Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλουν οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα. Οι εργασίες στο κατεχόμενο Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα εξαιτίας της διεξαγωγής των οποίων έκλεισε το μοναστήρι για τους πιστούς, η τέλεση ναμαζιού στο Μεγάλο Τζαμί στην Πάφο μετά από 40 χρόνια, η δημοσιογραφική διάσκεψη του παραιτηθέντος λεγόμενου υπουργού παιδείας Αραμπατσίογλου αλλά και οι δηλώσεις του λεγόμενου υπεξ για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Κουρμπάν” αναφέρει ότι 64 πρώην εργαζόμενοι στις λεγόμενες τ/κ αερογραμμές συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους, ενώ σε χθεσινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι αν δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους και αν δεν ληφθούν αποφάσεις από τις “αρμόδιες αρχές” τότε αυτοί με τις οικογένειες τους θα κατασκηνώσουν σε αντίσκηνα κατά την περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊραμιού, την ερχόμενη βδομάδα. Γράφει ακόμα ότι, σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο παραιτηθείς λεγόμενος υπουργός παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου κατηγόρησε τις συντεχνίες αλλά και το σύστημα της παιδείας στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι νοσεί. Αλλού γίνεται αναφορά στην ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εργασίες της ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι κατά την ομιλία του Ερντογάν η αίθουσα ήταν κενή.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Πονεμένα λόγια” αναφέρεται στη διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο λεγόμενος υπουργός παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου, ο οποίος παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αραμπατσίογλου είπε ότι δεν αποποιείται των ευθυνών του και ούτε τον φοβίζουν τα καθήκοντά του, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το σύστημα και τον τρόπο λήψεως αποφάσεων σε ό,τι αφορά τα σχολεία και την εκπαίδευση γενικότερα. Αλλού γράφει ότι άνοιξε για επίσκεψη του Εμπούπεκιρ τζαμί στην Πάφο, το οποίο από το 1974 δεν είχε λειτουργήσει ξανά, ενώ κατά την πρώτη επίσκεψη οι Τ/κ πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσευχηθούν στην παρουσία του Μουφτή των Τ/κ Ταλίπ Αταλάϊ. Γράφει ακόμα ότι, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού στην εφημερίδα, θα γίνει
μια εκστρατεία που στόχο έχει την ενημέρωση του κόσμου για τις καρδιολογικές παθήσεις.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Στην απραξία ο Εμίρκανι, ένοχος ο Τοκάι” αναφέρεται στην κατηγορία για πλαστογράφηση της υπογραφής του τέως “πρωθυπουργού” και τέως ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας,  Ιρσέν Κιουτσιούκ και στην απόφαση “δικαστηρίου” όπως ο ένας ύποπτος από τους δύο, Εμίρ Εμίρκανι απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του για περίοδο δέκα μηνών ενώ ο άλλος ύποπτος “υφυπουργός” Μουσταφά Τοκάι εκτίσει ποινή φυλάκισης που θα ορισθεί αργότερα. Αλλού αναφέρει ότι, ο “υπουργός” παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου εξήγησε τους λόγους της παραίτησης του λέγοντας ότι στόχος του είναι να δώσει μήνυμα για συσπείρωση για πιο αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων της παιδείας. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στο θέμα της εκπαίδευσης. Γράφει ακόμα ότι έχουν παραληφθεί οι σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά του νερού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ οι εκσκαφές θα αρχίσουν εντός Οκτωβρίου.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Θα ζητήσουμε να γίνει Διάσκεψη για την Κύπρο” γράφει ότι σε δηλώσεις σε Τ/κ δημοσιογράφο στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για επαφές, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα ζητήσει την πιο ενεργή ανάμειξη του ΓΓ ώστε να φτάσει η διαδικασία στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γράφει ακόμα ότι αρχίζουν οι εργασίες ανοικοδόμησης του κατεχόμενου Μοναστηριού Αποστόλου Ανδρέα και το μοναστήρι θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες. Αλλού αναφέρεται, στην τέλεση ναμαζιού (μουσουλμανικής προσευχής) στο Μεγάλο Τζαμί (Εμπουπεκίρ Τζαμί) στην Πάφο μετά από 40 χρόνια.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Στην χώρα των εσπεριδοειδών εντός έξι μηνών έγιναν εισαγωγές χυμού πορτοκαλιού αξίας πέντε εκατ. δολαρίων” γράφει ότι στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το “τμήμα εμπορίας” δείχνουν ότι ενώ η Κύπρος είναι το νησί των εσπεριδοειδών, εντούτοις κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014 έγινε εισαγωγή χυμού πορτοκαλιών αξίας πέντε εκατ. δολαρίων. Αλλού ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σαμί Όζοσλου γράφει η επίσκεψη του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη αποτελεί ένα μεγάλο φιάσκο, αφού εκτός της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ το Σάββατο ο Έρογλου κάνει διακοπές. Ο Όζοσλου αναφέρεται ακόμα στο γεγονός ότι ο λεγόμενος υπεξ Οζντίλ Ναμί αναχώρησε από τα κατεχόμενα μετά τον Έρογλου και την συνοδεία του και αυτό προκαλεί ερωτηματικά για τις σχέσεις των δύο. Γράφει ακόμα ότι, περίπου 400 μετανάστες από τη Συρία εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πάφου και διασώθηκαν τη τελευταία στιγμή όταν ο καπετάνιος εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

- See more at: http://ikypros.com/?p=46696#sthash.W4wVyivp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: