Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Συνήγορος της Τουρκίας ο πρέσβης κ. Αποστολίδης
Ο εκπρόσωπος της χώρας μας (και πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Σημίτη) στις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις για την ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου - Ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να έχει ζητήσει την παραίτηση του «λόρδου» πρέσβη, εκτός αν άλλαξε γραμμή και συμφωνεί μαζί του 
Θα παραβιάσουμε τον κανόνα της στήλης αυτής για να παρουσιάσουμε μόνο ένα θέμα: Όσα είπε ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, υπό την ιδιότητα φυσικά του βασικού διαπραγματευτή της Ελλάδας στις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας…

Θα παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης του Παύλου Αποστολίδη, που από πρέσβης εκτοξεύτηκε στις υψηλότερες ιεραρχικές θέσεις και μάλιστα μετά την κατάρρευση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και του ΥΠΕΞ στην υπόθεση Οτσαλάν, βρέθηκε με την ευλογία του Κ. Σημίτη (και των Αμερικανών) να αναλαμβάνει την ΕΥΠ. Ωστόσο το σύστημα τον αντάμειψε αργότερα, καθώς εκτός της επιτελικής θέσης που είχε στο ΕΛΙΑΜΕΠ επιλέχθηκε ως επικεφαλής των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Και ρωτάται ο κ. Αποστολίδης αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζονται από την πολιτική του Ερντογάν.

«Μέχρι τώρα, όλα αυτά δεν αγγίζουν τη χώρα μας. Με την Ελλάδα δείχνει να παραμένει προσηλωμένος στη βελτίωση και, ει δυνατόν, στην επίλυση των διμερών προβλημάτων.

- Όμως, στην Κύπρο, λόγω του αερίου, στέλνει το «Μπαρμπαρός».

Η Κύπρος είναι ένα διαφορετικό κομμάτι, το οποίο όντως έχει περιπλακεί περισσότερο λόγω της ενέργειας. Για το θέμα του «Μπαρμπαρός» και εγώ προβληματίστηκα για το τι ακριβώς ζητεί η Τουρκία. Ξέρετε, οι Τούρκοι σκέπτονται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από εμάς. Εμείς αναρωτιόμαστε τι θέλει η Τουρκία νοτίως της Κύπρου, αφού αν θεωρήσουμε ότι το νησί είναι αυτήν τη στιγμή κομμένο σε δύο κομμάτια, δεν έχει καμιά δουλειά εκεί. Οι Τούρκοι το βλέπουν ακριβώς αντίστροφα. Εφόσον η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι εκπροσωπεί όλο το νησί και οι συνομιλίες γίνονται για την επανένωσή του σε μία χώρα, υποστηρίζουν ότι δεν νοείται να επωφεληθεί του ενεργειακού πλούτου μόνο η μία πλευρά.

- Μπορεί να υπάρξει μια «χρυσή τομή» που να καλύπτει και τις δύο πλευρές;

Νομίζω πως μπορεί να βρεθεί λύση. Δυσκολεύει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν συνομιλεί η Κύπρος με την Τουρκία και έχουμε αναγκασθεί εμείς να παίζουμε έναν ρόλο μεσολαβητή, ο οποίος δεν είναι εύκολος. Δεν ξέρω πόσα περιθώρια έχουμε για να διαπραγματευθούμε ή απλώς μεταφέρουμε απόψεις και αντιδράσεις. Τώρα σε ό,τι αφορά το γιατί δεν αρκείται η Άγκυρα σε μια δήλωση, που έχει ήδη γίνει, ότι όταν λυθεί το πρόβλημα ο πλούτος θα διαμοιρασθεί ανάλογα στις δύο κοινότητες, η απάντηση είναι ότι επιθυμεί μια πολύ πιο ρητή και νομική δέσμευση».
Και επανέρχεται ο δημοσιογράφος με το ερώτημα για τον ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο:

- «Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου μας προειδοποίησε ουσιαστικά να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ήταν παρεξηγήσιμες οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παίκτης και η Τουρκία και επομένως μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Σε αυτό το κομμάτι έχει δίκιο ο κ. Νταβούτογλου. Εάν προχωρούσαμε σε μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που κάλυπτε περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία και δεν λαμβάναμε υπόψη τα συμφέροντά της, αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Τουρκία, με οποιεσδήποτε πρακτικές και νομικές συνέπειες». 

Εκεί που δίνει τα ρέστα του όμως ο κύριος πρέσβης είναι όταν τίθεται το ερώτημα για τις διερευνητικές επαφές:

- «Θα υπάρξουν συμφωνίες και λύσεις στις διερευνητικές επαφές;

Όχι, διότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι. Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ δύσκολο για μια ελληνική κυβέρνηση να προσθέσει στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δυσκολιών και το κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής. Είναι πολύ δύσκολο να τολμήσει να πάρει αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν και συμβιβασμούς, οδυνηρούς ή όχι».

Παραθέσαμε ολόκληρο το απόσπασμα για να μην κατηγορηθούμε ότι προβάλαμε αποσπασματικά τις δηλώσεις του κ. Αποστολίδη.

*Προφανώς ο κ. Αποστολίδης παραέχει γίνει «λόρδος» της ελληνικής διπλωματίας και προφανώς το πέρασμά του από την ΕΥΠ του έχει δώσει «εφόδια» για να αντέχει σε κάθε είδους χτυπήματα. Όμως όλα έχουν ένα όριο, το οποίο όχι μόνο ξεπέρασε ο κ. Αποστολίδης, αλλά το κακοποίησε βάναυσα.

*Έχουμε και λέμε: Ποιος εξουσιοδότησε έναν συνταξιούχο έλληνα πρέσβη να μετατρέπεται δημοσίως σε «συνήγορο» της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του φυσικού αερίου; Πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ο κ. Αποστολίδης όταν εμφανίζεται, αν όχι να δικαιολογεί, τουλάχιστον να… εξηγεί την τουρκική διεκδίκηση εις βάρος της Κύπρου; 

*Με ποιο δικαίωμα και ποια εξουσιοδότηση ο κ. Αποστολίδης, που δεν είναι ένας απλός συνταξιούχος πρέσβης, αλλά εκπροσωπεί την Ελλάδα σε μια από τις πιο σημαντικές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δικαιώνει τη διεκδίκηση της Τουρκίας να έχει ρόλο στην οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο;

Με ποιο δικαίωμα ο κ. Αποστολίδης έρχεται να δικαιώσει την Τουρκία στο θέμα των ερευνητικών συνομιλιών, φορτώνοντας τη χώρα μας με τη «ρετσινιά» ότι είναι η ίδια που ευθύνεται για το αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί συμβιβασμούς με την Τουρκία;

*Το αδιέξοδο στις διερευνητικές επαφές οφείλεται στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, στη μη αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στη μη αποδοχή των αρχών της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην επιμονή στην πιο ακραία διεκδίκηση εις βάρος της Ελλάδας, στην πολιτική των «γκρίζων ζωνών». Και προφανώς δεν οφείλεται στην κακή διάθεση ή στην αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως λίγο-πολύ προβάλει στη συνέντευξή του ο κ. Αποστολίδης.
*Το ελληνικό ΥΠΕΞ όφειλε να έχει ήδη καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Αποστολίδη και αμέσως μετά να τον στείλει σπίτι του ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στο ΕΛΙΑΜΕΠ. 

*Πριν από αυτό, όμως, ο κ. Αποστολίδης οφείλει κάποιες εξηγήσεις στους πολίτες από τους οποίους μισθοδοτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια: Ποιος τον εμπόδισε να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων με την Τουρκία;

Αφού ο ίδιος πιστεύει ότι ευθύνεται η ελληνική πολιτική κρίση για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, γιατί δεν δηλώνει ο ίδιος δημόσια ότι η Τουρκία δεν είναι το εμπόδιο πια, καθώς, προφανώς, θα έχει αποδεχθεί και το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ., το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και βεβαίως την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια;

*Και γιατί ο κ. Αποστολίδης δεν βγαίνει απερίφραστα να δηλώσει ότι και η τουρκική θέση είναι «δικαιολογημένη» όσον αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου; 

*Όλοι οι καλόπιστοι θεωρούν ότι έκανε λάθος, παρασύρθηκε από την κουβέντα και είπε και δύο λόγια παραπάνω. Όμως αυτά που λέει ο κ. Αποστολίδης είναι η κυρίαρχη ιδεολογία στο πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου και της πεφωτισμένης ΝΔ. 

Πέρασαν όμως αρκετές ημέρες και δεν υπήρξε καμία διάψευση ή έστω διευκρίνιση. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δεν βρέθηκε να ζητήσει από τον «λόρδο» την παραίτησή του… 

http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: