Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ολοι στη μάχη της αισιοδοξίας, το ζητά πάνω απ’ όλα η πατρίδα

Του Χρήστου Πασαλάρη

ΧΡΗΣΙΜΑ ερεθίσματα προσφέρει στους σκεπτόμενους πολίτες η τρέχουσα επικαιρότητα. Μόνο που τα μηνύματα δεν γίνονται πάντοτε μαθήματα, μήτε πλοηγοί πορείας. Επίκαιρα γεγονότα σήμερα και αύριο είναι δύο: Σήμερα το αγροτικό συλλαλητήριο με την επέτειο της εξέγερσης στο Κιλελέρ, αύριο η σύνοδος του «Γιουρογκρούπ» για τη δόση της... υποτέλειας… Δεσπόζουσες φυσιογνωμίες ο Μαρίνος Αντύπας από τη μια μεριά και ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη...
ΑΥΤΟΣ ο Μαρίνος Αντύπας (που έχει πολλούς ομοίους του στη σημερινή νεολαία, πλην όμως ανεκδήλωτους ακόμη) ήταν ένας «θεότρελος» Κεφαλλονίτης, αγνός πατριώτης, φλογερός επαναστάτης. Σαν φοιτητής της Νομικής πήρε μέρος, μαζί με άλλους εθελοντές, στον κρητικό ξεσηκωμό του 1896. Μπλέχτηκε στη συνέχεια σε λαϊκά κινήματα, έβγαλε επαναστατική εφημερίδα, αφύπνισε την καταπιεσμένη αγροτιά, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, αγωνίστηκε, αν και ευκατάστατος, υπέρ των κολλήγων, τα έβαλε με τους μεγαλοτσιφλικάδες της Θεσσαλίας, οι οποίοι και τον δολοφόνησαν στις 8 Μαρτίου του 1907. 

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα, οι Θεσσαλοί αγρότες, γαλουχημένοι από τα συνθήματα του Αντύπα (που εξέπνευσε ψιθυρίζοντας τις λέξεις «ελευθερία», «ισότης», «αδελφότης» της γαλλικής επανάστασης), εξεγέρθηκαν στο Κιλελέρ, στις 6 Μαρτίου του 1910, συγκρούστηκαν με τους χωροφύλακες, πολλοί έπεσαν νεκροί, αλλά ο αγώνας τους δικαιώθηκε. Τα τσιφλίκια μοιράστηκαν στους αγρότες, από τους -τότε επαναστάτες- πρωθυπουργούς Βενιζέλο το 1911 και Πλαστήρα το 1923…

ΑΥΤΗ τη σπουδαία επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ τιμούν σήμερα οι αγρότες, προβάλλοντας τα δικά τους καυτά αιτήματα, έτσι όπως μου τα υπενθυμίζουν οι φίλοι μου αγρότες, ο κυρ Γιώργης από την Κρήτη και ο καπετάν Ανδρέας από τον Γράμμο, και που συμπυκνώνονται σε δύο μόνο λέξεις: «Τέρμα η εκμετάλλευση»! ...Και που αφορούν όλους εμάς, αφού ο φίλος μου αγρότης Χρήστος από την Ανδραβίδα δίνει τα κολοκύθια του στον μεσάζοντα για 20 λεπτά το κιλό και φτάνουν σε εμάς τους καταναλωτές ενάμισι ευρώ το κιλό!.. Ο δε Μάκης από το Νιοχώρι της Ηλείας καταστρέφεται, αφού όλη του η παραγωγή σε κουνουπίδι πάει τροφή στα κατσίκια, διότι ο μεσάζων έμπορος τού μήνυσε πως η αγορά... δεν θέλει κουνουπίδι!..

ΦΕΥΓΟΥΜΕ όμως από τον Μαρίνο Αντύπα και πάμε στον Αντώνη Σαμαρά, μια επίσης τραγική μορφή που αγωνίζεται, όχι για να γκρεμίσει το σάπιο σύστημα όπως ο Αντύπας, αλλά για να το περισώσει!.. Πώς; Συνδιαλεγόμενος και συμβιβαζόμενος με τους διεθνείς «τσιφλικάδες», δηλαδή τους δανειστές «προστάτες» μας... Τελικά η ιστορία θα γράψει αν ο άνθρωπος αυτός θα είναι ο «σωτήρας ή ο ολετήρας» του έθνους και ποια θα είναι η μοίρα του, αφού σωτήρας ήταν και ο Καποδίστριας που δολοφονήθηκε, σωτήρας και οΤρικούπης που πέθανε ξεχασμένος σε ένα φτωχό ξενοδοχείο της Γαλλίας, σωτήρας και ο Βενιζέλος που, καταδικασμένος σε θάνατο, πέθανε και αυτός αυτοεξόριστος τέτοιες μέρες τον Μάρτιο του 1936 στο Παρίσι. Δόξασαν και οι τρεις την Ελλάδα, αλλά ο αγρίως χειραγωγούμενος λαός μας (τότε από τις πουλημένες στην ξενοκρατία πέννες, σήμερα από τους βαρόνους των media) τους έκλαψε αφού τους έχασε!..

ΔΕΝ ΞΕΡΩ τι θα συμβεί μετά τις δύο εκλογές του Μαίου και μετά την τρίτη... (τις οίδε

ποιου μηνός) .Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το 30% των «σιωπηλών» θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή. Θα ξαναπώ όμως ότι το ποτάμι (όχι του αγαπητού Σταύρου Θεοδωράκη, αυτό μάλλον καλά θα κυλήσει) δεν γυρίζει πίσω. Η κρίση τελειώνει, θέλουν δεν θέλουν οι «προστάτες» μας. Τα λανθασμένα πειράματά τους στην Ελλάδα χρεοκόπησαν. Ο λαός μας, όμως, δείχνει ότι έχει αξεπέραστα όρια αντοχής. Το μυαλό των Ελλήνων τρέχει ιλιγγιωδώς, σοφίζεται, επινοεί, σκαρφίζεται, ανακαλύπτει, όπως το μυαλό του Οδυσσέα. Οι νέοι κάνουν εφευρέσεις, παράγουν νέα προϊόντα, κερδίζουν βραβεία, φεύγουν αλλά επιστρέφουν γιατί βλέπουν με το έξυπνο μάτι τους το τετραπλό λαχείο της πατρίδας, μοναδικό στον κόσμο, που γράφει: Τουρισμός, Ναυτιλία, Υπόγειος πλούτος, Στρατηγική θέση. Η κρίση της Ουκρανίας ενισχύει την αξία αυτού του λαχείου. Η Ελλάδα του 2021 (στα 200 χρόνια της ελευθερίας της) σίγουρα θα είναι το διαμάντι της Ευρώπης, δεν θα κουραστώ να το λέω. 

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ λοιπόν η γκρίνια, η κακομοιριά, η φαγωμάρα και η διαβολεμένη απαισιοδοξία των καλουμένων στα κανάλια που επιλέγονται ως «φωνακλάδες» επειδή οι φωνακλάδες «πουλάνε», άρα... τραβάνε διαφήμιση!!! Ο σκεπτόμενος αναγνώστης ζητάει σήμερα από τα ΜΜΕ αντικειμενική και εντελώς ξεκαπέλωτη ενημέρωση. Πάνω απ’ όλα όμως ζητάει αισιόδοξα μηνύματα, καθώς ο μισός πληθυσμός της πατρίδας έχει πέσει σε κατάθλιψη. 

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Αν ζούσε σήμερα ο Μαρίνος Αντύπας, θα καλούσε τους καλώς εννοούμενους δημοσιογράφους που κατευθύνουν κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες να μπουν στον όμορφο αγώνα της αισιοδοξίας για το καλό της πατρίδας και του λαού της!..



www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: