Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

“Πολεμικό πυρετό” δημιουργεί η Αγκυρα στη Μεσόγειο

Με σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν οι τουρκικές προκλήσεις, συνεχιστούν στην Κυπριακή ΑΟΖ και υπάρξει παρενόχληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, προειδοποιεί η κυπριακή Κυβέρνηση. O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Αριστείδη Βικέτο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία με την οποίαν αποδείκνυε το παράνομο της τουρκικής οδηγίας.
Το θέμα, σημείωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιώματα της εταιρείας ENI-KOGAS που δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Έχουμε προβεί σε διαβήματα και θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει «από όλους αυτούς που και δημόσια μάλιστα έχουν μιλήσει για το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα».
Σε ερώτηση, εάν μέσα από τη δήλωσή του εννοεί τερματισμό των συνομιλιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι συμβατό με την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών». Πρόσθεσε, δε: «Για τέτοια σοβαρά θέματα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια και αξιολογούμε συνεχώς
την κατάσταση».
Ανέφερε αεξάλλου ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο, με την παρουσία και τεχνοκρατών και πως η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει να δει τις εξελίξεις.
Τέλλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσω τον διάλογο, ή τις ανακοινώσεις, ανάμεσα στην αμερικανική και την τουρκική κυβέρνηση. Εκείνο που θα ήθελα να πω, και που μας αφορά εμάς, είναι το σχόλιο του κ. Μπάιντεν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος του είχε αναφέρει πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο».
Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την ΑΟΖ Κύπρου
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», αναφέρεται σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέδωσε από την Αγκυρα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αρης Αμπατζής.
Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η (παράνομη) ΤΔΒΚ για κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί να κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών».
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις μονομερείς προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για έρευνες επί των πηγών υδρογονανθράκων στη δήθεν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις που έχει κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά περί δίκαιης κατανομής» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η Άγκυρα «συμμερίζεται τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο Εξωτερικών της (παράνομης) ΤΔΒΚ».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα βασίζεται στην ισότιμη ιδρυτική βούληση των δύο λαών και στην πολιτική τους ισότητα».
Υπογραμμίζονται, επίσης, τα εξής: «Περιμένουμε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να πάψει να συμπεριφέρεται σαν μοναδικός κύριος των πηγών του νησιού, να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη περί σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη αυτή στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα έχει αρνητικές επιδράσεις στις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι με βάση την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται και στη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ελπίζουμε ότι θα είναι κοινός στόχος όλων η αξιοποίηση του νερού που θα αρχίσει να μεταφέρεται προς τα τέλη του έτους στην (παράνομη) ΤΔΒΚ, των φυσικών πόρων του νησιού, αλλά και των άλλων ευκαιριών που θα προκύψουν μετά την επίλυση, για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας για αμφότερες τις πλευρές. Αλλά, όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει, θα είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο αν προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι μονομερείς της κινήσεις επί των φυσικών πηγών αντί του συνεταιρισμού και της δίκαιης κατανομής».

http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: