας πως 15 Έλληνες στρατιώτες κρατούσαν μια γραμμή έχοντας απέναντί τους πάνω από 500 Ιταλούς. Ο τόπος ήταν γεμάτος από σορούς νεκρών Ιταλών. «Ήταν ο ένας πάνω στον άλλο»... «Οι Έλληνες στρατιώτες ρίχνανε συνεχώς από αλλού, για να τους περνάνε για πολλούς»...
Η οικογένεια, αρχικά οπισθοχώρησε με τον ΕΣ, αλλά αργότερα, επέστρεψε. Οι Ιταλοί συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Ερμιόνης και τον φυλάκισαν επί 11 μήνες, στα Τίρανα. Αμέσως μετά το 1945 και τις «εκλογές» (στη Χειμάρρα, με αμιγή ελληνικό πληθυσμό, δεν ψήφισε ΚΑΝΕΝΑΣ), η οικογένεια εξορίστηκε για περίπου 4,5 χρόνια και το σπίτι επιτάχθηκε από τον αλβανικό στρατό. Πήραν το σπίτι τους πίσω αργότερα, κατεστραμμένο από τις αρχές, καθώς οι διώξεις των κομμουνιστών κατά των Ελλήνων κλιμακώνονταν. Η κ. Ερμιόνη λέει πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τα οστά και άλλων Ελλήνων στρατιωτών. Στον περίβολο της οικίας της κ. Μπρίγκου, υπάρχει πλέον ένα μνημείο που κατασκευάστηκε από τη Νεολαία Βορείου Ηπείρου, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Όταν μεταπολεμικά οι αλβανικές αρχές που γνώριζαν ότι κάπου εκεί είχαν θαφτεί Έλληνες στρατιώτες άρχισαν να πιέζουν για να μάθουν το πού, κανείς δεν μίλησε, ενώ η οικογένεια έσπειρε από πάνω κουκιά – κανείς Έλληνας από τη γύρω περιοχή δεν μίλησε στις ανακρίσεις, αν και όλοι γνώριζαν. Κι ας στέλνονταν όλοι σε φυλακές και εξορίες... Ήταν η εποχή που το Πάσχα οι πράκτορες του κομμουνιστικού καθεστώτος έψαχναν στα σκουπίδια για να βρουν τσόφλια από κόκκινα αυγά, ώστε να βρουν ποιος «τολμούσε» να τηρεί τα απαγορευμένα ελληνικά έθιμα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Ερμιόνη. Τη νύφη πλήρωσε και πάλι ο πατέρας της κ. Ερμιόνης, Γιάννης, με 11 μήνες φυλακή. Ο ίδιος, μόλις κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς, ήρθε στην Ελλάδα και αναζήτησε τους συγγενείς των πεσόντων, βρίσκοντας μάλιστα στην Κόρινθο την αδερφή ενός εκ των ηρώων
.
ΤΗΝ κα ΜΠΡΙΓΚΟΥ ΤΙΜΗΣΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΔ
3unnamed 1
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς».

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: