Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου



Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές στην κατεχόμενη Μόρφου, η πορεία για τη στήριξη των καρδιοπαθών με σύνθημα “Αγαπάμε την καρδιά μας. Περπατάμε μαζί για ένα υγιές μέλλον”, η πρωτοβουλία μερικών δασκάλων να διδάξουν, εθελοντικά, στο δημοτικό σχολείο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και η παράνομη επίσκεψη που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα ο πρώην Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είναι μερικά από τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Εξαπατηθήκαμε”, αναφέρεται στην υπόθεση της εταιρείας “Εργοληπτική Μπουλούκ”, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια με ψευδή στοιχεία εξαπάτησε πολίτες για πώληση σπιτιών. Αναφέρεται ότι το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις αφού οι εξαπατηθέντες αγοραστές δημιουργούν το δικό τους σύνδεσμο με σκοπό να απαιτήσουν δικαιοσύνη.  Αλλού γράφει για τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έρογλου υπέβαλε πρόταση για τριμερή διάσκεψη στη Γενεύη και η εφημερίδα διερωτάται σε τι αποσκοπεί η πρόταση Έρογλου. Αλλού αναφέρεται στη μη επαρκή προστασία των ακτών της Κύπρου και γράφει ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη επιτήρηση των ακτών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην `κυβέρνηση`” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασάν Τατσόι, είπε ότι το “συγκυβερνών” ΔΚ έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το “κυβερνών” κόμμα, Ρεπουμπλικανικό
Τουρκικό Κόμμα, το οποίο έχει αποδείξει ότι μόνο λόγια είναι και καθόλου πράξεις. Γράφει ακόμα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα επιστρέψει στο νησί με προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Προβάλλεται επίσης η πορεία που έγινε στα κατεχόμενα για τη στήριξη των καρδιοπαθών με τον διευθυντή της καρδιολογικής μονάδας του “δημόσιου” νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας να δηλώνει ότι η σωστή διατροφή είναι ο σωστός τρόπος να προστατεύσουμε την καρδιά μας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Μειωμένες είναι οι ώρες διδασκαλίας των δασκάλων”, γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο παραιτηθείς λεγόμενος υπουργός παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου είπε ότι υφιστάμενοι διορισθέντες δάσκαλοι είναι αρκετοί σε αριθμό και δεν χρειάζεται να διοριστούν άλλοι αφού οι ώρες διδασκαλίας είναι μειωμένες. Είπε ακόμα ότι το σύστημα (παιδείας) έχει τροποποιηθεί και δεν λειτουργεί σωστά. Αλλού γράφει ότι ευκαιρία για εκμετάλλευση αποτέλεσαν στα κατεχόμενα οι συναλλαγές με χαρτονομίσματα των 50 στερλινών, που έχουν αποσυρθεί, μετά από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να δοθεί επιπλέον περιθώριο για την απόσυρσή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα γραφεία συναλλάγματος ζητούν έως και 20% προμήθεια για αλλαγή του χαρτονομίσματος. Αλλού αναφέρεται στις επαφές του λεγόμενου ΥΠΕΞ των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί στις ΗΠΑ, και γράφει ότι σε συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον Ναμί να δηλώνει ότι η επίλυση του προβλήματος θα έχει οφέλη για την περιοχή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Βαρέθηκε η ψυχή μας”, αναφέρεται στην απόγνωση και δυσαρέσκεια των εσπεριδοκαλλιεργητών στην κατεχόμενη Μόρφου, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια τους με την απαθή στάση των αρμοδίων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέκα οργανώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών αποφάσισαν να πάρουν πιο δραστικά μέτρα και να οργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η πορεία στήριξης των καρδιοπαθών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με σύνθημα “Αγαπάμε την καρδιά μας. Περπατάμε μαζί για ένα υγιές μέλλον”. Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι σειρά επαφών στα κατεχόμενα θα έχει ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος χθες έφτασε για παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Εθελοντική εκπαίδευση”, αναφέρεται στην απόφαση που έχουν πάρει 15 άνεργοι δάσκαλοι να αναλάβουν την εκπαίδευση των παιδιών του τουρκοκυπριακού δημοτικού σχολείου `Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν” στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο μέχρι στιγμής παρέμενε κλειστό λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Αλλού, αναφέρεται στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές, όπου αν και έγιναν επανειλημμένες προειδοποιήσεις, εντούτοις δεν εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας. Μετά από έλεγχο που έγινε χθες σε ένα εργοτάξιο διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι εργάτες δεν έφεραν προστατευτικά κράνη. Αναφέρεται ακόμα στην περίπτωση της 4χρονης Νεφές, η οποία δίνει άνιση μάχη με τον καρκίνο των επινεφριδίων ενώ έχει ήδη υποβληθεί σε εγχείρηση στην Άγκυρα με την μητέρα της να δηλώνει αισιόδοξη. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία της  μικρής Νεφές στην αγκαλιά της μητέρας της στο κρεβάτι του  νοσοκομείου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: