Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ο Νίμιτς οι μακεδονικοί αρχαιολογικοί χώροι και ο Σαμαράς


Έκπληξη εκφράζει το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων για την παρουσία Έλληνα δημοσιογράφου, κατά τις δηλώσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση του μεσολαβητή, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βλάσκο Ναουμόφσκι.


«Η συνέντευξη Τύπου», σημειώνει το δημοσίευμα, «σημαδεύτηκε με την εισβολή ενός Έλληνα δημοσιογράφου για να πει στον πρέσβη Μάθιου Νίμιτς παρουσία των δύο διαπραγματευτών, ότι στην Ελλάδα επιτεύχθηκε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην περιοχή της Αμφίπολης. Την οποία περιοχή επισκέφθηκε, πρόσφατα,  ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος στη συνέχεια ρώτησε εάν ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς αντιλαμβάνεται ότι η έρευνα στην Αμφίπολη αποδεικνύει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.
Ωστόσο, ο μεσολαβητής είπε ότι έχει επισκεφθεί πολλούς αρχαιολογικούς μακεδονικούς χώρους στην Ελλάδα, που μαρτυρούν το μέγεθος του αρχαίου Μακεδονικού Πολιτισμού.

«Λατρεύω να πηγαίνω σε αρχαιολογικούς χώρους. Έχω πάει σε πολλά μέρη και έχω δει πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη και περιοχές συμπεριλαμβανομένων και των δύο αυτών χωρών, όπως και αλλού σε όλον τον κόσμο. 

»Λατρεύω την αρχαιολογία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  μαθαίνει κανείς πολλά για τους αρχαίους Μακεδόνες που έχουν μεγάλη συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό», δήλωσε ο Νίμιτς, ενώπιον των δημοσιογράφων μετά τις δηλώσεις με τον Βασιλάκη και τον Ναουμόφσκι, σημειώνει η Ούτρινσκι Βέσνικ.

Στη συνέχεια ο μεσολαβητής εξέφρασε την πλήρη κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι γείτονές τους, λέγοντας ότι η λύση της διαφοράς πρέπει να περιέχει αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό.

--

Σημείωση: 
 Όταν, το πρωί, ανάγνωσα το δημοσίευμα στην εφημερίδα Ούτρινσκι, έγραφε στο τέλος ότι η παρουσία του Έλληνα δημοσιογράφου και το ενδιαφέρον του Έλληνα πρωθυπουργού για την αρχαιολογική έρευνα στην Αμφίπολη, έχουν ως στόχο να γνωστοποιήσουν στο διεθνές κοινό την ελληνική ιστορία των Μακεδόνων και να προωθήσουν αυτό το στοιχείο, ώστε να αποκοπεί η FYROM από την παράδοση του μακεδονικού πολιτισμού.

Η παράγραφος αυτή, εξαφανίστηκε... το απόγευμα! Δυστυχώς δεν αποθήκευσα το κείμενο...

Γ.Ε.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: