Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
(Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)
Η καλή μου φίλη Σοφία Βογιαντζή – Φραγκούδη, που εξέδωσε το δίτομο αυτό έργο, μου το χάρισε για ενημέρωσή μου δεδομένου ότι μας συνδέει η Πάντειος Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, την οποία ίδρυσε ο Κύπριος πρόγονός της Γεώργιος Φραγκούδης (1869-1939).
Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου ο Γ. Φραγκούδης, δικηγόρος, σπουδαίος δημοσιολόγος, διδάκτωρ Νομικής και ιδρυτής (της Παντείου Σχολής), διαβάζουμε στον Α’ τόμο του έργου και στη σελ. 331). Το όνειρο της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα το εξέφρασε ο Φραγκούδης γραπτώς και προφορικώς.
Την εποχή εκείνη εξέδωσε το έργο του «Κύπρος» και έκανε την πρώτη του διάλεξη στη Λεμεσό με θέμα: «περί του έθνους και της ενότητος του Ελληνισμού» και συνέχισε με πολλά και ενδιαφέροντα έργα, με την παράλληλη ενεργό συμμετοχή του στα πολιτικά και εθνικάζητήματα. Ως προς την είσοδό του στον τεκτονισμό, διαβάζουμε: «Μυήθηκε πολύ νωρίς σε Στοά των Αθηνών και έφτασε μέχρι του 31ουβαθμού» (σελ. 338). Στον Α’ τόμο του εξώφυλλου εικονίζεται με άλλους ελευθεροτέκτονες ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται: Ελ. Βενιζέλος, Ι. Μεταξάς, Α. Παπαναστασίου, Ι. Δραγούμης, ένας πατριάρχης κ.λπ. Ομολογώ ότι εξεπλάγην από τον ονομαστικό κατάλογο των προσωπικοτήτων που αναφέρονται ως ελευθεροτέκτονες.
Στον κατάλογο της Λογοτεχνίας και στης Διανόησης, διαβάζουμε 26 ονόματα, από τον κατάλογο των ανώτατων ιεραρχών διαβάζουμε 13ονόματα, από τον κατάλογο της πολιτικής διαβάζουμε 36 ονόματα, ενώ στο εξώφυλλο του Β’ τόμου εικονίζεται και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’και στους ονομαστικούς καταλόγους δεκάδες προσωπικότητες ολοκλήρου του κοινωνικού και πολιτικού φάσματος. Πρύτανεις, καθηγητές, συγγραφείς κ.λπ.
Με μια λέξη μέσα από τους ονομαστικούς καταλόγους παρελαύνει η αφρόκρεμα της διανόησης, του Κλήρου και της πολιτικής της Ελλάδας.
Με τη γνώση του θέματος δεν έχω καλές σχέσεις αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να πω
ετούτο:
Γιατί πολλοί συνέλληνες κατηγορούν τον τεκτονισμό; Γιατί εκφράζονται υποτιμητικά γι’ αυτόν λέγοντας: «Αυτός είναι μασσόνος»! Αφού τους κατηγορούν γιατί τους τιμούν, τους ψηφίζουν και τους διαβάζουν; Διαβάζοντας το δίτομο αυτό έργο, που αποτελείται από 730 σελίδες,έμαθα πολλά, πάρα πολλά για προσωπικότητες της Ελλάδος, σε διάστημα δύο αιώνων. Το συνιστώ σε όσους θέλουν να μάθουν για να έχουν υπεύθυνη γνώμη, η οποία απαιτεί χρόνο και μόχθο γιατί, όπως διδάσκει η Διαλεκτική Λογική, «η γνώση έχει ιστορικό περιεχόμενο και δεν παράγεται ξαφνικά, όπως βγαίνει η σφαίρα από την κάννη του όπλου» (βλ. Μ.Μ. Ρόζενταλ: Αρχές Διαλεκτικής Λογικής, εκδ. «Γκαγκάριν» Αθήνα 1962, σελ. 27).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου