Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Θα υποκύψει ο Ομπάμα στις τουρκικές πιέσεις για τον Άσαντ;

Με συνεχή πίεση προσπαθούν οι Τούρκοι να επιβάλουν τη θέλησή τους στην κυβέρνηση Ομπάμα, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά για το θέμα της Συρίας, όπου οι νεοθωμανοί «παίζουν τα ρέστα τους», μήπως και κατορθώσουν να πετύχουν την ανατροπή του Άσαντ.
Των Μιχαήλ Βασιλείου και Παντελή Καρύκα
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογκάν, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δεν σχετίζονται με τίποτα με το καθεστώς Άσαντ και οι ΗΠΑ οφείλουν πρώτα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με το μέλλον της Συρίας και μετά να απαιτούν από την Τουρκία να συμμετάσχει στην συμμαχία κατά του ΙΚ.
«Οι σύμμαχοι πρέπει ανοικτά να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για το μέλλον της Συρίας και την τύχη του καθεστώτος Άσαντ. Εμείς θα αποφασίσουμε τις κινήσεις μόνο αφού θα έχουμε ενημερωθεί για τα σχέδιά τους», είπε ο Ακντογκάν, ο οποίος είναι ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος που, επισήμως, απαιτεί την κεφαλή Άσαντ επί πίνακι, με αντάλλαγμα την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του ΙΚ.
«Το να απαιτούν την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο αυτό χωρίς να της έχουν γνωστοποιήσει τα σχέδιά τους για την τύχη του Άσαντ, δεν είναι δίκαιο», είπε. «Οι σύμμαχοι χτυπούν από τον αέρα. Ποιος όμως θα χτυπήσει από το έδαφος; Ζητάμε από τους συμμάχους μας να ενισχύσουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, εδώ και τρία χρόνια. Τελικά τώρα αποφάσισαν να το πράξουν», υπογράμμισε με νόημα το Τούρκος αντιπρόεδρος.

Κατά τους Τούρκους το ΙΚ είναι προϊόν της σκληρής πολιτικής του καθεστώτος Άσαντ και μόνο η κατάρρευση του καθεστώτος αυτού θα εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή. «Μας κατηγορούν γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας στα σύνορα με την Συρία. Αυτό όμως που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ασφαλείς, ανθρωπιστικούς παραδείσους εντός του συριακού εδάφους για την περίθαλψη των προσφύγων», είπε ο «ανθρωπιστής» Τούρκος πολιτικός.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων που αναφέρουν, ότι η Τουρκία ενίσχυσε το ΙΚ και τώρα διακινεί το ιρακινό πετρέλαιο προς όφελος των τζιχαντιστών, είπε πως πρόκειται για δημοσιογραφική άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για να ενταχθεί στην κατά του ΙΚ συμμαχία.
Παράλληλα όμως, κατηγόρησε την πολιτοφυλακή του συριακού παραρτήματος του ΡΚΚ, η οποία πολεμά κατά του ΙΚ, ότι υποστηρίζει τον Άσαντ και κάλεσε τους Κούρδους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Είπε πάντως πως η εν λόγω εμπλοκή των Κούρδων δεν θα αλλάξει την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έγκειται στην επίτευξη συμφωνίας με το ΡΚΚ, εντός του 2015.
Αυτό που οφείλουν όλοι να αναγνωρίσουν, είναι η εξαιρετικά δυσάρεστη θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού στην ουσία, τους ζητείται να επιλέξουν μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν. Αμφότερες οι επιλογές, σήμερα συνεπάγονται εξαιρετικά μεγάλο κόστος.
Με απλά λόγια, στην ουσία οι ΗΠΑ καλούνται να υιοθετήσουν μια από τις δυο περιφερειακές δυνάμεις, Τουρκία ή Ιράν, καθώς ειδικά στο θέμα της Συρίας οι δυο απέχουν όσο απέχει η ανατολή από τη δύση. Οι Τούρκοι θέτουν ως προϋπόθεση την ανατροπή του Άσαντ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατά του IS και οι Ιρανοί επιθυμούν πάση θυσία να αποτρέψουν την κατάρρευση του καθεστώτος.
Υπάρχει και ο παράγοντας Ρωσία στην εξίσωση. Η «διακριτικότητα» που επιδεικνύει η διπλωματία της είναι αξιοσημείωτη, παραπέμποντας σε παρασκηνιακή συνεννόηση των δύο χωρών. Στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η Τουρκία δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη τύχη στο να «επιλεγεί» από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τεχεράνης. Όλα αυτά όμως, κρίνονται στην πράξη…

http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: