ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το πάρε-φέρε του Έσπεν Μπαρθ Άιντα μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας, δεν απέδωσε ποσώς και μόνο η κυπριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκληση του να προβεί «σε κίνηση προσέγγισης».
Ο κ. Άιντα είχε διαμηνύσει προς τις δυο πλευρές πως οι θέσεις που κατάθεσαν εκατέρωθεν δεν οδηγούσαν σε διέξοδο και ανέλαβε να γεφυρώσει τις διαφορές. Έπεισε τη Λευκωσία να προβεί σε μια μονομερή δήλωση, στην οποία να αφήνει σαφώς να εννοηθεί την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη (πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ).
Ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε με τη δήλωσή του να δώσει την ευκαιρία στα Ηνωμένα Έθνη, γιατί αυτοί μας το ζήτησαν, ο κ. Άιντα μας το ζήτησε, να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η NAVTEX και η κάθοδος του Barbaros. Ανεπιτυχώς δυστυχώς, αλλά εμείς έχουμε επιτελέσει εκείνο που θεωρούμε ότι όφειλε να είναι το καθήκον μας».
Αποτέλεσμα της παρασκηνιακής πρωτοβουλίας του Νορβηγού απεσταλμένου του ΟΗΕ ήταν η Τουρκία να επεκτείνει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους δημιουργώντας ένα κλοιό γύρω από το γεωτρύπανο της ENI. Παράλληλα, αυτό που εισπράττουν ξένοι διπλωμάτες είναι πως η Άγκυρα διά του «Μπαρμπαρός» διαμηνύει πως «έχει έλθει για να μείνει στην περιοχή» ενώ βαθμηδόν θα αναβαθμίζει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις και αποφασίσθηκαν τα επόμενα βήματα. Κοντολογίς, αποφασίσθηκαν κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ενώ από την Γενική Εισαγγελία διαμορφώνονται τα νομικά μέτρα που αποφασίσθηκαν, τα οποία θα στρέφονται, μεταξύ άλλων, κατά της Τουρκίας, της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει παρανόμως τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και εναντίον του προσωπικού του «Μπαρμπαρός». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ενδεχομένως σύντομα να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις. Δεν απέκλεισε ο Πρόεδρος να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Με τη νέα οδηγία, η ‘Αγκυρα δεσμεύει, μέχρι την 6η Απριλίου οκτώ περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Μια από τις περιοχές απέχει μόνο 17,8 ναυτικά μίλια από τα νοτιότερα παράλια της Λεμεσού, ενώ η πιο μακρινή περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 76,6 ναυτικά μίλια. Έρευνες φαίνεται ότι θα γίνουν και μέσα στο οικόπεδο 12 καθώς και κοντά στο οικόπεδα 8, 9, 1, 2 και 3.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία είχαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος
Αναστασιάδης, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας παρέμεινε για λίγη ώρα εγκλωβισμένος στο Τρόοδος ως αποτέλεσμα της βαριάς χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε, πάντως, στη συνέχεια για το σπίτι του στη Λεμεσό. Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος για ξεκούραση, πηγαινοερχόμενος ωστόσο στη Λευκωσία για συναντήσεις και επαφές (σύσκεψη αρχηγών τη Δευτέρα).
ΕΡΟΓΛΟΥ: Έστειλε πρόταση μέσω του κ. Άιντα – «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες»
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου διαβίβασε μέσω του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πρόταση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Ο Έρογλου ανέφερε πως «πλησιάζοντας το τέλος του χρόνου, ο κ. Άϊντα μας ζήτησε χρόνο για να συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιστρέψει η ε/κ πλευρά στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις και συνέστησε την αναμονή μας χωρίς να κάνουμε δηλώσεις και χωρίς οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015, μια μέρα πριν την 6η Ιανουαρίου που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε τις δραστηριότητές της η ε/κ πλευρά. Εμείς, σε ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών καλής πρόθεσης του κ. Άϊντα, αποδεχθήκαμε αυτή την πρόταση.
Όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε στον κ. Άϊντα, αναμέναμε δείχνοντας προσοχή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015 χωρίς να κάνουμε κανένα βήμα και καμιά δήλωση». Ωστόσο, πρόσθεσε, αντ` αυτού η ε/κ πλευρά από τις 2 Ιανουαρίου 2015 ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιανουαρίου θα ξεκινούσε τις δραστηριότητές της».
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κατοχικός ηγέτης χαρακτήρισε κοροϊδία προς τον κ. Άιντα, τις τρίτες χώρες και τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς, λέγοντας ότι έθεσε και πάλι προϋπόθεση για να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών να αποδεχθεί η τ/κ πλευρά την κυριαρχία της “ε/κ πλευράς και τις μονόπλευρες ενέργειες” της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κατοχικός ηγέτης πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να παρεμποδίζει τους Τ/κ από το να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και οι σεισμικές έρευνες που διενεργούνται στην περιοχή όπως έχει εξουσιοδοτήσει το ψευδοκράτος την ΤΡΑΟ, τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, θα συνεχιστούν. Έγιναν, είπε, οι αξιολογήσεις με τους αρμόδιους στην Τουρκία και το Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά θα αρχίσει σύντονα τις εργασίες του σε μια νέα περιοχή.
Ανησυχία για την ένταση, το βλέμμα στις συνομιλίες – Τοποθετήσεις ξένων πρεσβειών για τις εξελίξεις
ΟΙ πρέσβεις της Γαλλία και των ΗΠΑ και εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας τοποθετούνται στις εξελίξεις.
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνινγκ, επικεντρώθηκε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών «το συντομότερο δυνατό», αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κόνινγκ παροτρύνει τις δύο πλευρές «να αποφύγουν λόγια ή πράξεις που συντείνουν στην αύξηση της έντασης». Είπε δε ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μιας θετικής έκβασης». Κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη του διεθνούς παράγοντα να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και τη στήριξη στο έργο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Κάλεσε παράλληλα τις δύο πλευρές να αναλάβουν δράση, προάγοντας την καλή θέληση και την αλληλοκατανόηση, ενώ προσθέτει ότι «έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από τη διακοπή των συνομιλιών».
Η βρετανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Μας ανησυχούν οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να στηρίξουν ενεργά το έργο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, κ. Άιντα, έτσι ώστε οι συνομιλίες να επαναρχίσουν γρήγορα και να προχωρήσουν με επιτυχία,» ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Εκπρόσωπος της πρεσβείας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επέκταση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX.
Ο ίδιος εξέφρασε λύπη διότι, όπως είπε, πρόσφατα επεισόδια, όπως η τελευταία NAVTEX της Τουρκίας, περιείχαν τον κίνδυνο να κλιμακώσουν την ένταση και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες ή δηλώσεις. Παράλληλα επανέλαβε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο στην ΑΟΖ της, και παραμένει θέση της ότι οι πόροι αυτοί θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο.
Ο Γάλλος πρέσβης, Jean-Luc Florent δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό ή να δημιουργήσουν εντάσεις στην περιοχή. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επέκταση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX, τόνισε ότι η Γαλλία ακολουθεί μια σταθερή θέση αρχών όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων όταν επιτευχθεί λύση που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού, είπε.
Ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να εξευρεθεί μια πολιτική λύση, που θα σέβεται τους νόμους και τις αρχές της ΕΕ αλλά και τις συμφωνημένες παραμέτρους στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ http://WWW.PHILENEWS.COM
http://mignatiou.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου