Του Σταύρου Τζίμα
Επιστρέφοντας από το σχολείο του στα Τίρανα, ο δεκατριάχρονος Νίκο είπε στη μητέρα του ότι δύο συμμαθητές του στην τάξη τού είπαν πως έκαναν πολύ καλά «αυτοί στη Γαλλία» που σκότωσαν τους δημοσιογράφους γιατί έβρισαν τον Μωάμεθ. «Σοκαριστήκαμε, θα ενημερώσουμε τους δασκάλους για να ξέρουν τι γίνεται. Αυτά βέβαια δεν τους τα έμαθαν στο σχολείο, τ’ ακούν δυστυχώς στα σπίτια τους, σε τζαμιά, στις αλάνες» λέει στην «Κ» ο πατέρας του μικρού Νίκο. Το βράδυ στην τηλεόραση του KLAN ο δημοσιογράφος Μπλέντι Φέβζιου παρουσίασε μια περίληψη των αντιδράσεων στις ιστοσελίδες, σχετικά με την επίθεση στη γαλλική εφημερίδα. Η πλειονότητα καταδίκαζε τη δολοφονία. Υπήρχε όμως και ένα 5%, που, όπως τόνισε ο παρουσιαστής, ήταν μουσουλμάνοι από την Αλβανία, αλλά κυρίως από το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, που κατηγορούσαν τους Γάλλους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο των γελοιογραφιών της εφημερίδας και συνέχαιραν τους τρομοκράτες για τη δολοφονία 12 ανθρώπων στο όνομα του ισλάμ.
Δεν είναι όμως μόνο η Αλβανία, το Κόσοβο ή το Τέτοβο. Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί, όπως στη Σερβία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο ή τη Βουλγαρία, καταγράφεται ένα υπόγειο «ρεύμα επιδοκιμασίας», κινούμενο κυρίως στο Διαδίκτυο, της δολοφονικής «εκδίκησης του Αλλάχ» στο Παρίσι.
Η πρόεδρος του συμβουλίου για τα ΜΜΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λιλιάνα Ζούροβατς, δήλωσε ότι πολλά portals και κοινωνικά δίκτυα στη Βοσνία έχουν κατακλυστεί με ρητορική μίσους και εγκώμια υπέρ των τρομοκρατών. «Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι, ύστερα από μια τέτοια βάρβαρη σφαγή, κάποιος αποφασίζει να προβεί σε σχόλια όπως αυτά των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες σε διάφορα portals και τα οποία προτρέπουν σε μίσος και πόλεμο» είπε, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ μετέδωσε ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατακλύστηκαν από «μαζικά απειλητικά μηνύματα εναντίον των
Σέρβων και των ορθοδόξων των Βαλκανίων».
«Η δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε στο Παρίσι έχει όλες τις πιθανότητες να συμβεί και στα Τίρανα, σε μεγαλύτερες μάλιστα διαστάσεις» έγραψε στην εφημερίδα «Ντίτα» των Τιράνων ο Koloreto Cukalli. «Υπάρχει υποκρισία από το κράτος και τα ΜΜΕ, και κανείς δεν προτίθεται να συζητήσει το πρόβλημα του ακραίου ισλάμ. Μια γυναίκα στο Κόσοβο τάχθηκε εναντίον της ισλαμικής μαντίλας και τη λιντσάρισαν· ένας αρχιτέκτονας και ζωγράφος εξέφρασε στα Τίρανα την άποψή του για τους μουσουλμάνους και δέχθηκε επιθέσεις όχι μόνο στις ιστοσελίδες αλλά και στα ΜΜΕ. Ολοι, κυβέρνηση και ΜΜΕ, αντιπολίτευση και καλλιτέχνες, υποκρίνονται με τη “θρησκευτική διαλλακτικότητα στην Αλβανία”. Αρκεί όμως μια ματιά στις ιστοσελίδες για να δούμε τι γράφουν οι Αλβανοί ακραίοι ισλαμιστές, οι οποίοι χαιρετίζουν τις μακάβριες πράξεις... Ας μην είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι είναι λίγοι. Διαβάστε τις ιστοσελίδες, δείτε τι γράφουν, τι κατεβάζουν στο YοuTube, δείτε τις ακραίες απόψεις που εκφράζουν. Υπάρχουν εκατοντάδες τζαμιά στην Αλβανία που λειτουργούν εκτός ελέγχου της μουσουλμανικής κοινότητας. Λίγοι δεν γνωρίζουν την ιδεολογία που διδάσκεται σ’ αυτά. Η πανούκλα, όπως απέδειξε το ISIS, μεγαλώνει και επεκτείνεται, τροφοδοτούμενη από το κακό και το αρνητικό».
Οι ηγέτες της Βαλκανικής, της περιοχής της Ευρώπης με το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό στοιχείο, καταδίκασαν τις δολοφονίες στο Παρίσι. Οι κοινωνίες όμως εκπέμπουν τα δικά τους ανησυχητικά μηνύματα. Ετσι, το Μουσουλμανικό Φόρουμ Νεολαίας του Κοσόβου επικροτεί σε ανακοίνωσή του σχεδόν ανοιχτά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επιρρίπτοντας ευθύνες στη γαλλική κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζει «ρατσιστική και ισλαμοφοβική».
Το Σεράγεβο
Το Σεράγεβο
Ο Βόσνιος μουσουλμάνος αναλυτής, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Τζεβάντ Γκαλιγιάσεβιτς, υποστήριξε ότι «το Σεράγεβο είναι το επίκεντρο ενός πολυγώνου εντός του οποίου γεννήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι», ενώ ο σκληροπυρηνικός μουφτής του Σαντζακίου (αυτόνομη περιοχή της Σερβίας), Μουαμέρ Ζούρκορλιτς, δήλωσε: «Εγώ δεν καταδικάζω την τρομοκρατία. Δεν με ενδιαφέρει. Γιατί να την καταδικάσω; Εγώ θέλω τα δυτικά ΜΜΕ να ζητήσουν συγγνώμη που συνδέουν το ισλάμ με την τρομοκρατία!».
Αντιδρώντας στις δηλώσεις του μουφτή αλλά και στις πληροφορίες των γαλλικών αρχών ότι μέρος του οπλισμού των δολοφόνων προερχόταν από τη Βοσνία, ο σερβικός Τύπος προέβαλε ερωτήματα όπως: «Μας περιμένει “γαλλικό σενάριο;”».
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου