Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Σερβιτόροι της Ευρώπης γίνανε οι Έλληνες τελικά!

garsonia


Του Δημήτρη Παπαγεωργίου 
Όσο και αν ακούμε τον τελευταίο καιρό για αρκετές startup εταιρείες που εμπλέκονται ενεργά με τις νέες τεχνολογίες και επιδιώκουν να κάνουν βήματα εκτός των ελληνικών συνόρων, οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν στον κλάδο της εστίασης.
Τουτέστιν σε καφετέριες, μπαρ και μαγαζιά πρόχειρου φαγητού. Όπως παρουσιάστηκε την Κυριακή που πέρασε, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι πάνω από το 10% των νέων επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Κατά το τρέχον έτος έχουν ιδρυθεί 7.323 νέα νομικά πρόσωπα.
Εξ αυτών, τα 445 (6,08%) ανήκουν στην κατηγορία των εστιατορίων και των κινητών μονάδων εστίασης, και τα 327 (4,47%), στην κατηγορία της παροχής ποτών. Το 40% των νέων εταιρειών ανήκει σε 20 κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκ των οποίων όμως ούτε ένας δεν αφορά τη βιομηχανική παραγωγή ή την καινοτομία. Αντίθετα, πολλές υπάγονται στο ευρύτερο χώρο του τουρισμού ή του λιανεμπορίου. 122 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία της τεχνολογίας (προγραμματισμός ηλεκτρονικών συστημάτων (1,67%), ενώ 102 δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης και της επισκευής πλοίων (1,39%).
Αυτά τα νέα στοιχεία έρχονται ως φυσιολογική συνέχεια αυτών του Ιανουαρίου του 2014 όταν και μάθαμε ότι όσοι παρέμειναν σταθεροί στις «αξίες» (τύπου καφετέριας)
της ελληνικής οικονομίας επιβραβεύθηκαν, καθώς αυτοί που πόνταραν στην εξωστρέφεια και σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται, με εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί –μη παραγωγικοί τομείς– όπως η εστίαση, η ένδυση κ.λπ. συγκράτησαν την κερδοφορία τους παρά την κάθετη πτώση του τζίρου τους.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μία επιστημονική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το παραγωγικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής επιβεβαιώνουν μία επίσης πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισμού Endeavor.
Το μνημόνιο ΔΕΝ ήταν ευκαιρία
Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χώρες που κατέφυγαν σε προγράμματα στήριξης και σε Μνημόνια. Οι χώρες αυτές, όπως η Ελλάδα, προχώρησαν εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις και πραγματοποίησαν εσωτερική υποτίμηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.
Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και τη μεγαλύτερη προσαρμογή ύψους 63 δισ. ευρώ. Θα περίμενε κανείς να παρατηρηθεί σημαντική μετατόπιση επενδύσεων από τους λεγόμενους μη παραγωγικούς προς τους παραγωγικούς κλάδους. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Αντίθετα, συνέβη στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, ακόμα και στην Ισπανία, η οποία ζήτησε στήριξη μόνο για τον τραπεζικό κλάδο. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι λιγότερες συγκριτικά παραγωγικές επιχειρήσεις (λιγότερο του 20%) απασχολούν άνω του 70% των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι συγγραφείς της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η ένδειξη αυτή δεν είναι ενθαρρυντική. Από την άλλη παραδέχονται ότι μια σειρά από παράγοντες δεν άφησε την Ελλάδα να μεταβεί σε ένα πιο παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο.
Τυχαίο;
Είναι τυχαίο άραγε αυτό; Ή μήπως προωθείται από αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τους Έλληνες σε... σερβιτόρους της Ευρώπης; Από αυτούς που θέλουν η πατρίδα μας να είναι πάντα εξαρτώμενη από άλλους; Και φυσικά έτσι φτάνουμε να έχουμε ειδήσεις σαν και αυτή που διαβάσαμε πρόσφατα για τους δύο νεαρούς Ρώσους που επισκέφτηκαν τον Ιερό Βράχο τηςΑκρόπολης και προκάλεσαν ζημιές με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος ενός μεσαιωνικού τοιχίου στον Παρθενώνα! Υπαίτιοι των ζημιών ήταν  δυο 23χρονοι Ρώσοι, που επέλεξαν την Ακρόπολη για να κάνουν τα... ακροβατικά τους, παρά τις συστάσεις του φύλακα. Οι δυο νεαροί ανέβηκαν σε διάφορα σημεία, ανάμεσα στα οποία και ένα τοιχίο που είχε προστεθεί τον Μεσαίωνα. Το τοιχίο μοιραία αποκολλήθηκε και ένα μέρος του κατέρρευσε! Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και οι δυο νεαροί συνελήφθησαν.
Η παραπάνω είδηση που σίγουρα θα είχατε διαβάσει αποτελεί μία τρομακτικού επιπέδου σκιαγράφηση των κακών του ελληνικού κράτους και των ελλήνων πολιτών. Που έχουν αναπτύξει μία συνείδηση "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου", όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας. Ο τουρισμός για την χώρα αυτή τείνει να μετατραπεί σε πληγή, αντί για ευλογία. "Πουλώντας" τα επιτεύγματα των προγόνων μας, διασφαλίζουμε ότι δεν θα τα μιμηθούμε. Οι αρχαίοι δεν έχτισαν την Ακρόπολη όντας σερβιτόροι και υπηρέτες των επισκεπτών, αλλά γιατί ήταν δαιμόνιοι, παραγωγικοί, έμποροι και εξερευνητές και όταν χρειαζόταν κατακτητές.
Σήμερα όμως;
Και όπως είναι φυσικό, αφού στην χώρα μας η “ανάπτυξη” των επιχειρήσεων έρχεται με... καφετέριες και εστιατόρια, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις σερβιτόρων.
Στην έκθεση για τις κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ το 2014, η οποία δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, οι χώρες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες με βάσει τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και την οικονομική ύφεση, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Σε αυτά τα κράτη διαπιστώνεται ότι οι νέοι εργαζόμενοι «μετρίων δεξιοτήτων» στρέφονται όλο και πιο συχνά σε θέσεις απασχόλησης «στοιχειωδών δεξιοτήτων» με χαμηλές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας, «π.χ. σερβιτόροι σε εστιατόρια ή πωλητές σε καταστήματα», όπως  αναφέρει η έκθεση.
Η δεύτερη ομάδα αφορά κυρίως τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία. Σε αυτές, μειώθηκαν οριακά οι προσλήψεις, αλλά διατηρήθηκε η αντιστοιχία μεταξύ των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δεξιοτήτων. Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία και χαρακτηρίζεται από ελλείψεις στην αγορά εργασίας σε ορισμένα επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης.
Γιατροί σερβιτόροι ή στην... Γερμανία!
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στοιχεία επί τη πράξει; Βασικά το ότι στην χώρα μας, η οποία παράγει κυριολεκτικά... τόνους εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, πρέπει είτε κανείς να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σπούδασε είτε να φύγει στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα γνωστά στοιχεία περί αιμορραγίας της ελληνικής νεολαίας στο εξωτερικό κυρίως προς τις χώρες του Βορρά και την Γερμανία.

http://www.elora.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: