Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας και κατεχομένων, οι συλλήψεις μετά και τον εντοπισμό πλαστών τουρκικών λιρών στην αγορά, είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Νίκησε με τον τρόπο αυτό ο “Γκαλίπ (νικητής) ΡΤΚ” αναφέρει ότι ο Γκαλίπ Μεντί, ο οποίος διετέλεσε και αξιωματικός στον κατοχικό στρατό κατά την περίοδο που η εφημερίδα “Αφρίκα” δέχτηκε δύο βομβιστικές επιθέσεις, επέστρεψε για παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ως στρατηγός, ενώ είναι από τους στρατιωτικούς οι οποίοι δεν πρόδωσαν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Μεντί έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις στα κατεχόμενα και είχε επαφές με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Αλλού αναφέρεται στη συνεχιζόμενη ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας των μελών της τ/κ συντεχνίας ΚΤΑΜΣ (συντεχνία λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων) κατά την οποία η “αστυνομία” πήρε το πανό με τα συνθήματα από τους διαμαρτυρόμενους ώστε
κατά την επίσκεψη του  Γκαλίπ Μεντί, Τούρκου στρατηγού, στη λεγόμενη βουλή να μην τα δει. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι στις παράνομες προεδρικές εκλογές θα στηρίξει τον “ανεξάρτητο υποψήφιο” Μουσταφά Ακιτζί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Εξάρθρωση της σπείρας με τα πλαστά χαρτονομίσματα” γράφει ότι στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων από την Τουρκία, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες, προχώρησε η λεγόμενη αστυνομία, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε το ποσό των 36 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου 13 χιλιάδες ευρώ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τέσσερα πρόσωπα έφτασαν στα κατεχόμενα πριν από δύο ημέρες και ήδη κατάφεραν να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πλαστά χαρτονομίσματα. Αλλού γράφει ότι επισκέψεις Τούρκων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων και “επισήμων” από την Ουγκάντα και Αζερμπαϊτζάν αναμένονται στα κατεχόμενα λόγω των πανηγυριών που θα γίνουν για την “ανακήρυξη” του ψευδοκράτους. Γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Βατυλής Μεχμέτ Ανταχάν αναφέρθηκε στην πολιτική και είπε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αλλά και εκσυγχρονισμός στο πολιτικό σύστημα ώστε οι πολιτικοί να καταφέρουν να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Όλοι είναι δυσαρεστημένοι” αναφέρεται στην αύξηση του ορίου του κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από την “αρμόδια” επιτροπή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κοινού αλλά και των καταστηματαρχών, αφού η αύξηση είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το χάσμα που δημιουργείται από την παράλληλη αύξηση στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Αλλού αναφέρεται στην εξάρθρωση σπείρας, η οποία μετέφερε πλαστά χαρτονομίσματα από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προωθώντας τα στην αγορά. Η “αστυνομία” μετά από πληροφορίες που είχε, συνέλαβε τέσσερα πρόσωπα, τα οποία τελούν υπό κράτηση, ενώ πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος της σπείρας. Γράφει ακόμα ότι 40χρονος εργάτης έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων κατά την ώρα της εργασίας του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Απόσυρε τα πλοία σου” αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ και γράφει ότι με το ψήφισμα αυτό η Ευρώπη προειδοποίησε την Τουρκία. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Τούρκων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και των Τ/κ  και γράφει ότι στις δηλώσεις του ο λεγόμενο υπεξ Οζντίλ Ναμί είπε ότι το ψήφισμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ενώ ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, είπε ότι το ψήφισμα δεν έχει καμία ισχύ για τη χώρα του. Αλλού γράφει ότι στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων προχώρησε η “αστυνομία” σε σχέση με υπόθεση πλαστών τουρκικών λιρών που κυκλοφόρησαν στην αγορά, ενώ πιστεύεται ότι τα τέσσερα πρόσωπα είναι ο εγκέφαλος της σπείρας. Γράφει ακόμα ότι προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζονται φυσιοθεραπεία δημιουργεί η έλλειψη φυσιοθεραπευτών στο “κρατικό” νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας, με τους ασθενείς να εκφράζουν παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και την αδιαφορία των “αρμοδίων”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Απόφαση από το ΕΚ για την Κύπρο” αναφέρεται στο χθεσινό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αναφέρεται σε σημεία του ψηφίσματος ενώ παράλληλα αναφέρεται στις αντιδράσεις των Τούρκων και Τ/κ πολιτικών, οι οποίοι απέρριψαν το ψήφισμα λέγοντας ότι δεν έχει καμία ισχύ για την Τουρκία. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Οντέρ Σενάρογλου είπε ότι η “κυβέρνηση” έχει ήδη πληρώσει το 50% του ποσού των αποζημιώσεων σε όσους έχουν επηρεαστεί από την ανομβρία, ενώ μετά από την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει εντός της ερχόμενης βδομάδας και η πληρωμή του υπόλοιπου ποσού. Η εφημερίδα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και στην απόφαση του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει στις επικείμενες παράνομες προεδρικές εκλογές τον Ντερβίς Έρογλου, ενώ το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου θα στηρίξει το Μουσταφά Ακιτζί.

Πηγή ΚΥΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: