Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου
Η διαχείριση του νερού που θα μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα μέσω αγωγών, η καφετέρια στην Πύλα, που στεγάζει λέσχη τζόγου, ο ξαφνικός θάνατος του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μισιέλ Μποναρντό, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα λόγω μειωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ποιος το έγραψε;”, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσίευσε η τ/κ εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” το οποίο φέρεται να έγραψε στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Στο άρθρο της Χαλκίν Σεσί γίνεται αναφορά στην υποψήφια Σιμπέλ Σιμπέρ ως η καταλληλότερη για την “προεδρία” και λασπολογεί εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, του “ανθυποψηφίου” της. Η “Αφρίκα” διερωτάται ποιος είναι ο συγγραφέας του άρθρου και γιατί η Χαλκίν Σεσί δημοσίευσε τέτοιο άρθρο. Αλλού γράφει ότι ο Μισιέλ Μποναρντό βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ενώ μέχρι στιγμής άγνωστα είναι τα αίτια του θανάτου του, τα οποία θα εξακριβωθούν κατά τη νεκροψία. Σε πρώτη έρευνα στο σπίτι του δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Γράφει ακόμα ότι διαδήλωση στη “βουλή” θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι συνταξιούχοι στα κατεχόμενα,  με αίτημα την επιστροφή των φόρων που τους έχουν αποκοπεί από τα εισοδήματα τους για το 2010.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Η ηλεκτρική ενέργεια μέχρι τα
μέσα του 2015”, γράφει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μη επαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να επιλυθούν με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ετοιμάζεται “συμφωνία” και για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2015 να ολοκληρωθεί η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Σουνάτ Ατούν, ΓΓ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, είπε ότι “φτάσαμε στο σημείο να ζητούμε ηλεκτρική ενέργεια από τους Ε/κ” και κατηγόρησε το διοικητικό συμβούλιο της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού για την “κατάντια αυτή”. Αλλού αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατατών στα κατεχόμενα, οι οποίοι κατηγορούν την “κυβέρνηση” ότι δεν τους στηρίζει και δεν τους παρέχει την οικονομική ή τεχνική βοήθεια που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Γράφει ακόμα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη τον Τ/κ ηγέτη και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών για να φτάσουν σε λύση.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Απορρίψετε το νόμο αυτό”, αναφέρεται στις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην υπό συζήτηση “πρόταση νόμου” περί πολιτικών κομμάτων και γράφει ότι αν τελικά η λεγόμενη βουλή ψηφίσει τον εν λόγω “νόμο” τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα εντός των κομμάτων ενώ οι “βουλευτές” έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους επί του θέματος. Αλλού γράφει ότι σοκ προκάλεσε η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Μισιέλ Μποναρντό. Γράφει ακόμα ότι η εταιρεία λεωφορείων για τη μεταφορά φοιτητών του παράνομου αμερικανικού πανεπιστημίου της κατεχόμενης Κερύνειας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους φοιτητές ενόσω τα λεωφορεία που αγόρασε η εταιρεία βρίσκονται στο κατεχόμενο λιμάνι της πόλης αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες λόγω της γραφειοκρατίας δεν έχουν δώσει ακόμα άδεια για την παραλαβή τους.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Εμείς θα διαχειριστούμε το νερό”, αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης του νερού που θα μεταφέρουν αγωγοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα ο λεγόμενος υπουργός περιβάλλοντος και φυσικών πόρων Χακάν Τίνσγιουρεκ είπε ότι εντός των επόμενων 60 ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τη μεταφορά ενώ για το θέμα της διαχείρισης ανέφερε ότι αυτό θα το αναλάβουν οι Τ/κ. Είπε ακόμα ότι για το θέμα αυτό είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ. Αλλού αναφέρεται στο σκουπιδότοπο στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Κουτσοβέντη και γράφει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει αφού ο χώρος εκτός από σκουπίδια έχει γεμίσει και εντόσθια ζώων. Αναφέρεται ακόμα και στη συνάντηση του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κρίση σε χαρτοπαιχτική λέσχη στην Πύλα”, αναφέρεται σε υπό κάλυψη χαρτοπαικτική λέσχη στο χωριό Πύλα, η οποία παρουσιάζεται ως καφετέρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη λέσχη διαχειρίζονταν από κοινού Ε/κ και Τ/κ, ενώ οι κάτοικοι του χωριού απέφυγαν να απαντήσουν ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα. Η εφημερίδα δίνει συνέχεια στην υπόθεση του καπετάνιου του πλοιαρίου με τους μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν από τις `αρχές` των κατεχομένων. Ο καπετάνιος μετά τη διάσωση των μεταναστών δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητά του αλλά αντίθετα παρουσιάστηκε ως ένας από τους μετανάστες ενώ οι “αρχές” δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό και δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται και στις επισκέψεις που πραγματοποιούν οι “υποψήφιοι” για τις παράνομες προεδρικές εκλογές, Σιμπέλ Σιμπέρ και Μουσταφά Ακιντζί και γράφει ότι η Σιμπέρ σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στη σημασία της ειρήνης στο νησί ενώ ο Ακιντζί επισκέφτηκε το δημοσιογραφικό οργανισμό United Medya, μέλος του οποίου είναι και η Γενί Ντουζέν.

http://www.onlycy.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: