Με το ίδιο «νόμισμα» επιχειρεί η Μόσχα να απαντήσει στη σφοδρή κριτική που δέχεται από τη Δύση και την ΕΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε χθες την «Εκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ».
Η πολυσέλιδη Εκθεση περιλαμβάνει ειδικά κεφάλαια για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά περιλαμβάνει και μια γενική αναφορά για την ΕΕ στην οποία διαπιστώνει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η «σταθερή αύξηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του βίαιου εθνικισμού, του σωβινισμού και του νεοναζισμού».
Με αιχμές για την ανοχή που δείχνει η ΕΕ στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στη Λετονία και στην Εσθονία, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει ειδική μνεία στις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο για τις μειονότητες και τους μετανάστες αλλά και για τα κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στα συστήματα υγείας.
Η Ρωσία κατηγορεί την Ευρώπη ότι «υποεκτιμά τη νεοναζιστική απειλή, η ύπαρξη της οποίας νομιμοποιείται από μια εικονική ανάγκη ελευθερίας της έκφρασης». Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναφορά στα νεοναζιστικά κινήματα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.
Η Εκθεση επικρίνει την ΕΕ ότι επιδίδεται σε μια «επιθετική προώθηση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, για επιβολή και σε άλλες χώρες της άποψης ότι η ομοφυλοφιλία και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο».
Στην Εκθεση γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στη χλιαρή «ρητορική» αντίδραση της ΕΕ στο μείζον θέμα της αποκάλυψης από τον Σνόουντεν του δικτύου ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας NSA.
Η Εκθεση έχει ξεχωριστά κεφάλαια για όλα τα κράτη-μέλη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κεφάλαιο για την Ελλάδα: Για την Ελλάδα η Εκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ είναι ιδιαίτερα αιχμηρή με αναφορές στην αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, αλλά και ορισμένες παράξενες αναφορές για «μειονότητες» στην Ελλάδα και για «παραβίαση δικαιωμάτων της λεγόμενης μουσουλμανικής μειονότητας».
Οικονομική κρίση
Στην Εκθεση αναφέρεται ότι η «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα εξελίσσεται όλο και λιγότερο ικανοποιητικά, πρωταρχικώς λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.
Μεγάλο μέρος της Εκθεσης για την Ελλάδα αφιερώνεται στην αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, ενώ διαπιστώνεται «αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών θρησκευτικών και φυλετικών εγκλημάτων, καθώς όπως αναφέρεται (με στοιχεία κυρίως του 2012) σε αρκετές περιπτώσεις άσκησης βίας εναντίον κυρίως ξένων οι ύποπτοι συνδέονταν με «εξτρεμιστικές ομάδες».
«Σε σχέση με αυτό είναι ενδεικτική η αύξηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού
κόμματος Χρυσή Αυγή, της οποίας τα μέλη σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναμειχθεί σε έναν αριθμό εγκλημάτων μίσους».
κόμματος Χρυσή Αυγή, της οποίας τα μέλη σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναμειχθεί σε έναν αριθμό εγκλημάτων μίσους».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την αύξηση της δύναμης της Χρυσής Αυγής που οδήγησε στην είσοδό της στο Κοινοβούλιο, προσθέτοντας όμως ότι «από το καλοκαίρι του 2013 παρατηρείται μείωση των υποστηρικτών της μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από ένα μέλος του κόμματος».
Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στον πρόεδρο του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκο και σε άλλα μέλη του, που έχουν συλληφθεί και τους έχουν ασκηθεί κατηγορίες για «διάφορες εγκληματικές επιθέσεις, και για ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει ακόμη λόγο στην Εκθεσή του για περιορισμούς στην Ελλάδα της ελευθερίας λόγου, της θρησκευτικής ελευθερίας, για αντισημιτισμό, «περιορισμό της ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού για ορισμένες μειονοτικές ομάδες (σ.σ. πιθανότατα υιοθετεί τους ισχυρισμούς περί ”μακεδονικής” μειονότητας)» καθώς και για «διακρίσεις και κοινωνική απομόνωση της επίσημα αναγνωρισμένης λεγόμενης μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη…».
ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ / www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου