Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Ειδικές ετικέτες για την Ελλάδα χωρίς το όνομα Μακεδονία


“No 1 Destination for doing Business in Southeast Europe”, θα γράφουν τα φορτηγά που εισέρχονται στην Ελλάδα

Νοέμβριος 20, 2014.

Τα φορτηγά και τα λεωφορεία που έχουν προορισμό την Ελλάδα ή διέρχονται από αυτήν, θα λάβουν ειδικά αυτοκόλλητα σε μια εκστρατεία διαφήμισης για επενδύσεις στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων- FYROM,  που δεν θα αναφέρεται το όνομα ‘Μακεδονία’.


Από το γνωστό σλόγκαν (που χρησιμοποιείται  στο εξωτερικό) «Επενδύστε στη Μακεδονία», θα αφαιρεθεί η λέξη ‘Μακεδονία’ και θα τοποθετηθεί  ο όρος «Νοτιοανατολική Ευρώπη- Southeast Europe».  
 Το μόνο αναγνωρίσιμο σημείο στην διαφημιστική καμπάνια για επενδύσεις, θα είναι η σημαία της χώρας που θα υπάρχει στο τέλος της ετικέτας.
Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα των μεταφορέων προς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, για να δεχθούν να συμμετάσχουν στην μεγάλη κυβερνητική καμπάνια για ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με την Μπιλιάνα Μουράτοφσκα από την «Makam Trans» πολλά φορτηγά αυτοκίνητα ή λεωφορεία που πηγαίνουν στην Τουρκία ή όταν επιστρέφουν από την Ιταλία, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Ελλάδα με το σήμα ‘MK’, πόσο μάλλον με ένα σλόγκαν που θα έχει τη λέξη «Μακεδονία». 
Έτσι, είναι προτιμότερο να απαλειφθεί η λέξη «Μακεδονία» από τη διαφήμιση και να τοποθετηθεί ο όρος «South EastEurope”, αντί του ακρωνύμιου ‘FYROM’ ή ακόμη τη λέξη ‘Σκόπια’ όπως λένε οι Έλληνες τη χώρα μας, είπε η Μουράτοφσκα.

Nova: «Η ‘Άνω Μακεδονία’ είναι αποδεκτή πρόταση για την Ελλάδα»Νοέμβριος 20, 2014.

Σκόπια.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θάνος Ντόκος, δήλωσε ότι η πρόταση για ονομασία του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM, ως «Άνω Μακεδονία», είναι μια καλή βάση για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους επικαλούμενο την τηλεόραση Νόβα των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη σειρά του, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης, ότι υπήρξε μια τέτοια πρόταση και δήλωσε ότι το κόμμα του – VMRO DPMNE- δεν θα συμφωνήσει με την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος  της χώρας, που είναι ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, καθώς η απόφαση θα θέσει σε κίνδυνο το «μακεδονικό έθνος», την εθνική ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.
Σύμφωνα με τον Ντόκο, η πρόταση αυτή είναι αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, αλλά εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σκόπια: Ο Πόποσκι είπε «όχι» στον Βενιζέλο για αλλαγή στο ΣύνταγμαΝοέμβριος 19, 2014.

«Όχι», στο αίτημα για αλλαγή του Συντάγματος.
Αυτή ήταν η απάντηση του επικεφαλής της διπλωματίας του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  Νίκολα Πόποσκι,  στη θέση που εξέφρασε ο Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές στη διαφορά- μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για γενική χρήση, το οποίο σημαίνει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Για τον Πόποσκι, αυτή είναι μια απόδειξη της ισχύος  μιας χώρας,  που παρεμβαίνει στο εσωτερικό μιας άλλης χώρας ,η οποία  διέπεται από μια δημοκρατική ηγεσία και προσπαθεί να θέσει πρότυπα στην άλλη χώρα και στους πολίτες της, για το πώς το σύνταγμα πρέπει να επεξεργασθεί και να καθοριστεί.
«Σε αυτό το είδος των επιχειρημάτων, πολλοί άνθρωποι σε φορείς λήψης αποφάσεων στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι. Τέτοιες ενέργειες μπορούν απλά να χαρακτηρισθούν ως απαράδεκτες, παράλογες και από  έλλειψη σεβασμού προς τη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πόποσκι.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα αποφεύγει την επίλυση του προβλήματος με το να ρίχνει ομίχλη και να ζητεί άλλοθι από την έλλειψη βούλησης που αντιμετωπίζει με το όνομα


http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: