Toυ πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου (Προέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων)
Στη βιογραφία του Επίκουρου διαβάζουμε: «Όταν ο Επίκουρος έγινε 14 ετών άρχισε να φιλοσοφεί, όπως λέει ο ίδιος» και ιδού πως: «Ο δάσκαλός του, στο μάθημα της κοσμογονίας, διάβαζε τον Ησίοδο που έλεγε ότι όλα έγιναν από το χάος: Πρώτα η γη και μετά οι θεοί».
Το ερώτημα του νεαρού Επικούρου ήταν: «Και το χάος πως έγινε; Και τι υπήρχε πριν από το χάος;».
Ο δάσκαλος απάντησε: «Καλή ερώτηση αλλά που να σου εξηγήσω. Εμένα δουλειά μου είναι απλώς να διδάσκω. Για περισσότερα, ειδικοί είναι οι φιλόσοφοι».
Ο βιογράφος του συνεχίζει: «Αυτές τις αναπάντητες ερωτήσεις μάζευε ο Επίκουρος και σαν να έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του πως όταν έρθει η δική του ώρα θα έχει να δίνει τις δικές του απαντήσεις στους δικούς του μαθητές» (βλ. την ειδική έκδοση της εφ. «Το Βήμα», εκδ. 2015, με Εισαγωγή-Σχόλια του Γιώργου Ζωγραφίδη, σελ. 43).
Αυτή, λοιπόν, η αναπάντητη ερώτηση του μαθητή Επίκουρου, για το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν και ο κόσμος, υπήρξε η αφετηρία της δικής του φιλοσοφικής πορείας.
Το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό και άλυτο: Πριν το χάος τι υπήρξε;
Από πλευράς της Αγίας Γραφής, το πρόβλημα είναι «λυμένο»! στο κεφάλαιο Γένεση 2:7 διαβάζουμε: «Ο Ιεχωβά θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα της γης και φύσηξε στα ρουθούνια του την πνοή της ζωής, και ο άνθρωπος έγινε ζωντανή ψυχή».
Όσοι δέχονται αυτή την ερμηνεία ηρεμούν και μένουν ικανοποιημένοι.
Όμως υπάρχουν και οι φιλόσοφοι και ειδικοί επιστήμονες που ψάχνουν και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες, μια απ’ αυτές είναι και η θεωρία του Καρόλου Δαρβίνου, που ακούει στο όνομα: «Η καταγωγή του ανθρώπου» (εκδ. «Αναγνωστίδη», Αθήνα χ.χ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου