«Τα Σκόπια καυτή πατάτα στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών αντιπάλων»
Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, η 25η Ιανουαρίου, ανεβαίνει το θερμόμετρο στην εθνικιστική ρητορική των ομιλητών στα πολιτικά στρατόπεδα, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ και συνεχίζει:
Στην προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη η Νέα Δημοκρατία, με τον αρχηγό του κόμματος και νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «το όνομα της Μακεδονίας, η ιστορία, η γλώσσα και η ταυτότητα είναι ελληνικά!».
Σε αυτήν τη δήλωση δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Ο κύριος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, αρνήθηκε να καταδικάσει τη λεκτική ‘γενοκτονία’ στην ομιλία του Σαμαρά για το σλαβικό λαό (που ο Γκρούεφσκι προσπαθεί να του αποδώσει την ονομασία ‘μακεδονικού’).
Κυβερνητική πηγή όπως αναφέρει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι έπρεπε οι Βρυξέλλες οι οποίες προωθούν την πολιτιστική – ιστορική, γλωσσική πολυμορφία δια του αξιωματούχου της Επιτροπής, να σταθεί εναντίον αυτής της δημόσιας άρνησης της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος των Σλάβων από τους ανώτατους πολιτικούς εκπροσώπους.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι Μαργαρίτης Σχοινάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη από την οποία ο Σαμαράς έστειλε αυτό το μήνυμα.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, δεν σταματά να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για το όνομα Μακεδονία. Επαναλαμβάνει τη θέση του για την επίλυση της διαφοράς ως μόνη λύση «όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Εξάλλου- συνεχίζει το δημοσίευμα- η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, χρησιμοποίησε και αυτή το λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά σε μια συνέντευξή της και ανέφερε την «άνοδο του αλυτρωτισμού στη γειτονική χώρα», και πρότεινε ότι η Ελλάδα , θα πρέπει ήπια χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις να χειρισθεί το θέμα.
«Ο διάλογος Πρίστινας- Βελιγραδίου, είναι καλό μοντέλο για Σκόπια – Αθήνα»
«Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση όλων των χωρών της περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς και η αμοιβαία συνεργασία, όπως και η προώθηση κοινών έργων είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των στόχων, για ένταξη στην ΕΕ, αξιολόγησαν οι
υπουργοί Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM και του Κοσσυφοπεδίου, Νίκολα Ποπόσκι και Χασίμ Θάτσι, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στα Σκόπια.
Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνίες για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων και της συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Ο Ποπόσκι ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα συνεδριάσουν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις και οι πολίτες των δύο πλευρών θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης μόνο με τις ταυτότητες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, ο Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευθεί για μια σταθερή και ειρηνική περιοχή, με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική.
«Ο σκοπός της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι κοινός με τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Σκόπια προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.
Υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Ένα καλό μοντέλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες αυτές είναι αυτό της Πρίστινα και του Βελιγραδίου, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να αφήσετε τις διαφορές του παρελθόντος και να κοιτάξετε προς το κοινό μέλλον», είπε ο Θάτσι.
Ο ίδιος τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ειρήνης, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’.
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου