Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η παραίτηση – έκπληξη του λεγόμενου υπουργού παιδείας, η συνάντηση του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου με την Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, τα έσοδα του “κράτους” από την φορολογία των καμπαρέ στα κατεχόμενα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν στο οδικό δίκτυο οι εργασίες για τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ποιος πλήρωσε το τίμημα;” αναφέρεται στην ξαφνική παραίτηση του “υπουργού” παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου μετά το σάλο που ξέσπασε στα κατεχόμενα λόγω έλλειψης πρωτοβουλιών για τη λύση προβλημάτων στις σχολικές μονάδες και κυρίως μετά τις αντιδράσεις των γονιών των μαθητών του Δημοτικού σχολείου “Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν” στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο δεν έχει ακόμα λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι για να λειτουργήσει το ε/κ Δημοτικό στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο επιστρατεύτηκαν ακόμα και εκπαιδευτικοί από τη Λεμεσό, ενώ για το τ/κ Δημοτικό του χωριού δεν υπάρχει κανείς δάσκαλος να αναλάβει τα παιδιά. Αλλού γράφει ότι με μαύρα πανό μέλη της συντεχνίας των καθηγητών ΚΤΟΕΟΣ πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το λεγόμενο υπουργείο παιδείας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε απόφαση του “υπουργείου” σε ό,τι αφορά λανθασμένο διορισμό σε Λύκειο στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας”, αναφέρεται στο θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και γράφει ότι ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, εντούτοις δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν η μεταφορά του νερού γίνεται από τους λεγόμενους
δήμους ή από ιδιωτικές εταιρείες. Το θέμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις εντός κομμάτων ενώ έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα υπέρ και κατά της ιδιωτικοποίησης του έργου. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στην παραίτηση του λεγόμενου υπουργού παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου και γράφει ότι είναι μια παραίτηση που κανείς δεν ανέμενε. Σημειώνει ότι ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” Σερντάρ Ντεκτάς δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής αποδεκτή την παραίτηση Αραμπατσίογλου. Αλλού γράφει ότι αναμένεται ο νέος δρόμος κατεχόμενου Γερόλλακου -Γκιόνελι να δοθεί στην κυκλοφορία τέλη του 2015, ενώ με το έργο αυτό θα λυθεί και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που υπάρχει με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Τον συνέτριψε η πίεση”, αναφέρει ότι ο ούτω καλούμενος υπουργός παιδείας δεν άντεξε την πίεση μετά το σάλο που ξέσπασε στα κατεχόμενα ότι το “υπουργείο” δεν λύνει τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες και δεν παίρνει καθόλου πρωτοβουλίες αφήνοντας σχολεία κλειστά, και παραιτήθηκε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” Σερντάρ Ντενκτάς αναμένεται να έχει συνάντηση μαζί του σήμερα. Γράφει ακόμα ότι οι εργασίες που γίνονται στην κατεχόμενη Λευκωσία για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία έχουν προκαλέσει ζημιές στους δρόμους, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνοι, ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα από τροχαία. Αλλού αναφέρει ότι μεγάλο ποσοστό των κερδών των καμπαρέ καταλήγει στα ταμεία του “κράτους”, το οποίος είναι ουσιαστικά συνεργάτης των καμπαρέ αφού κάθε χρόνο συνολικά εισπράττει το ποσό των δέκα εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ) από τα 39 καμπαρέ, όπως σημειώνεται.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Πρέπει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία”, προβάλλει τη συνάντηση, με επίκεντρο το Κυπριακό, του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο δεξίωσης που έδωσε ο Ερντογάν και στην οποία προσκεκλημένος ήταν και ο Έρογλου. Αναφορά γίνεται ακόμα και στη συνάντηση Ερντογάν – ΓΓ του ΟΗΕ και η εφημερίδα γράφει ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία. Γράφει ακόμα ότι παραιτήθηκε ο λεγόμενος υπουργός παιδείας των κατεχομένων Μουσταφά Αραμπατσίογλου, μετά και το σάλο που ξέσπασε με σχολείο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο δεν λειτούργησε ακόμα λόγω έλλειψης προσωπικού. Γράφει επίσης ότι συνάντηση με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης είχε ο κ. Έρογλου, με τον οποίο συζήτησε περαιτέρω συνεργασία του Οργανισμού με τα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Παραιτήθηκε λέγοντας ότι το σύστημα νοσεί”, αναφέρεται στην παραίτηση του λεγόμενου υπουργού παιδείας Μουσταφά Αραμπατσίογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αραμπατσίογλου παραιτήθηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες στα κατεχόμενα, που παρά τις εκκλήσεις των συντεχνιών και των οργανωμένων γονιών δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Αλλού γράφει ότι έχουν τοποθετηθεί εκ νέου τα οδοφράγματα στην περιοχή Τακσίμ στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα οποία είχαν μετακινηθεί την προηγούμενη βδομάδα λόγω του Ράλι Κύπρος 2014. Γράφει ακόμα ότι απάντηση έδωσε η λεγόμενη εφορία στον πρόεδρο του Συνδέσμου ιδιοκτητών καμπαρέ, λέγοντας ότι ακόμη και παράνομα να ήταν τα καμπαρέ πάλι θα πλήρωναν φόρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: