Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Το ΥΠΕΞ απορρίπτει αίτημα της Τουρκίας για ανταποδοτικά προκειμένου να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης


Σκληρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Σχολιάζοντας το αίτημα του Μπουλέντ Αρίντς περί αμοιβαιότητας, του ζήτησε να σταματήσουν αυτού του είδους οι δηλώσεις που δεν βοηθούν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει και έθεσε ζήτημα αντιμετώπισης από την Τουρκία των μερικών εκατοντάδων Ελλήνων που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής:
«Συγκρατούμε, από τη δήλωση του κ. Αρίντς, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας διάκειται θετικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και περιμένουμε.
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις και την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση της Τουρκίας.
Οσο για τα περί αμοιβαιότητας, οι δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν.
Οχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί.
Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».


Πηγή: Το ΥΠΕΞ απορρίπτει αίτημα της Τουρκίας για ανταποδοτικά προκειμένου να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/105223#ixzz2TJ2eYQ5j

Δεν υπάρχουν σχόλια: