Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια-Πρώην Δήμαρχος: Τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου θα κατεδαφιστούν


Rufi Osmani:  Τα μνημεία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου θα ανατραπούν, γράφει το δημοσίευμα


«Πολιτική βλακεία η υπεράσπιση των ελληνικών αγαλμάτων»


Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, ο οποίος έχει ισχυρή παρουσία στο αλβανικό στοιχείο του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, διατύπωσε την άποψη ότι τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου που ανεγέρθηκαν στην πρωτεύουσα Σκόπια, θα έχουν την τύχη,  όπως αυτήν που είχαν τα αγάλματα του Λένιν και του Στάλιν- θα ανατραπούν από το λαό.
Σε συνέντευξη του, σε αλβανική εφημερίδα την οποία αναδημοσιεύει το αλβανικό ‘Ιλλυρία’ των Σκοπίων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας  και στη λεγόμενη  «αρχαιοποίηση» των Σλάβων κατοίκων της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

«Ποια πρόταση υποστηρίζετε κ. Οσμάνι, το «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Άνω Μακεδονίας»;»

Απάντηση: 

Κάθε όνομα που δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «Σλαβική» [ ‘Sllav’] θα είναι αποδεκτή από τους Αλβανούς. Τελικά, το σημερινό της όνομα είναι πολύ λιγότερο αποδεκτό για εμάς από ό, τι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται.
Από το 2006 μέχρι σήμερα άρχισε η ‘Αρχαιοποίηση’ της χώρας, άλλαξαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων, έγινε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου και άλλα πολιτιστικά σκηνικά που τα πήραν από την Ελλάδα να δημιουργήσουν προκλήσεις, κλέβοντας την αρχαία ελληνική ιστορία.
Πρόκειται για μια τεχνητή τάση, ένα πολιτικό σχεδιασμό για να αλλάξει η σημερινή σλαβική ταυτότητα  (identitetin sllav) σε «μακεδονική»(identitetin maqedonasve), αυτό είχε ως συνέπεια να μποκάρει η διαδικασία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με συνέπειες που αντιμετωπίζονται καθημερινά από τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Ο λαός συνεχίζει να τους ψηφίζει αυτούς που στερούν το μέλλον της, και είναι τόσο παράδοξο και γλυκόπικρο.
Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτε, εάν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξουν τον εκλογικό μηχανισμό με συναίνεση. Η πολιτική της χώρας πρέπει να αλλάξει και όχι να περιμένουμε να αλλάξουν πολιτικές οι παγκόσμιοι θεσμοί.
Αποτελεί πολιτική βλακεία να στέκονται οι νέοι πολιτικοί της χώρας και να υπερασπίζονται για τον Μέγα Αλέξανδρο στην σύγχρονη εποχή μας. Έχουμε στολίσει τον  Μέγα Αλέξανδρο καβάλα στο άλογο στην κεντρική πλατεία, αυτό και αν αποτελεί πολιτική βλακεία, που δεν έχει, δυστυχώς, τέλος...
Είμαι πεπεισμένος ότι μια ημέρα θα καταστραφούν  τα μνημεία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, όπως και τα αγάλματα του Στάλιν, του Εμβέρ Χότζα, του Λένιν, γιατί αυτά δεν βοηθούν το λαό να προχωρήσει, δεν δίνουν κοινωνική και οικονομική προοπτική στους πολίτες αυτής της χώρας.

Σκοπιανοί ειδικοί: Η στάση του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ - ίδια με του Σαμαρά, στο όνομα


Γιοβανόφσκι για ΡΣΜ: Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ με ταυτόσημη θέση με αυτή του Σαμαρά για «Μακεδονία», γράφει ο τίτλος του δημοσιεύματος


Ένα ζήτημα που απασχολεί  τους  πολιτικούς του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων- FYROM, είναι αν θα αλλάξει πολιτική  στάση η Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του αριστερού κόμματος  ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ως προς την ονομασία του  κράτους τους.
Ως αλλαγή στάσης,  υπονοείται, η παραδοχή από την ελληνική πλευρά και η αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί οι Σλάβοι αντιδρούν και δεν δέχονται ονομασία με γεωγραφικό περιεχόμενο που, τελευταία, προσφέρει η Ελλάδα.
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», Δρ Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι- Далибор Јовановски, θα τονίσει ότι το «όνομα» δεν ‘παίζεται’ στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα, λόγω ταυτόσημης στάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο ‘Ράδιο Σλόμποντνα Μακεδονία’ μεταξύ του καθηγητή Γιοβανόφσκι και της καθηγήτριας και συγγραφέως Ιβάνκα Ντόντοφσκα, απασχόλησε  το status quo στην ελληνο-σκοπιανή διαμάχη για το όνομα, και αν θα υπάρξει αλλαγή της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της ταυτότητας των κατοίκων του νοτιοσλαβικού κράτους που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την ταυτότητά τους, ως  «μακεδονική».
Οι δύο συνομιλητές  εκτίμησαν ότι οι δύο μονομάχοι στην Ελλάδα έχουν ταυτόσημες, πανομοιότυπες θέσεις και ότι δεν φαίνεται να αλλάζει η στάση  του ‘νότιου γείτονα’ με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κουρίρ.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: