Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το αίνιγμα του «Μπαρμπαρός» και οι προκλήσεις του Έρογλου!


tr12

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Ένα παιχνίδι το οποίο θυμίζει έντονα στιγμές του “ψυχρού πολέμου” με τα ναυτικά γυμνάσια μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, θυμίζουν τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
Όπως μαθαίνουμε λοιπόν, για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει άφαντο από τον χάρτη ιστοσελίδας, που δημοσιεύει στοιχεία και πληροφορίες για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Το τελευταία στίγμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, καταγράφηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στις οκτώ και σαράντα δύο λεπτά. Έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου και κοντά στον κόλπο της Μερσίνας και είχε αναπτύξει ταχύτητα τεσσάρων κόμμα πέντε κόμβων, ενώ κυβερνήτης και πλήρωμα είχαν καταχωρήσει ως προορισμό του σκάφους, το αγκυροβόλιο της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου.
Στο μεταξύ, αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η οδηγία τύπου ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το πλήρωμα του «Μπαρμπαρός», στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Την ίδια ώρα, η Τουρκική Αεροπορία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, έξι τουρκικά αεροσκάφη πετώντας χθες σε σχηματισμό πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, πραγματοποίησαν μία παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και μία
παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Και από πίσω σιγοντάρει ο Έρογλου!
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου εξέδωσε γραπτή δήλωση για τις εξελίξεις στην οποία καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί ότι η Ε/κ πλευρά προβαίνει, όπως υποστήριξε, σε κινήσεις τακτικής για να κερδίσει χρόνο. Είπε ακόμη ότι η Τ/κ πλευρά είναι ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου και αναμένει τους Ε/κ να επιστρέψουν χωρίς να χάνουν άλλο χρόνο, όπως είπε.
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δήθεν οι συνομιλίες θα σταματούσαν ούτως ή άλλως λόγω των "εκλογών" στα κατεχόμενα, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως σοβαρή. Είπε ότι ο ίδιος είναι προσηλωμένος στο στόχο για λύση και όχι στις "εκλογές" οι οποίες είναι σε έξι μήνες από τώρα και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι χρησιμοποιεί τις "εκλογές" ως δικαιολογία.
Επίσης στην γραπτή δήλωσή του ο Ερογλου αναφέρει ότι οι ενέργειες του ψευδοκράτους και της Αγκυρας στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι ενδεδειγμένες για να προστατευτούν όπως είπε τα δικαιώματα των Τ/κ στο νησί σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Ε/κ πλευράς, όπως ισχυρίστηκε. Ο Ερογλου, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, αναφέρει ακόμη ότι από το 2011 η Τ/κ πλευρά είχε δηλώσει ότι θα λάμβανε μέτρα σε οποιαδήποτε περίπτωση και ότι το 2011 και το 2012 είχε παρουσιάσει δύο προτάσεις για το θέμα του φυσικού πλούτου.
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, οι Ε/κ δεν αποδέχτηκαν καν να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις και τώρα ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποιεί το ζήτημα των υδρογονανθράκων για να αποσυρθεί από το διάλογο . Κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν είναι πρόθυμος να μπει σε διαδικασία `πάρε-δώσε` και δεν έχει δήθεν τη βούληση για λύση.
Είπε ακόμη ότι η πρόκληση στην προκειμένη περίπτωση είναι, όπως ισχυρίστηκε, οι μονομερείς ενέργειες των Ε/κ παρά τις προειδοποιήσεις της Τ/κ πλευράς. Σύμφωνα με τον Ερογλου, η Τ/κ πλευρά επέδειξε πολλές φορές τη σοβαρότητα και ειλικρίνειά της για επίτευξη λύσης και αναμένει το ίδιο και από τους Ε/κ, λέγοντας ότι αντί αυτού οι Ε/κ δημιουργούν τεχνητή κρίση και καταβάλλουν προσπάθειες να ρίξουν το φταίξιμο στο ψευδοκράτος και την Αγκυρα και αυτό είναι απαράδεκτο και δείχνει έλλειψη καλής βούλησης, όπως είπε.
Οι Τούρκοι θέλουν να πιέσουν τώρα που τα πάντα είναι ρευστά
Είναι σαφές από όλα όσα έρχονται συνεχώς στο φώς της δημοσιότητας ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο αυτή την στιγμή να πιέζει προκειμένου να μην παγιωθεί ουδεμία κατάσταση στην Κύπρο. Έχει λόγο να το κάνει αυτό κυρίως λόγω της ρευστότητας της οποίας επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί συνέχεια στα ελληνικά ΜΜΕ να διαβάζουμε για τις... κακές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, μπορεί συνέχεια να διαβάζουμε για τις κατηγορίες τις οποίες προσάπτουν στην Άγκυρα οι διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ, μπορεί εδώ και χρόνια να ακούμε για τις κακές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η Άγκυρα αποτελεί μία περιφερειακή δύναμη της περιοχής η οποία σίγουρα θα έχει λόγο τόσο για την διαμόρφωση της μετά-ISIS εποχής (αν θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει αυτή) αλλά όσο και στην περιοχή διαρκούν οι συγκρίσεις.
Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα για την οποία στις ΗΠΑ σπαταλιέται τόσο μελάνι (με εξαίρεση την Ρωσία) προκειμένου να αναλυθούν οι προθέσεις της, το Ισραήλ με την Άγκυρα έχει πολλούς διαύλους ανεπίσημης επικοινωνίας με δεδομένο τον συντονισμό π.χ. των ενεργειών τους κατά του Άσαντ και η Ευρώπη είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε καν τις χώρες που την αποτελούν.
Ως εκ τούτου η Τουρκία έχει την δυνατότητα να κάνει τα δικά της παιχνίδια στην περιοχή. Και δυστυχώς η ευτυχώς η Κύπρος είναι η πιο κοντινή δυτική χώρα στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και με το μισό τμήμα της καταπατημένο. Άρα η Τουρκία σίγουρα εντός των διαρκών διαπραγματεύσεων που έχει με όλους τους παράγοντες της περιοχής και χρησιμοποιώντας ακόμη και στην περίπτωση του ISIS την κλασσική κεμαλική τακτική της ενεργητικής ουδετερότητας προσπαθεί να διασφαλίζει τα μέγιστα από κάθε πλευρά. Και ένας από τους τομείς στους οποίους θέλει να διασφαλίσει ανταλλάγματα είναι σίγουρα η Κύπρος και η ΑΟΖ της.
Δυστυχώς το γεγονός της εμμονής Ελληνοκυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης σε μία λύση που θα βασίζεται σε... διάλογο με τους εισβολείς και η εμμονή στην λύση μίας “διζωνικής ομοσπονδίας” και όχι στην απαίτηση για την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, δίνει το πάτημα στην Τουρκία να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή όποιο “πρόσωπο” θέλει, άλλοτε εμφανιζόμενη ως “καλή” και άλλοτε ως “κακή”.
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν οι “ακροβασίες” της Τουρκίας μεταξύ ΗΠΑ και ισλαμικού κόσμου, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η δε εμπλοκή της στον πόλεμο στην Συρία, την οποία τόσο πολύ επιζητούν αμερικανοί ακόμη και με θύματα τους “πιστότερους” συμμάχους της στην περιοχή τους Κούρδους, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα έλθει χωρίς ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα τα οποία δυστυχώς δεν θα κληθούν να... πληρώσουν οι Αμερικάνοι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα Ελληνοκύπριοι και Κούρδοι!
http://www.elora.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: