Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Προκλητικός ο Ράσμουσεν για την Κύπρο.


Την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης της Κύπρου, προκάλεσαν δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος έκανε λόγο για «παράλογη», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση, λόγω των εντάσεων χώρας της Συμμαχίας και μέλους της Ε.Ε., αναφερόμενος σε Τουρκία και Κύπρο. Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις πλευρές στο νησί να προχωρήσουν και να βρουν λύση επανένωσης της Κύπρου, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα που τίθενται εν κινδύνω με την υπάρχουσα κατάσταση, όπως για παράδειγμα το οικονομικό. Ο κ. Ράσμουσεν δεν δίστασε να υποδείξει ότι μετά την επίλυση του Κυπριακού θ' αρθούν τα όποια εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-ΝΑΤΟ και τότε θα μπορούν να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες εξόρυξης του φυσικού μας πλούτου από την κυπριακή ΑΟΖ.
Κυριαρχικό δικαίωμα της Κ. Δημοκρατίας
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δηλώσεις που επιχειρούν να μεταθέσουν χρονικά την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και ουδόλως υποβοηθούν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και αναγνωρίζεται από κάθε διεθνές όργανο. Ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι δηλώσεις, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες επεμβαίνουν στον τρόπο και τον χρόνο αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, επικαλούμενες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και επιδιώξεις, όχι μόνο δεν υποβοηθούν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία και δυσχεραίνουν τις ενδεχόμενες διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος.
Η επιστροφή των Βαρωσίων 
Στο μεταξύ, το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων αποτελεί μέρος μιας συνολικής συμφωνίας για το Κυπριακό, δήλωσε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας «Λε Μοντ» ο λεγόμενος εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου «προέδρου» και ειδικός σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις Οσμάν Ερτούγκ. Στο άρθρο που αναδημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο κ. Ερτούγκ δηλώνει αρχικά ότι το θέμα των Βαρωσίων είναι στην ατζέντα από τη δεκαετία του 1980. «Είναι ένα από τα χαρτιά που κρατάμε, αλλά αποτελεί μέρος μιας συνολικής συμφωνίας και δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη διαμοίραση των ενεργειακών πόρων ή τον αποκλεισμό θάλασσας και αεροδρομίων», προσθέτει. Καταλογίζει δε την κύρια ευθύνη για την «αδράνεια» που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ερτούγκ αναφέρεται, επίσης, σε πρόσκληση του Ντερβίς Έρογλου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δείπνο με στόχο την επανεκκίνηση της διαδικασίας, ενώ το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιθυμία της Τουρκίας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αναφέρεται ότι η κρίση καθιστά διστακτική επί του παρόντος την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο ο Οσμάν Ερτούγκ υποστηρίζει μάλλον ενοχλημένος ότι «ποτέ δεν είναι η ώρα».
Λέει ότι στην Κύπρο υπήρξαν επτά ηγέτες σε μισό αιώνα, μεταξύ των οποίων ένας αρχιεπίσκοπος και ένας κομμουνιστής, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ειρήνη. «Η κρίση ίσως προσφέρει και ευκαιρίες», δηλώνει ο Τουρκοκύπριος σύμβουλος. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε άποψη που διατυπώνεται στα κατεχόμενα ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορούν να οδηγήσουν σε ωφέλιμες διαπραγματεύσεις, ενώ γίνεται αναφορά και στις τουρκικές ενστάσεις για την αξιοποίησή τους από την Κύπρο. Παρατίθεται δήλωση του Τούρκου αρθρογράφου Τσενγκίζ Ακτάρ ότι «το αέριο είναι ευκαιρία να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση» και του Τουρκοκύπριου οικονομολόγου Χασάν Γκιουνγκόρτ ότι «πρέπει να πέσουν τα τείχη». Το σχόλιο του δημοσιογράφου είναι ότι το κόστος της διαίρεσης θα μπορούσε να είναι ισχυρό κίνητρο και για τις δύο πλευρές ώστε να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: